Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Θα απαγορευτούν φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες

Θα απαγορευτούν φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες 

 Το πράσινο φως για να απαγορεύσει επί δύο χρόνια - αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου- τη χρήση στην ΕΕ τριών φυτοφαρμάκων τα οποία αποδεικνύονται θανατηφόρα για τις μέλισσες, έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


«Πλειοψηφία 15 κρατών της ΕΕ (μεταξύ τους η Γαλλία) στηρίζουν την Επιτροπή που θα απαγορεύσει 3 εντομοκτόνα #νεονικοτινοειδή», ανακοίνωσε η γαλλική αντιπροσωπεία από το λογαριασμό της στο twitter.

Η Γερμανία, η οποία απείχε κατά την πρώτη ψηφοφορία στις 15 Μαρτίου, εντάχθηκε στο στρατόπεδο των οπαδών της απαγόρευσης παρά την τεράστια πίεση του γερμανικού ομίλου Bayer ο οποίος διαθέτει στην αγορά, μαζί με τον ελβετικό όμιλο Syngenta, τα φυτοφάρμακα που θα απαγορευθούν.

Αντίθετα η Ιταλία, η οποία είχε ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης κατά την πρώτη ψηφοφορία τον Μάρτιο, πέρασε στο στρατόπεδο των αντιπάλων της, επειδή δεν της δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες πριν από την ανθοφορία, έγινε γνωστό από συμμετέχοντες. Το Βερολίνο και η Ρώμη διαθέτουν από 29 ψήφους.

Θα απαγορευτούν φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες

Εκτός από την Ιταλία, επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Ουγγαρία, ψήφισαν επίσης εναντίον της απαγόρευσης και τέσσερις απείχαν.

Η Επιτροπή υπολόγισε πως έχει συγκεντρώσει αρκετούς νέους υποστηρικτές στην ψηφοφορία αυτή ώστε να αποφασισθεί η απαγόρευση των τριών υπό κατηγορία νεονικοτινοειδών - κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειαμεθοξάμη - που είναι παρόντα σε φυτοφάρμακα τα οποία παράγονται από τους ομίλους Bayer (Γερμανία) και Syngenta (Ελβετία), ιδιαίτερα το Cruiser OSR.

Προτείνει να ανασταλεί η χρήση τους επί δύο χρόνια σε τέσσερις καλλιέργειες: αυτές του αραβοσίτου, της ελαιοκράμβης, του ηλιοτρόπιου και του βαμβακιού. Η απαγόρευση θα αφορά ορισμένες καλλιέργειες και ορισμένες περιόδους του χρόνου στη διάρκεια των οποίων δραστηριοποιούνται οι μέλισσες.

Η Επιτροπή βασίσθηκε σε μια πολύ αρνητική γνωμοδότηση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).


πηγη