Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ερχονται τα... ιπτάμενα αυτοκίνητα





  


Σε μόλις δύο χρόνια από σήμερα τα πρώτα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα είναι διαθέσιμα προς πώληση.

 Μάλιστα και για όσους κολλάνε στην κίνηση η εταιρεία Terrafugia έχει τη λύση: έχει στα σκαριά ένα μοντέλο που θυμίζει ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αφού... απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα!

Πρόκειται για το μοντέλο TF-X της εταιρείας με βάση τη Μασαχουσέτη, το οποίο θα αργήσει λίγο περισσότερο από το «συμβατικό» Transition και θα διατίθεται από το 2025.

Η Terrafugia συμμετέχει εδώ και επτά χρόνια σε εκθέσεις με τα πρωτότυπα ιπτάμενα οχήματά της, όμως για πρώτη φορά παρουσίασε το σχέδιο ενός οχήματος το οποίο θα χωράει μέσα σε ένα γκαράζ και θα μπορεί να απογειώνεται από οποιοδήποτε σημείο, χωρίς να χρειάζεται διάδρομο απογείωσης.

Το TF-X θα μοιάζει με ένα μικρό τετραθέσιο αεροπλάνο με φτερά που θα διπλώνονται και τέσσερις τροχούς που θα του επιτρέπουν να προσγειώνεται και να χρησιμοποιείται και σαν ένα κανονικό αυτοκίνητο.

Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι οι ανατρεπόμενοι εκτοξευτήρες που θα του επιτρέπουν να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα στο έδαφος, μια τεχνολογία η οποία χρησιμοποιείται ήδη στο Boeing V-22 Osprey του αμερικανικού στρατού. Οι υβριδικοί ηλεκτρικοί κινητήρες του θα αποδίδουν 600 ίππους και υπολογίζεται ότι η ταχύτητά του θα φτάνει τα 320 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ θα έχει αυτονομία άνω των 800 χιλιομέτρων.

Επιδόσεις

Η αμερικανική εταιρεία για πρώτη φορά επίσης θα διαθέσει προς πώληση στο ευρύ κοινό τα ιπτάμενα αυτοκίνητα Transition έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 300.000 δολαρίων, τα οποία θα πιάνουν ταχύτητες τα 110 χιλιόμετρα την ώρα στο έδαφος και τα 185 χιλιόμετρα την ώρα στον αέρα.

Το ιπτάμενο αυτό αυτοκίνητο, το οποίο επίσης διαθέτει δύο επιβατικούς αερόσακους και αλεξίπτωτο για ολόκληρο το όχημα και απαιτεί διάδρομο για την απογείωσή του, έκανε πέρυσι την πρώτη του δοκιμαστική πτήση για οκτώ λεπτά στα 1.400 πόδια. Βέβαια εκτός από τα χρήματα οι επίδοξοι αγοραστές του θα πρέπει να ξέρουν και να πιλοτάρουν.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ


πηγη
 http://ntokoumentagr.blogspot.gr