Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Συνελήφθη ο δράστης της μεγαλύτερης «κυβερνοεπίθεσης στην ιστορία»

Συνελήφθη ο δράστης της μεγαλύτερης «κυβερνοεπίθεσης στην ιστορία» 

Στην Ισπανία εντοπίστηκε ο Ολλανδός χάκερ που θεωρείται ότι πραγματοποίησε την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κυβερνοεπίθεση στην ιστορία του διαδικτύου.

 Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές ο Ολλανδός χρησιμοποιούσε ως «επιχειρησιακό» οχυρό ένα φορτηγό με εξοπλισμό που του έδινε τη δυνατότητα να «επιτίθεται» σε οποιοδήποτε δίκτυο ανά τον κόσμο.
Ο 35χρονος ύποπτος συνελήφθη στην Βαρκελώνη μετά από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει εναντίον του οι αρχές της Ολλανδίας. Η ισπανική αστυνομία δεν έκανε γνωστό το όνομά του παρά μόνο τα αρχικά του Σ.Κ..  

Ο ύποπτος ταξίδευε στην Ισπανία χρησιμοποιώντας το φορτηγό ως «κινητή μονάδα κυβερνοεπιθέσεων, με κεραίες και σκάνερ υποκλοπής συχνοτήτων» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Σ.Κ. κατηγορείται για την επίθεση εναντίον της Spamhaus, μιας εθελοντικής οργάνωσης με έδρα τη Γενεύη, η οποία δημοσιεύει λίστες με τους αποστολείς spam προκειμένου τα ανεπιθύμητα μηνύματα που αφορούν κυρίως διαφημίσεις για viagra και χάπια αδυνατίσματος να φιλτράρονται από τις υπηρεσίες email.
Η επίθεση αυτή θεωρήθηκε ότι είχε ως αποτέλεσμα την παγκόσμια επιβράδυνση του Internet.
Ο ύποπτος φέρεται να είναι εκπρόσωπος της Cyberbunker, μιας ολλανδικής υπηρεσίας ανώνυμης φιλοξενίας διαδικτυακού περιεχομένου, την οποία η Spamhaus κατηγόρησε για την επίθεση. Την είχε μάλιστα περιλάβε στη μαύρη λίστα της, κατηγορώντας την ότι λειτουργεί ως παράδεισος για το κυβερνοέγκλημα και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία.

Στην έρευνα για τη σύλληψη του υπόπτου συνεργάστηκαν πράκτορες και αστυνομικοί από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Ο χάκερ αναμένεται να εκδοθεί στην Ολλανδία, όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες.


πηγη