Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Τα τιτιβίσματα... σχεδιάζουν το «χάρτη μίσους» στις ΗΠΑ

 Καναδοί ερευνητές δημιούργησαν ένα «χάρτη μίσους» που απλώνεται στην επικράτεια των ΗΠΑ με κωδικοποιημένα χρώματα, δείχνοντας την αναλογία όλων των μηνυμάτων στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, που περιλαμβάνουν συνήθεις λέξεις «μίσους» περί φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού ή αναπηριών... 



 Η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την έρευνα της μετάδοσης ρατσιστικών μηνυμάτων μέσω Twitter και η οποία προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Χάμπολντ της Καλιφόρνιας (Humboldt State University) αντιμετώπισε σκληρή κριτική για τη μεθοδολογία που ακολούθησε, όταν χαρτογραφούσε ρατσιστικά τουίτ που αφορούσαν τον πρόεδρο Ομπάμα: η κριτική αφορούσε το γεγονός ότι κατά το εγχείρημα οι ερευνητές αναγνώριζαν τους ρατσιστικούς όρους αλγοριθμικά, πράγμα που σημαίνει ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο διατυπώνονταν θα μπορούσε να παρερμηνευτεί. 

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι έχουν απαντήσει στην κριτική του παρελθόντος, εν μέρει αναλύοντας τουίτ οι ίδιοι, στο χέρι, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ορισμένες λέξεις χρησιμοποιούνταν όντως υποτιμητικά. Στη νέα έρευνα, αναγνώστες εξέτασαν 150.000 τουίτ του ερευνητικού δείγματος, για να επιβεβαιώσουν ότι το πλαίσιο των διατυπώσεων ήταν υποτιμητικό-ρατσιστικό. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο http://users.humboldt.edu/mstephens/hate/hate_map.html#.

Ενστάσεις
Παρ' όλο που η νέα απόπειρα μπορεί όντως να εντοπίζει με ακρίβεια το «μίσος» στις αναρτήσεις, υπάρχουν λόγοι να αμφισβητεί κανείς ότι τα αποτελέσματα αποτυπώνουν με ακρίβεια το ρατσισμό στις ΗΠΑ. Κατ' αρχάς, η συγκέντρωση των χρηστών του Twitter δεν αφορά καν όλη την επικράτεια και δεν είναι όλα τα τουίτ καταχωρισμένα με γεωγραφικές ετικέτες, ώστε να προσδιορίζεται η τοποθεσία του κάθε χρήστη (η έρευνα περιλαμβάνει μόνο όσα είχαν τέτοια δεδομένα).

Επιπλέον, πολλοί λογαριασμοί στο Twitter λειτουργούν για λόγους μάρκετινγκ και δεν θα περιελάμβαναν ούτως ή άλλως λέξεις μίσους, ώστε να μην περιορίσουν την απήχησή τους. Αλλοι λογαριασμοί είναι ψεύτικοι. Πάνω απ' όλα, όμως, ο χάρτης εμφανίζει τις μεσοδυτικές κι τις νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ με πολύ... άσχημο χρωματισμό.
Για να διαμορφώσετε δική σας άποψη, διαβάστε τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από τους ερευνητές στο http://www.floatingsheep.org.


http://www.enet.gr



http://ntokoumentagr.blogspot.gr