Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η κορυφή του κύκλου της ηλιακής δραστηριότητας πλησιάζει


Ηλιακές εκλάμψεις - Όπως συμβαίνει κάθε 11 χρόνια, η κορυφή του κύκλου της ηλιακής δραστηριότητας πλησιάζει (έως το τέλος του 2013), και το αστέρι μας ακούγεται όλο και πιο συχνά με τις καταιγίδες του και τις ηλιακές εκλάμψεις.


Οι εικόνες λαμβάνονται από το SDO της NASA, ενώ μία ισχυρή ηλιακή έκλαμψη συνέβη στις 3 Μαΐου, μόλις δύο μέρες μακριά από ένα άλλο γεγονός παρόμοιο, αλλά ασθενέστερο γεγονός.Ήταν η δεύτερη μεγάλη ηλιακή έκλαμψη που συνέβη σε χρόνο τριών ημερών μιας και υπήρχε ένα πιο αδύναμο γεγονός την 1η Μαΐου, από την ίδια περιοχή του Ήλιου.

Η ηλιακή καταιγίδα της 3ης Μαΐου, εκτίναξε καυτό πλάσμα περίπου 200.000 χλμ. από την επιφάνεια του Ήλιου, προτού εξαφανιστεί. Τα γεγονότα αυτού του τύπου αναμένεται να γίνουν πιο συχνά πριν από το τέλος του έτους.

Η ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη του έτους μέχρι σήμερα είναι αυτή που συνέβη στις 11 Απριλίου, μία Μ6.5 class ηλιακή καταιγίδα, αν και εξακολουθεί να αποτελεί εκδήλωση ενός μέσου επιπέδου.

Οι επιστήμονες κατατάσσουν τις ηλιακές εκλάμψεις, σύμφωνα με την έντασή τους. Τα M-Class γεγονότα είναι μεσαίας δύναμης, και είναι οι πιο αδύναμες μεταξύ εκείνων που μπορούν και εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις στην Γη.

Ο ισχυρότερος τύπος ηλιακή καταιγίδα είναι εκείνος της κατηγορίας X. Όταν κατευθύνονται προς τη Γη, μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τους αστροναύτες στο διάστημα και τα διαστημικά οχήματα, και μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα σήματα του GPS (πλοήγηση), και να προκαλέσουν μπλακάουτ σε ραδιόφωνα, ενώ πιο σπάνια και διακοπές ρεύματος.



http://www.apocalypsejohn.com/
πηγη