Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Διαστημικός «φύλακας» θα περιφρουρεί τη Γη

RQ 170 Sentinel RQ-170 Sentinel беспилотный летательный аппарат БПЛА ввс сша
Το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό τηλεσκόπιο Sentinel (Φύλακας ή φρουρός), που προορίζεται για την αναζήτηση αστεροειδών, θα εκτοξευτεί το 2017. Το απαιτούμενο χρηματικό ποσό ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων, το συλλέγει το μη εμπορικό Ιδρυμα B612 Foundation, που ιδρύθηκε από τους αστροναύτες των ΗΠΑ.
Το Ίδρυμα θα μοιράζεται τις πληροφορίες, που θα συλλέγει το τηλεσκόπιο με τη NASA. Η NASA με τη σειρά της, θα παραχωρήσει τεχνικό εξοπλισμό τηλεπικοινωνίας με σκοπό την αποκατάσταση της σύνδεσης με το τηλεσκόπιο.
Η εκτόξευση του τηλεσκοπίου θα εξασφαλίσει τον εντοπισμό του 90% των περίγειων αστεροειδών μέγεθους από 140 μέτρα, οι οποίοι είναι ικανοί κατά την πτώση τους στη Γη να καταστρέψουν, για παράδειγμα, ολόκληρη πόλη. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο αριθμός τέτοιων αστεροειδών φτάνει τις 500 χιλιάδες το λιγότερο. Ας πούμε για σύγκριση, σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες μόνο για 10 χιλιάδες τέτοιους αστεροειδείς.
Ώς προς τον τύπο του το Sentinel είναι υπέρυθρο τηλεσκόπιο, που θα αντιδρά ακόμα και στην ελάχιστη διαφορά της θερμοκρασίας ανάμεσα στην επιφάνεια του αστεροειδή, που έχει ζεσταθεί ελαφρά από τον Ήλιο και στο σχεδόν μηδενικό (μηδέν του Κελβίνο) γενικό φόντο του Διαστήματος. Για την εξασφάλιση καλύτερης ευαισθησίας, τους αισθητήρες του τηλεσκοπίου θα τους κρυώσουν μέχρι τις κρυογονικές θερμοκρασίες. Θα το εκτοξεύσουν σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, η οποία βρίσκεται κοντά στην τροχιά της Αφροδίτης. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι, όταν οι αστεροειδείς πετούν από την πλευρά του Ηλίου, δεν είναι ορατοί από τη Γη.
Ο διαστημικός «φύλακας» δεν θα στερήσει νόημα τα επίγεια συστήματα προειδοποίησης για την απειλή αστεροειδών, τα οποια δημιουργούνται τώρα στη Ρωσία και άλλες χώρες. Σε σχέση με αυτό ο Ντμίτρι Βίμπε, επικεφαλής του τμήματος φυσικής και εξέλιξης των αστέρων του Ινστιτούτου Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών είπε:
- Τα επίγεια όργανα έχουν αναρίθμητες ελλείψεις, συνδεδεμένες με τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες και την ώρα του ημερονυχτίου. Η δημιουργία δε τέτοιου δικτύου στοιχίζει σχετικά λίγα χρήματα. Εκτός απ’ αυτό τα επίγεια τηλεσκόπια μπορούν να εκσυγχρονίζονται αδιάκοπα. Από την άλλη πλευρά, όμως το διαστημικό τηλεσκόπιο έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από το επίγειο δίκτυο. Αλλά τέτοιο τηλεσκόπιο στοιχίζει πολύ ακριβά και η επισκευή του είναι αδύνατη. Έτσι, λοιπόν δεν πρέπει να ποντάρουμε μόνο σε μιά λύση. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιούνται τόσο τα επίγεια, όσο και τα διαστημικά τηλεσκόπια.
Η αποστολή "Sentinel" θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δημιουργήσουν τρισδιάστατο δυναμικό χάρτη του εσωτερικού μέρους του ηλιακού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι στιγμές επικίνδυνης προσέγγισης των αστεροειδών με τη Γη θα προβλεφθούν για δεκαετίες. Συνεπώς, η ανθρωπότητα θα έχει χρόνο για την προετοιμασία ειδικής επιχείρησης αποτροπής της σύγκρουσης.
πηγη