Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Οι φυτοφάγοι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής


Οι φυτοφάγοι ζουν περισσότερο και κινδυνεύουν από τον πρόωρο θάνατο κατά 12% λιγότερο σε σχέση με τους κρεατοφάγους, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον δρ Μάικλ Όρλιχ του Πανεπιστημίου Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA Internal Medicine).

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν στοιχεία από 73.000 άτομα, μέλη της εκκλησίας των Αντβεντιστών της Έβδομης Μέρας. Ύστερα, χώρισαν τους φυτοφάγους σε τέσσερις κατηγορίες: 1) αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα, 2) αυτούς που καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά, 3) αυτούς που καταναλώνουν και ψάρια και 4) αυτούς που είναι ημι-φυτοφάγοι, δηλαδή καταναλώνουν κρέας μία φορά την εβδομάδα.

Αυτό που παρατήρησαν ήταν, πώς στο πλαίσιο μιας εξαετίας απεβίωσαν 2.570 άτομα από τους συμμετέχοντες και οι περισσότεροι ήταν κρεατοφάγοι. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν πως τα άτομα που είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ήταν οι φυτοφάγοι που κατανάλωναν και ψάρι, με το ποσοστό μείωσης του κινδύνου πρόωρου θανάτου να φτάνει το 19%.

Δεύτεροι στη λίστα ήταν οι αυστηρά φυτοφάγοι με το ποσοστό να φτάνει το 15%, ενώ τρίτοι ήρθαν εκείνοι που έτρωγαν γαλακτοκομικά/αυγά και τελευταίοι όσοι κατανάλωναν έως μία φορά την εβδομάδα κρέας.

Αυτό που τόνισαν οι επιστήμονες ήταν πως η έρευνα καταδεικνύει τα οφέλη που πηγάζουν και από τους τέσσερις τύπους φυτοφαγίας σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν πολύ συχνά κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Στον χώρο της Ευρώπης, μία μελέτη που είχε διεξαχθεί το 2009, δεν είχε δείξει κάποια διαφορά στο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ φυτοφάγων και κρεατοφάγων. Αυτό, όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πιο υγιεινή διατροφή σε σχέση με τους Αμερικανούς.

Άλλωστε πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή και η προσεκτική κατανάλωση όλων των τροφίμων σε συνδυασμό με άσκηση είναι εν τέλει εκείνος ο τρόπος που μπορεί να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας.




http://ntokoumentagr.blogspot.gr