Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Το Διαδίκτυο τρελαίνει τους ανθρώπους


Τα κοινωνικά δίκτυα μετατρέπουν τους ανθρώπους σε ζόμπι, όταν ολόκληρα εικοσιτετράωρα ψάχνουν να βρουν συνθετικό φαγητό για το μυαλό και την καρδιά και δεν μπορούν να χορτάσουν με αυτό.
Οι επιστήμονες δεν δραματοποιούν την κατάσταση, όμως εφιστούν την προσοχή σε αυτό το ανησυχητικό πρόβλημα.

Είναι μια νέα ασθένεια. Η εμφάνισή της οφείλεται στη ταχεία ανάπτυξη του διαδικτύου. Οι επιστήμονες προς το παρόν δεν τολμούν να την ονομάσουν ως ψυχική διαταραχή, όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα σοβαρό εθισμό. Μιλά η ψυχολόγος Όλγα Σερεμπρόβσκαγια.

- Δεν πρόκειται για κάποιο είδος ψυχικής διαταραχής. Κάποιος εθίζεται, κάποιος όχι. Γενικά οι άνθρωποι έχουν προδιάθεση για διάφορους εθισμούς: εξάρτηση από το αλκοόλ, το κάπνισμα. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου (ο οποίος ονομάζεται ακριβώς ως «εξαρτώμενος») ο οποίος έτσι κι αλλιώς θα υποστεί τη μία ή την άλλη εξάρτηση. Σήμερα αυτή μπορεί να είναι και η δικτυακή εξάρτηση. Είναι ένα είδος παθολογίας της προσωπικότητας. Όμως επειδή πρόκειται για μια οριακή παθολογία, μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται θεραπεία με τη φαρμακολογική της έννοια. Σε κανονικές περιπτώσεις αρκεί η ψυχοθεραπεία. Συνήθως όμως ο άνθρωπος δεν είναι πρόθυμος για μια παρόμοια θεραπεία. Διότι στη δικτυακή επικοινωνία βρίσκει ότι και στην κανονική, όμως με έναν πιο εύκολο τρόπο.

Από την άλλη πλευρά, η πρόοδος δε μπορεί να σταματήσει. Και τα κοινωνικά δίκτυα (και ευρύτερα – το Διαδίκτυο καθ’ αυτό) δεν είναι και τα χειρότερα επιτεύγματά της. Όμως όπως συμβαίνει και με όλα τα άλλα επιτεύγματα, πρέπει να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε. Το πιστόλι και ο υπολογιστής, συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο δεν σκοτώνουν από μόνα τους, όλα εξαρτούνται από το συγκεκριμένο άνθρωπο, Μιλά ο Αντόν Μερκούροφ, ειδικός στα θέματα των ΜΜΕ.
- Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα νέο φαινόμενο, το οποίο έγινε προσιτό χάρη στις μοναδικές δυνατότητες των ΜΜΕ και της εξάπλωσης του Διαδικτύου. Από τη μία πλευρά, είναι απλώς ένα εργαλείο επικοινωνίας, πιο εύχρηστο από το τηλέφωνο, από ότι η επιστολή σε χαρτί. Από την άλλη πλευρά όμως προκαλεί εθισμό. Και τότε είναι απαραίτητο να βρεθεί μια ισορροπία. Το κάθε άτομο έχει τη δικά του.

Οι ειδικοί προσδιορίζουν πέντε βασικούς υποτύπους της βασικής διάγνωσης της «διαδικτυακής εξάρτησης», οι οποίοι χαρακτηρίζουν σε τι συγκεκριμένα έχει εθιστεί ο άνθρωπος: σε κυβερνοσέξ, σε εικονικές γνωριμίες, εθισμός σε online συναλλαγές σε χρηματιστήρια και τυχερά παιχνίδια, ψυχαναγκαστικό σερφάρισμα, και τέλος μια από τις πιο διαδεδομένες περιπτώσεις – ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Εάν έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας τουλάχιστον μια από τις παραπάνω ενδείξεις, είναι καιρός να σκεφτείτε για την ψυχική σας υγεία.