Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Τα αγρογλυφικά είναι αληθινά, αποφαίνεται ιστορικός

0225890475092 

Μελετώντας αεροφωτογραφίες του 1945, ένας ιστορικός από την Αυστραλία αποφαίνεται ότι τα αγρογλυφικά σχέδια δεν είναι απάτη, αλλά πραγματικά.
ΕΝΑ από τα φαινόμενα που παραμένουν ανεξήγητα έως τις μέρες μας είναι τα αγρογλυφικά αποτυπώματα που σχηματίζονται κυρίως στους αγρούς της Αγγλίας. Πρόκειται για πολύπλοκα, κυκλικά γεωγραφικά σχήματα τεραστίων διαστάσεων που ξεκίνησαν να εμφανίζονται τη δεκαετία του 1970 σε χωράφια στην Αγγλία. Το γεγονός ότι αυτοί οι κύκλοι έκαναν την εμφάνιση τους μέσα σε ένα βράδυ, αλλά και το μέγεθος τους, οδήγησε πολλούς να θεωρήσουν ότι πρόκειται για δημιουργήματα εξωγήινων που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με το ανθρώπινο είδος.
 
Το μυστήριο φάνηκε ότι λύθηκε το 1991, όταν δύο φαρσέρ, οι Ντέιβ Τσόρλι και Νταγκ Μπάουερ, βγήκαν στα μέσα ενημέρωσης και αποκάλυψαν ότι είναι οι δημιουργοί αυτών των περίπλοκων σχεδίων από το 1978.
Ωστόσο, ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δύο φαρσέρ είχαν κατασκευάσει κάπου 200 κύκλους, από τους 1.000 συνολικά που εμφανίστηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα.
Ο Ντέιβ Τσόρλι πέθανε ξαφνικά το 1996, αφήνοντας τον 72χρονο Νταγκ Μπάουερ μόνο του. Οι κύκλοι συνέχισαν να εμφανίζονται και τα επόμενα χρόνια με ολοένα και πιο περίπλοκα σχέδια, αλλά ο Νταγκ Μπάουερ, που πέθανε το 2009, ομολόγησε ότι ο ίδιος κατασκεύασε έκτοτε ένα μόνο αγρογλυφικό το 2004.
Να σημειωθεί πως από το 1991 έως σήμερα έχουν εμφανιστεί πάνω από 20.000 σχηματισμοί όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και στη Ρωσία, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Αν και πολλοί από αυτούς είναι απλοί κύκλοι, την τελευταία δεκαετία παρουσιάζονται αποτυπώματα σε τεράστιο μέγεθος και με εξαιρετικά περίπλοκη μορφή. Υπολογίζεται ότι έχουν παρουσιαστεί 2.000 διαφορετικά σχήματα. Πολλά από αυτά έχουν επιστημονικά χαρακτηριστικά, ενσωματώνοντας πολύπλοκα μαθηματικά.
Τα τελευταία αγρογλυφικά που εμφανίστηκαν σχετίζονταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Σε δύο περιοχές εμφανίστηκαν σχέδια με τους Ολυμπιακούς δακτυλίους, ενώ σε άλλη περιοχή ένα Ολυμπιακό αγρογλυφικό ήταν ορατό από τα αεροπλάνα που πλησίαζαν για να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Χίθροου (φωτο στην αρχή του άρθρου).
