Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Παρασιτικός σκόρος σπάει το ρεκόρ υπερηχητικής ακοής

Κηροσκόρος Galleria mellonella: τα πιο ευαίσθητα αφτιά του ζωικού βασιλείου (Πηγή: Wikimedia Commons)


Λονδίνο
Στην πορεία του εξελικτικού χρόνου, τα νυχτόβια έντομα έχουν μάθει να ακούνε τις υπερηχητικές τσιρίδες των νυχτερίδων που τα κυνηγούν. Σε αυτή την ιδιότυπη εξοπλιστική κούρσα, νικητής φαίνεται είναι ο κηρόσκορος, κοινό παράσιτο των μελισσιών, ο οποίος ακούει ήχους ακόμα και στην ακραία συχνότητα των 300 kilohertz, δέκα φορές υψηλότερη από το όριο της ανθρώπινης ακοής.

Το πείραμα που έδειξε την ευαισθησία του κηρόσκορου στους υπερήχους πραγματοποιήθηκε από ερευνητές που μελετούν πώς οι σκόροι, γνωστοί και ως νυχτοπεταλούδες, έχουν εξελιχθεί ώστε να αποφεύγουν τις εντομοφάγες νυχτερίδες.

«Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες νυχτερίδες χρησιμοποιούν ηχητικά κύματα που βρίσκονται πέρα από το όριο της ακοής των σκόρων που κυνηγούν. Αυτός ο σκόρος όμως μπορεί να ακούσει τους ήχους οποιασδήποτε νυχτερίδας» λέει ο Τζέιμς Ουίντμιλ του Πανεπιστημίου του Στράθκλαϊντ στη Βρετανία.

Ο Δρ Ουίντμιλ παρήγγειλε προνύμφες του κηροσκόρου (Galleria mellonella) οι οποίες πωλούνται στο Διαδίκτυο ως ζωντανή τροφή για κατοικίδια. Όταν οι προνύμφες μεταμορφώθηκαν στο ενήλικο στάδιο του εντόμου, ο ερευνητής τiς έβαλε να ακούσουν ήχους διαφόρων συχνοτήτων, ενώ ταυτόχρονα μετρούσε τις δονήσεις στα τύμπανά τους, καθώς και τα ηλεκτρικά σήματα που διαβιβάζονταν στον εγκέφαλο μέσω του ακουστικού νεύρου.

Το πείραμα έδειξε ότι το ακουστικό νεύρο του κηροσκόρου αντιδρά ακόμα και σε ήχους συχνότητας 300 Hertz, αρκετά πάνω από τους ήχους των νυχτερίδων, οι οποίοι φτάνουν μέχρι τα 212 Hertz.

Κανένα ζώο δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ακούει ήχους τόσο υψίσυχνους ήχους, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Biology Letters. Συγκριτικά, το ανθρώπινο αφτί αντιλαμβάνεται ήχους συχνότητας μέχρι 23 kilohertz.

Γιατί όμως ο κηροσκόρος έχει αναπτύξει την ικανότητα να ακούει ήχους πέρα από τις δυνατότητες των θηρευτών του;

Δεδομένου ότι η ηχογράφηση υπερήχων είναι μια τεχνικά δύσκολη υπόθεση, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι επιστήμονες έχουν υποτιμήσει τους ήχους των νυχτερίδων -οι συχνότητες που εκπέμπουν τα ιπτάμενα τρωκτικά ίσως είναι υψηλότερες από ό,τι νομίζουμε σήμερα.


Newsroom ΔΟΛ
πηγη