Ακτιβιστές προσπαθούν να προστατεύσουν το Βόρειο Πόλο και να κρατήσουν μακριά τις μεγάλες εταιρίες εκμετάλλευσης ενέργειας με τη συμβολική τοποθέτηση της «Σημαίας για το Μέλλον».
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια, Ρώσοι εξερευνητές έχουν πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στο Βόρειο Πόλο, όπως και στηνΑνταρκτική, και έχουν τοποθετήσει εκεί τη σημαία της χώρας τους, διεκδικώντας τον υποβρύχιο ενεργειακό πλούτο της Αρκτικής. Τώρα, μια ομάδα ακτιβιστών τοποθέτησε στην ίδια περιοχή τη «Σημαία για το Μέλλον».
Η κίνηση από τους οικολόγους, που υποστηρίζεται από την Greenpeace, έχει ως στόχο να κηρύξει την περιοχή ως διεθνώς προστατευόμενη και «ελεύθερη από την εκμετάλλευση.» Η ομάδα έχει τοποθετήσει επίσης μια κάψουλα του χρόνου στο βυθό της θάλασσας, η οποία περιέχει τις υπογραφές περίπου τριών εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Μια ομάδα νέων ανθρώπων μόλις επέστρεψε από τον Βόρειο Πόλο, όπου πήγε για να κηρύξει την περιοχή προστατευόμενη εξ ονόματος ολόκληρου του πλανήτη. Υποστηρίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους και έβαλε εκεί τη σημαία για το μέλλον για να προστατεύσει την ακατοίκητη περιοχή γύρω από τον πόλο», ανέφερε η Greenpeace.
Οι ακτιβιστές πραγματοποίησαν μια τελετή στο Βόρειο Πόλο, όπου έφτιαξαν μια τρύπα στον πάγο, προκειμένου να τοποθετήσουν τη σημαία στο βυθό της θάλασσας.
«Προσφέρω την πλήρη στήριξή μου σε αυτούς τους νέους ανθρώπους που ταξίδεψαν στο Βόρειο Πόλο, εξ ονόματος εκείνων των οποίων οι ζωές άλλαξαν δραματικά, λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου.
Η ομάδα έκανε ένα οδοιπορικό μιας εβδομάδας διασχίζοντας τον παγωμένο ωκεανό με ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Χρειάστηκε να μεταφερθεί με ελικόπτερο προς το τέλος του ταξιδιού της, καθώς οι προμήθειές της παρασύρθηκαν από κινούμενο πάγο.
«Όλοι μαζί ζητάμε αυτή η περιοχή να κηρυχθεί προστατευόμενη και εκτός ορίων για τις εταιρείες πετρελαίου και τα πολιτικά παιχνίδια. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους Αυτόχθονες Λαούς της Αρκτικής, οι οποίοι βλέπουν τη ζωή τους να απειλείται από την ανεξέλεγκτη απληστία της βιομηχανίας» αναφέρει η ακτιβίστρια Τζοζεφίνα Σκερκ και μέλος του Κοινοβουλίου Σάμι στη Σουηδία.
Όταν η Ρωσία υπέβαλε για πρώτη φορά αίτημα για την κατοχή του Βόρειου Πόλου, ο Καναδάς χλεύασε την κίνηση αυτή και θεώρησε ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια επίδειξη.
«Δεν είμαστε στον 15ο αιώνα. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε διάφορα μέρη στον κόσμο, να στήνεις σημαίες και να λες: «Διεκδικούμε αυτή την περιοχή»», είχε πει ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Πήτερ ΜακΚέι τον Αύγουστο του 2007.
Παρά το γεγονός ότι η Greenpeace και η Ρωσία έχουν στήσει συμβολικά σημαίες στο Βόρειο Πόλο, το διεθνές δίκαιο λέει ότι εντός του Αρκτικού κύκλου διατηρούν έδαφος πέντε κράτη: ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Δανία μέσω της Γροιλανδίας