Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Η επίκριση συρρικνώνει το πνεύμα μας

  

Το μόνο που καταφέρνουμε με το να είμαστε επικριτικοί είναι να ενισχύουμε την πεποίθηση πως ‘‘δεν είμαστε αρκετά καλοί.’’ Και σίγουρα δεν βγάζει στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό μας.

Εάν ο εσωτερικός σας διάλογος και η φωνή μέσα σας δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κατακρίνει.. 
Εάν βλέπετε τα πάντα με επικριτικά μάτια, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρετε δραστικά μέτρα και να αλλάξετε στάση εδώ και τώρα!!

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ισχυρή τάση να κρίνουμε τα πάντα και μας είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια. Είναι πολύ σημαντικό να ‘‘δουλέψουμε’’ πάνω σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αγαπήσουμε αληθινά τον εαυτό μας εάν δεν ξεπεράσουμε την ανάγκη να βγάζουμε σκάρτη τη ζωή.
Από την βρεφική μας ηλικία ήμασταν ανοιχτοί στη ζωή. Εάν δεν υπήρχε κάτι τρομακτικό ή κάποιος να μας κάνει κακό, αποδεχόμασταν τη ζωή όπως ακριβώς ήταν. Μεγαλώνοντας αρχίσαμε να αποδεχόμαστε και να υιοθετούμε τις γνώμες των άλλων.. κι έτσι μάθαμε να κατακρίνουμε.
Πρέπει να αποδεχόμαστε όλα μας τα συναισθήματα, αλλά όχι να βουλιάζουμε μέσα σε αυτά.. 
Ο θυμός είναι φυσικό και φυσιολογικό συναίσθημα. Τα μωρά για παράδειγμα οργίζονται, και εκδηλώνουν την οργή.. και έτσι πρέπει! Πολλοί από εμάς μάθαμε ότι δεν είναι σωστό, ευγενικό ή αποδεκτό να θυμώνουμε.. Μάθαμε να καταπίνουμε τον θυμό μας, ο οποίος όμως κατασκηνώνει στο σώμα μας και στη συνέχεια συσσωρεύεται και γίνεται μνησικακία.
Και έτσι ξεκινάνε όλα μας τα προβλήματα.. Προβλήματα συμπεριφοράς αλλά πάνω από όλα προβλήματα υγείας!!
Είναι απαραίτητο να αναγνωρίζουμε όλα μας τα συναισθήματα και να τα εξωτερικεύουμε επιλύοντας τα με θετικούς τρόπους!!
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι μέσα μας όλοι μας κρύβουμε ένα παιδί.. Ένα μέρος του εαυτού μας είναι και θα παραμείνει παιδί που ζητάει κατανόηση και υποστήριξη. Τα παιδιά για να μπορέσουν να αναπτυχθούν χρειάζονται απαραιτήτως όλα αυτά.. Έτσι λοιπόν προσπαθήστε να δείξετε τους καλύτερους τρόπους στο παιδί που έχετε μέσα σας και σταματήστε να το βγάζετε συνεχώς λάθος. Το παιδί μέσα σας θα εξακολουθεί να έχει την ανάγκη της αγάπης και της επιδοκιμασίας σας. Και αυτό επιτυγχάνεται με λόγια αγάπης και τρυφερότητας. Έτσι νιώθουν καλά τα παιδιά και βγάζουν τον καλύτερο τους εαυτό. Με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται υπέροχα όπως το ίδιο θα συμβαίνει και με την ζωή σας!!!
Αν το παιδί μέσα σας έχει συνηθίσει να είναι συνεχώς λάθος μπορεί να χρειαστεί κάποιο διάστημα για να καταφέρει να αποδεχτεί τα καινούρια πρότυπα. Αν είσαστε όμως αποφασισμένοι να απελευθερωθείτε από την επίκριση και παραμείνετε συνεπείς στην απόφαση σας, τότε θα κάνετε θαύματα και στα συναισθήματα που θα βιώνεται αλλά και στην ζωή σας!!!!!





http://www.awakengr.com

http://ntokoumentagr.blogspot.gr