Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Οι Ρώσοι επιστήμονες εφηύραν «πυρηνικό» χτύπημα κατά του καρκίνου

© Φωτογραφία: en.wikipedia.org
Ρώσοι μοριακοί βιολόγοι έχουν βρει έναν τρόπο ταχείας και ακριβούς μεταφοράς των αντικαρκινικών φαρμάκων στο εκφυλισμένο καρκινικό κύτταρο, ούτως ώστε να το χτυπήσουν ακριβώς στον πυρήνα του. Και δημιούργησαν ένα "μεταφορικό μέσο" γι αυτό το σκοπό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τύπους καρκίνου. Μάλιστα οι παρενέργειες από τα φάρμακα μειώνονται σχεδόν στο μηδέν.
Μια ομάδα επιστημόνων του Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Γονιδιακής Βιολογίας στη Μόσχα υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Αλεξάντρ Σόμπολεφ εφηύρε ένα αρθρωτό νανομεταφορέα. Πρόκειται για ένα μεγάλο μόριο που αποτελείται από διαφορετικές λειτουργικές μονάδες που μπορούν να αντικατασταθούν ανάλογα με το σκοπό. Ως εκ τούτου, μπορεί να ενεργοποιείται για διαφορετικούς τύπους προσβεβλημένων κυττάρων-στόχων και να μεταφέρει διάφορα φάρμακα.
Σήμερα στο εργαστήριο του Σόμπολεφ υπάρχει ένα σύνολο αρθρωτών νανομεταφορέων που μπορούν να μεταφέρουν φάρμακα σε προσβεβλημένα κύτταρα σε περιπτώσεις καρκίνου της κεφαλής και του λαιμού, λευχαιμίας και όγκων του νευρικού συστήματος και της ουροδόχου κύστης.
Μια από τις λειτουργικές μονάδες του νανομεταφορέα αναγνωρίζει τον τύπο των κυττάρων-στόχων. Μάλιστα προσδιορίζει το συγκεκριμένο μέρος, η μεταφορά φαρμάκου στο οποίο εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό το ότι σε τέτοια περίπτωση για την καταστροφή του εκφυλισμένου κυττάρου χρειάζεται ελάχιστη δόση του παρασκευάσματος και έτσι θα μειωθούν σημαντικά οι παρενέργειες, που είναι συνήθως χαρακτηριστικές για την αντικαρκινικά φάρμακα.
Η «ταυτοποίηση» του κυττάρου μέσω της διείσδυσης στο σώμα του μπορεί να συνδυαστεί χάρη στα μεταφορικά συστήματα που υπάρχουν σε κάθε κύτταρο, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών. Το ζήτημα συνίσταται στις συγκεκριμένες ειδικές πρωτεΐνες, υποδοχείς, που είναι ικανοί από τα πολυάριθμα μόρια που πλησιάζουν το κύτταρο να «αναγνωρίσουν» το αναζητούμενο, να το ενώσουν με το σώμα τους και να το στείλουν στο κύτταρο. Η λειτουργία αυτών των υποδοχέων ήδη έχει μελετηθεί αρκετά καλά και μπορούμε σίγουρα να στηριχτούμε σ΄ αυτούς, υποστηρίζουν οι βιολόγοι.
Οι άλλες πρωτεΐνες εντός του καρκινικού κυττάρου θα εξασφαλίσουν την κίνηση του νανομεταφορέα προς το σημείο του προορισμού – τον πυρήνα. Αυτό το «πυρηνικό» χτύπημα στο ασθενές κύτταρο με φάρμακα θα το καταστρέψει γρήγορα.
Η διαφοροποίηση των παρασκευασμάτων ανάλογα με τον τύπο των κυττάρων-στόχων είναι εύκολη χάρη στη δυνατότητα αντικατάστασης των μονάδων του νανομεταφορέα.
Οι προκλινικές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα της Ρωσικής εφεύρεσης. Και σε περίπτωση που αυτή θα έχει καλό αποτέλεσμα και στις κλινικές δοκιμές, θα είναι δυνατή η χρήση της άμεσα σε πολλούς τομείς της ιατρικής. Και, φυσικά, στον τομέα της διάγνωσης – για τη μεταφορά των υλικών που χρειάζονται για την έρευνα του κυττάρου.

πηγη