Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Τα φρούτα εμφανίζονται να έχουν την υψηλότερη αντικαρκινική δράση από οποιαδήποτε άλλα τρόφιμο



πολυάριθμες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα μούρα είναι η πιό κατάλληλη τροφή αν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την πρόσληψη μας σε αντιοξειδωτικά
και
έχουν χαρακτηριστεί τα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες...
τα αντιοξειδωτικά - είναι πια γνωστό - ότι είναι οι ουσίες 
που κρύβονται πίσω από ιάσεις διάφορων παθήσεων και οι ουσίες που προάγουν την υγεία μας απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν κυτταρική βλάβη και γήρανσης και πολλές χρόνιες ασθένειες... σε μελέτη που έγινε το 2004 όπου και αναλύθηκαν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών πάνω από εκατό διαφορετικών τροφών  όπως φρούτων λαχανικών ψωμιού  δημητριακών ξηρών καρπών και μπαχαρικών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μούρα ήταν μακράν τα πιο οικονομικά και τα πιο αποδοτικά φρούτα σε αντιοξειδωτικές ουσίες...  ανάμεσα στα φρούτα που αναλύθηκαν τα βατόμουρα τα μύρτιλλα και τα μούρα βρέθηκαν στην κορυφή του καταλόγου για την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες... ακριβώς ένα μόνο φλιτζάνι την ημέρα γεμάτο με μούρων βρέθηκε να παράσχει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών για την πρόληψη αλλά και θεραπεία διαφόρων παθήσεων... στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκαν τα μούρα τα ροδάκινα τα πεπόνια και το μάνγκο... μια παρόμοια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell και σε αντίθεση με τη μελέτη του 2004 τα πεπόνια βρέθηκαν να έχουν τη χαμηλότερη αντιοξειδωτική δράση μεταξύ των φρούτων μαζί με τις μπανάνες ενώ τα μούρα - βατόμουρα,σμέουρα - βρέθηκαν πάλι στην κορυφή με τα άγρια ​​βατόμουρα να κρατούν τα σκήπτρα καθώς έχουν την ισχυρότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ ανάμεσά τους βρέθηκαν και τα μήλα με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι: "η αύξηση της κατανάλωσης των φρούτων και των λαχανικών είναι μιά λογική στρατηγική για την αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών ουσιών και της μείωσης του οξειδωτικού στρες το οποίο οδηγεί στη μείωση πολλών παθήσεων" και ερχόμαστε στην πιο ολοκληρωμένη έρευνα πάνω στις αντιοξειδωτικές ουσίες των τροφίμων που δημοσιεύτηκε το 2010... στην έρευνα αυτή αναλύθηκαν πάνω από 3100 τρόφιμα όπως: βότανα μπαχαρικά φρούτα λαχανικά ποτά και πολλά άλλα  η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές διαφόρων ινστιντούτων και ιατρικών σχολών όπως: η Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Virginia Polytechnic Institute το State University το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το Νορβηγικό Ινστιτούτο Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Ερευνών το Πανεπιστήμιο του Όσλο το Akershus University College στη Νορβηγία και το Akita University Graduate School of Medicine in Japan οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες ποικίλει αρκετές φορές μεταξύ των δοκιμασμένων προϊόντων... τα προϊόντα με τις υψηλότερες  συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ήταν τα βότανα τα μπαχαρικά τα φρούτα οι ξηροί καρποί η σοκολάτα και τα λαχανικά... συνολικά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φυτικές τροφές ήταν σημαντικά μπροστά από όλες τις άλλες τροφές σε αντιοξειδωτικά... η υψηλότερη περιεκτικότητα - σε αυτή τη μεγάλη έρευνα - βρέθηκε  στα μούρα στα μύρτιλλα στα crowberries στις μαύρες σταφίδες στις άγριες φράουλες στα άγρια βατόμουρα στα μαύρα μούρα στο ρόδι στα μήλα στα δαμάσκηνα στα βερύκοκα στις αγκινάρες στις μπάμιες στα λάχανα και ακολουθούν όλα τα άλλα φρούτα και λαχανικά πρωτοστατούν των - όπως είδαμε και πάρα πάνω - των βοτάνων και των λαχανικών...