Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ένα αστεροειδο-σεληνιακό δίλημμα

луна затмение луна лунное затмение космос астрономия германия

Οι Αμερικανοί θα πρέπει να κάνουν μια δύσκολη επιλογή μεταξύ της δημιουργίας βάσης στη Σελήνη και την εξερεύνηση των αστεροειδών, όπως πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Κάθε ένα από αυτά τα προγράμματα απαιτεί γιγαντιαία έξοδα, γι’ αυτό πρέπει να επιλεγεί το ένα από τα δύο. Μέχρι πρόσφατα η απάντηση φαινόταν προφανής. Οι επιστήμονες άρχισαν στα σοβαρά τη μελέτη των αστεροειδών. Αλλά προ ημερών μια ομάδα μελών του Κογκρέσου κατέθεσε προς εξέταση το νομοσχέδιο «Για την αποκατάσταση της αμερικανικής ηγεμονίας στο Διάστημα» (REAL Space Act). Σε αυτό προτείνεται να σταλεί επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη έως το 2022 για την περαιτέρω διαμόρφωση εκεί μιας κατοικημένης βάσης.

Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας υποστηρίζουν ότι σκοπός της κάθε άλλο παρά είναι η επανάληψη της προ 40ετίας αποστολής του «Απόλλων». Η σεληνιακή αποστολή θέτει σαφείς και εφικτούς στόχους, οι οποίοι, κατά τη γνώμη των μελών του Κογκρέσου, όχι μόνο θα επιστρέψουν στο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα τη θέση του ηγέτη στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Το κύριο είναι ότι η παραμονή ανθρώπων σε ένα άλλο ουράνιο σώμα θα απαιτήσει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και θα επιφέρει άλματα σε πολλές επιστημονικές κατευθύνσεις. Η συσσωρευμένη εμπειρία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές αποστολές στο μακρινό Διάστημα, μεταξύ άλλων και προς τον Άρη.

Οι αποκλίσεις απόψεων σχετικά με το τί είναι καλύτερο να κάνουν οι Αμερικανοί στο Διάστημα την επόμενη δεκαετία ήταν το αποτέλεσμα του ιδεολογικού αδιεξόδου, στο οποίο έχει από καιρό εισέλθει η αστροναυτική. Μετά τις αποστολές «Απόλλων» στόχοι παρόμοιας κλίμακας δεν τέθηκαν πλέον. Και τώρα χρειάζεται ένα νέο μεγάλο σχέδιο, που θα καλύπτει μια σειρά από όρους. Πρέπει να είναι κατανοητό στους πολιτικούς και την κοινή γνώμη, καθώς και να παρουσιάζει ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους, που εργάζονται στη βιομηχανία του Διαστήματος, σχολιάζει το αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής Aντρέι Ιόνιν:

Η πτήση προς τον αστεροειδή από την άποψη αυτή δεν πληροί ούτε έναν από τους όρους αυτούς. Η Σελήνη ανταποκρίνεται, αλλά εν μέρει. Κατά την άποψή μου, το μόνο σχέδιο, που θα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις είναι μόνο εκείνο του Άρη. Ένα στάδιο προς εκείνον μπορεί πραγματικά να γίνει η επιστροφή στη Σελήνη, ακριβώς με σκοπό στη συνέχεια να κινηθούμε προς τον Άρη.

Ως επιχείρημα για το σεληνιακό τους πρόγραμμα τα μέλη του Κογκρέσου επικαλούνται τα σχέδια άλλων χωρών για την αποβίβαση ανθρώπων στη Σελήνη. Παρόμοια σχέδια, για παράδειγμα, έχει η Ρωσία και η Κίνα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, το ζήτημα του ανταγωνισμού είναι απλά ένας τρόπος για να δοθεί στο θέμα οξύτητα, ώστε να εισακουστεί, είναι βέβαιος ο Αντρέι Ιόνιν. Για την πρωτοβουλία των βουλευτών ήδη έχει μάθει σίγουρα ο επικεφαλής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν. Στις αρχές Απριλίου επιβεβαίωσε τα σχέδια για την εξερεύνηση των αστεροειδών και τόνισε ότι αποστολές στη Σελήνη δεν προγραμματίζονται, αν και θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας κυβερνητικός αξιωματούχος προβαίνει σε δήλωση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη διαστημική πολιτική του Ομπάμα.

 

πηγη