Το μυστήριο λύθηκε σύντομα, καθώς την ευθύνη για την κατασκευή τους ανέλαβαν ντόπιοι αγρότες, οι οποίοι θέλησαν μ’ αυτό τον τρόπο να συμμετάσχουν στους εορτασμούς για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σίγουρα οι Ντέιβ Τσόρλι και Νταγκ Μπάουερ ενέπνευσαν πολλούς μιμητές. Αρκεί όμως αυτό για να εξηγηθούν όλα τα σχέδια των αγρογλυφικών;
Ένα διαχρονικό φαινόμενο
Ο Αυστραλός ιστορικός Γκρέγκορι Τζέφρις, μελετώντας αεροφωτογραφίες της αγγλικής υπαίθρου, εντόπισε παράξενους σχηματισμούς στο έδαφος, 33 χρόνια πριν εμφανιστούν οι Τσόρλι και Μπάουερ και αναλάβουν την ευθύνη των αγρογλυφικών που έως τότε αποδίδονταν σε εξωγήινους, σε ακραία καιρικά φαινόμενα ή σε απόρρητα στρατιωτικά πειράματα.
Οι αεροφωτογραφίες είναι του 1945, ελήφθησαν από τη RAAF προς το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και η έκταση που καλύπτουν αντιστοιχεί στο 35% του εδάφους της Αγγλίας.
Ο Τζέφρις εντόπισε την ύπαρξη 100 αγρογλυφικών σχηματισμών, όπως αυτόν στην περιοχή Μπλακ Κάντρι κοντά στο Τέιτον. Αποδίδοντας πολλούς από τους σχηματισμούς αυτούς σε πιθανό λάθος των αρνητικών, ο Τζέφρις κατέληξε σε 13 σχηματισμούς τους οποίους θεωρεί αυθεντικούς πέραν πάσης αμφιβολίας. (Δείτε πιο κάτω μερικά από τα αγρογλυφικά που εντόπισε ο Γκρεγκ Τζέφρις το 1945).
Mπλακ Κάντρι
0125890475091
Σχηματισμός λουλουδιών το 1945 στην περιοχή Μπλακ Κάντρι κοντά στο Τέιτον.
Ο 59χρονος ιστορικός, εντόπισε επίσης μια αναφορά για το σχηματισμό αγρογλυφικών αποτυπωμάτων που δημοσιεύτηκε το 1880 στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Στην ερευνητική εργασία του, που έστειλε προς δημοσίευση στη βρετανική Huffington Post, ο Τζέφρις αναφέρει:
«Χρησιμοποιώντας αεροφωτογραφίες επικάλυψης από το 1945 που είναι διαθέσιμες στο Google Earth, διαπίστωσα ότι ο αριθμός των κύκλων που εμφανίζονται κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 70 χρόνια είναι σχετικά σταθερός. Κατά συνέπεια, αυτά τα αγρογλυφικά δεν μπορούν να εξηγηθούν με τη θεωρία της φάρσας. Η κατάργηση του ισχυρισμού ότι είναι αποτέλεσμα απάτης σημαίνει ότι τα αγρογλυφικά παραμένουν ένα ανεξήγητο φυσικό φαινόμενο, το οποίο αξίζει σοβαρή έρευνα από ακαδημαϊκά ιδρύματα και άλλους ερευνητικούς οργανισμούς».

