Στους 111 τόνους ανήλθαν οι ποσότητες κρέατος αλόγου που έφθασαν στην Ελλάδα τη διετία 2011 – 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου, μετά από ερωτήσεις βουλευτών για το διατροφικό σκάνδαλο.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, το 2011 έφτασαν στην Ελλάδα 37 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από τη Ρουμανία και οι 2 τόνοι από την Ισπανία, ενώ το 2012 εισήχθησαν 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 24 τόνοι από την Ισπανία, οι 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και οι 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.
Από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για παρουσία DNA αλόγου σε δείγματα τροφίμων που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο Real Time- PCR, απεστάλησαν στα εργαστήρια περίπου 200 δείγματα, εκ των οποίων τα 12 βρέθηκαν θετικά.
Για τις συγκεκριμένες παρτίδες ελήφθησαν τα προβλεπόμενα μέτρα και θα επιβληθούν κυρώσεις.
Στο μεταξύ εντείνονται οι έλεγχοι σε προϊόντα με σήμανση βοείου κρέατος, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ελέγχου της αυθεντικότητας προϊόντων με βόειο κρέας.
Δεύτερη σε θετικά δείγματα η Ελλάδα
Δεύτερη σε θετικά δείγματα κρέατος με DNA αλόγου κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα, πρώτη κατατάσσεται η Γαλλία με 47 θετικά δείγματα σε σύνολο 353 ελέγχων.
Ακολουθούν η Ελλάδα με 36 θετικά δείγματα σε σύνολο 288 ελέγχων (12,5%) και η Γερμανία με 29 θετικά δείγματα σε σύνολο 867 ελέγχων.
Στους επίσημους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 150 δείγματα στη Βρετανία, στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου προγράμματος της ΕΕ για τη διατροφική ασφάλεια, δεν εντοπίστηκαν ίχνη DNA αλόγου, ωστόσο αλογίσιο κρέας είχε ανιχνευθεί νωρίτερα σε μπιφτέκια και άλλα προϊόντα.
Η Βρετανία εξάλλου κατατάσσεται δεύτερη σε θετικά δείγματα κρέατος με φαινυλοβουταζόνη, ενός κτηνιατρικού φαρμάκου που είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους.
Το σκάνδαλο αλογίσιου κρέατος στην Ευρώπη κλόνισε σημαντικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη βιομηχανία τροφίμων, πλήττοντας κατά κύριο λόγο το επεξεργασμένο συσκευασμένο κρέας και αυξάνοντας τη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα.
econews