Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει γλωσσικά στοιχεία από τον Νεάντερταλ



Από στοιχεία τα οποία έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι οι κοντινοί συγγενείς του σύγχρονου ανθρώπου, οι Νεάντερταλ, ήταν  πολύ πιο όμοιοι με εμάς, από ό, τι φανταζόμαστε πριν από μια δεκαετία.

Αυτό επεκτείνεται  και στο λόγο και στις γλώσσες που μιλά ο σύγχρονος άνθρωπος.
Οι γλωσσοψυχολόγοι ερευνητές Dan Dediu  και Stephen C.K. Levinson, υποστηρίζουν σε εργασία τους «Frontiers in Language Sciences» ότι η σύγχρονη γλώσσα και η ομιλία μπορεί να αναδειχθούν στον τελευταίο κοινό πρόγονο μας, τον Νεάντερταλ, με τον οποία μοιραστήκαμε μισό εκατομμύρια χρόνια.

Οι Νεάντερταλ έχουν συναρπάσει τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα και το ευρύ κοινό με τις συνεχείς ανακαλύψεις που έγιναν κατά τα τελευταία 200 χρόνια.

Αρχικά πιστεύονταν ότι ήταν απάνθρωπα όντα, κτήνη, όντα ανίκανα που δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να γρυλλίζουν πρωτόγονα και  ότι ήταν μια μορφή της ανθρωπότητας που κατοικούσε στη δυτική Ευρασία.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιες ήταν οι γνωστικές ικανότητές τους. Ήταν παρόμοιες   του σύγχρονου ανθρώπου ή αντικαταστάθηκαν μετά από χιλιάδες χρόνια από τον σύγχρονο άνθρωπο;

Πρόσφατα, λόγω των νέων παλαιοντολογικών και αρχαιολογικών ανακαλύψεων και την επαναξιολόγηση των παλαιότερων δεδομένων, κυρίως με τη διαθεσιμότητα των αρχαίων DNA,   έχουν οι επιστήμονες αποφανθεί ότι η μοίρα τους ήταν πολύ πιο συνδεδεμένη με τη δική μας και δεν ήταν όπως πιστεύονταν κτήνη, αλλά είχαν γνωστικές ικανότητες και πολιτισμό, που είναι συγκρίσιμος με τον δικό μας.

Ο Dediu και ο Leninson έχουν επανεξετάσει όλες αυτές τις ερμηνείες και υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά η σύγχρονη γλώσσα και η ομιλία είναι ένα αρχαίο χαρακτηριστικό της γενεαλογίας μας και χρονολογείται τουλάχιστον στους πιο πρόσφατους  πρόγονους  μας, τον Νεάντερταλ και τον Denisovans ( μια άλλη μορφή ανθρωπότητας γνωστή από το γωνιδίωμα τους), με τους οποίους   τις μοιραστήκαμε.

 Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σύγχρονη γλώσσα του ανθρώπου,  μας ωθεί πίσω στις ρίζες της, από πενήντα ως εκατό χιλιάδες χρόνια, ενώ η απαρχή της ομιλίας του ανθρώπου ανάγεται με την εμφάνιση του Homo Heidelbergensis.

Όπως ο σύγχρονος άνθρωπος, πιστεύουν οι επιστήμονες,  μεταφέρει μαζί του τα γονίδια από τους παλαιούς προγόνους του, έτσι και η γλώσσα του έχει στοιχεία ή ίχνη από τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι Νεάντερταλ.

Ίσως η γλωσσική πολυμορφία της σύγχρονης κοινωνίας να είναι αποτέλεσμα των συναντήσεων των παλαιότερων ειδών ανθρώπου με τον σύγχρονο.












 mikres-ekdoseis.gr

ntokoumentagr.blogspot.gr