Σχηματισμός στο Ένβιλ
032589047501
Αυτός ο δενδροειδής σχηματισμός εμφανίστηκε το 1945 στο Ένβιλ, ένα μικρό χωριό στην κομητεία Στάφορντ της Αγγλίας. Το φαινόμενο των αγρογλυφικών γεννήθηκε τον 17ο αιώνα. Από τότε έχουν εμφανιστεί χιλιάδες αγρογλυφικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε οποιοδήποτε μέγεθος και σχέδιο μπορεί να φανταστεί κανείς. Αν και έχουν εμφανιστεί αγρογλυφικά σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα και πιο καλοσχηματισμένα εμφανίζονται στην Αγγλία.

ΒΔ Γούντμανκοτ
042589047502
Ένας κύκλος που εμφανίστηκε το 1945 σε ένα κατά το ήμισυ θερισμένο χωράφι δείχνει τη διαφορά μεταξύ των λυγισμένων σιτηρών μέσα στον κύκλο και των όρθιων σιτηρών γύρω από αυτόν. Είναι μεσημέρι και η φωτογραφική μηχανή είναι σχεδόν ακριβώς πάνω από το χώρο, ώστε δεν δημιουργούνται σκιές.

Κυκλικός σχηματισμός στο Χελζόιν
052589047503
Αυτό το κλασικό αγρογλυφικό έχει διάμετρο δέκα περίπου μέτρα. Η σκιά στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιμέτρου του αντιστοιχεί ακριβώς με τις σκιές από τα δένδρα και θάμνους. Η ποιότητα της εικόνας είναι αρκετά καλή για να δείξει ότι δεν υπάρχουν ίχνη στο χωράφι που να οδηγούν προς τον κύκλο ή να κατευθύνονται μακριά από αυτόν.

ΝΑ Γουίστον Κρος
062589047504
Παρ’ όλο που αυτή η φωτογραφία της NASA δεν είναι καθαρή, το κυκλικό αποτύπωμα στο Γουίστον Κρος του Λάνκασιρ είναι αρκετά σαφές, όπως και η σχέση μεταξύ της εσωτερικής σκιάς του και των σκιών των δέντρων που υπάρχουν στο τοπίο.

Μίλτον Μάλσορ
072589047505
Κυκλικό αποτύπωμα που εμφανίστηκε το 1945 στο Μίλτον Μάλσορ, αστική κοινότητα στο Νότιο Νορθάμπτον. Σύμφωνα με τον Τζέφρις, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αγρογλυφικά οφείλονται σε μια σπάνιας μορφής ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, γνωστής ως “δίνη ιονισμένου πλάσματος” (περισσότερο γνωστή ως σφαιρική αστραπή).

Κυκλικός σχηματισμός στο Ρέινοου
082589047506
Το αγρογλυφικό αυτό εμφανίστηκε επίσης το 1945 στο Ρέινοου, αστική κοινότητα στο Ανατολικό Τσεσάιρ της Αγγλίας. Οι δίνες πλάσματος (υπέρθερμου, ιονισμένου αερίου) κάνουν περίεργα πράγματα, όπως να περνούν μέσα από στερεά αντικείμενα (όπως πέτρινους τοίχους και τζάμια) και επιπλέουν στον αέρα κόντρα στον άνεμο. Από πού προέρχεται αυτή η ενέργεια και τι την προκαλεί δεν έχει ακόμη κατανοηθεί από την επιστήμη.

Δυτικά του Νότιου Χίνκσεϊ
092589047507
Κυκλικό αγρογλυφικό σε αγρό της αστικής κοινότητας του Νότιου Χίνκσεϊ, στην κομητεία της Οξφόρδης. Σύμφωνα με τις μελέτες του Τζέφρις, «οι δυνάμεις που συμμετέχουν στη δημιουργία των κύκλων αποτελούν ένα εξαιρετικά νέο πεδίο της επιστήμης, ένα νέο σύνορο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθιές ανακαλύψεις και σε εντελώς νέες τεχνολογίες.

ΝΔ του Τσέσαμ
102589047508
Διακρίνονται τα ίχνη ενός τεράστιου αγρογλυφικού σχηματισμού σε αγρό ΝΔ του Τσέσαμ, ιστορικής πόλης στην κομητεία Μπάκιγχαμ της Αγγλίας.

Κυκλικός σχηματισμός στο Σάστοκ
112589047509
Ένα ακόμη αγρογλυφικό του 1945, σε χωράφι του Σάστοκ, ενός χωριού στο Βόρειο Γουόρικ.

Κυκλικός σχηματισμός στο Κιντσγκρόουβ
122589047510
Μεγάλο κυκλικό αποτύπωμα σε αγρό του Κιντσγκρόουβ στην κομητεία Στάφορντ.

Τριγωνικός σχηματισμός
132589047511
Τριγωνικός σχηματισμός στην κομητεία Νορθχάμπτον, βόρεια της Οξφόρδης. Σύμφωνα με τον Τζέφρις, «αν η επιστημονική κοινότητα δεν ήταν τόσο άτολμη και συντηρητική στις απόψεις της για το Σύμπαν, δεν θα καθόταν με σταυρωμένα χέρια προσποιούμενη ότι αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει, αλλά θα ερευνούσε σοβαρά αυτό το ανεξήγητο φαινόμενο».