Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Κάψουλα με ζωντανούς οργανισμούς ταξίδεψε στο διάστημα



H ρωσική διαστημική κάψουλα, που παρέμεινε στο διάστημα επί έναν μήνα έχοντας για επιβάτες της ποντίκια, σαύρες και σαλιγκάρια, στο πλαίσιο...
επιστημονικών πειραμάτων για την προετοιμασία μιας επανδρωμένης πτήσης στον πλανήτη Άρη. Η κάψουλα Bion-M προσεδαφίστηκε με την βοήθεια ενός αλεξίπτωτου στην περιοχή του Όρενμπουργκ, περίπου 1200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Μέσα στο σκάφος βρίσκονταν 45 ποντίκια, 8 γερβίλοι (τρωκτικά της Μογγολίας), 15 σαύρες, 20 σαλιγκάρια και άλλα ζώα, τα οποία παρακολουθούνταν διαρκώς κατά τη διάρκεια της αποστολής τους.
«Είναι η πρώτη φορά που στέλνονται μόνα τους ζώα στο διάστημα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossia ο Βλαντιμίρ Σίτσοφ του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών που ήταν επικεφαλής του προγράμματος, ο οποίος χαρακτήρισε το πρόγραμμα επιτυχημένο, αν και παραδέχτηκε ότι δεν επέζησαν όλα τα ζώα.

«Όλες οι σαύρες είναι ζωντανές. Βρήκαμε ζωντανά λιγότερα από τα μισά ποντίκια. Δυστυχώς χάσαμε όλους τους γερβίλους λόγω ενός τεχνικού προβλήματος», σημείωσε.

Βασικός στόχος του πειράματος ήταν να διαπιστωθεί τι συνέπειες έχει για τους ζωντανούς οργανισμούς η παραμονή στο διάστημα.
«Θέλουμε να καθορίσουμε κατά πόσο ο οργανισμός προσαρμόζεται στις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και να καταλάβουμε τι πρέπει να γίνει για να διασφαλίσουμε την επιβίωση κατά τη διάρκεια μακρινών ταξιδιών», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής του προγράμματος στο ρωσικό διαστημικό κέντρο Βαλερί Αμπράσκιν.

«Δεν ξέρουμε εάν η έλλειψη βαρύτητας μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ποντικών, ίσως να αρχίσουν να τσακώνονται μεταξύ τους για την τροφή τους», είπε από την πλευρά του ο Εβγκένι Ιλίν, του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής.
Σε ένα άλλο πείραμα, οι επιστήμονες τοποθέτησαν πλακίδια με βακτήρια στο εξωτερικό μέρος της κάψουλας για να μελετήσουν τη θεωρία ότι η ζωή μπορεί να έφτασε στη Γη από το διάστημα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.


NewsBeast
http://tnsite.gr



Και οι 8 μογγολικοί γερβίλοι, που επέβαιναν στον δορυφόρο βιολογικών ερευνών «Bion-M1», πέθαναν εξαιτίας βλάβης της συσκευής στη διάρκεια της διαστημικής πτήσης, ενώ επιπλέον, δεν επέζησε μέρος των ποντικιών, ανέφερε ο διευθυντής του πειράματος Γιεβγκένι Σίτσεφ.


Ο δορυφόρος «Bion-M1», η πρώτη μετά το 2007 ρωσική συσκευή βιολογικών ερευνών στο διάστημα, επέστρεψε στη Γη μετά από ένα μήνα πτήσης. Στον δορυφόρο επέβαιναν περίπου εκατό διαφορετικοί ζωντανοί οργανισμοί – μογγολικοί γερβίλοι, ποντίκια, σαύρες γκέκο, ψάρια, καρκινοειδή του γλυκού νερού, φύκια, μικροοργανισμοί, σπόροι φυτών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αριθμός των ζώων, που επέζησαν στην πτήση, είναι αρκετός για τη συνέχιση των ερευνών.

http://greek.ruvr.ru



http://ntokoumentagr.blogspot.gr