Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος


Τουλάχιστον 149 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.000 περίπου  τραυματίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια των γενικευμένων συγκρούσεων, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.
Τον απόλυτο έλεγχο των δύο μεγάλων καταυλισμών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο έχουν αναλάβει τα σώματα ασφαλείας, συλλαμβάνοντας ηγετικά στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης.

Όλα άρχισαν όταν ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις πορείες γύρω από το τζαμί στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια και στην πλατεία Νάχντα.

 Το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε πως οι θάνατοι προκλήθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. «Η αστυνομία χρησιμοποίησε μόνο δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές παρότι δεχόταν πυρά από τους διαδηλωτές στις δύο συγκεντρώσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του. Τα δυτικά ΜΜΕ πάντως που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη μεταδίδουν πως ο στρατός άρχισε να πυροβολεί κατά του πλήθους.

Πέραν του Καΐρου, συγκρούσεις έλαβαν χώρα και στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ, τη Μένια, την Ασουίτ και άλλες πόλεις. Τουλάχιστον τρεις κόπτικες εκκλησίες πυρπολήθηκαν από οπαδούς του ανατραπέντα ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Το αιματοκύλισμα οδήγησε τον μεταβατικό πρόεδρο Αντλί Μανσούρ να διατάξει την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την Αίγυπτο για έναν μήνα, ενώ παράλληλα τέθηκε σε εφαρμογή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 6:00 το πρωί στο Κάιρο και 10 επαρχίες.

Όπως διεμήνυσε το υπουργικό συμβούλιο, όποιος εντοπισθεί να παραβιάζει την απαγόρευση θα φυλακίζεται. Την ανακοίνωση ακολούθησε η παραίτηση του αντιπροέδρου και νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, ο οποίος σε επιστολή του υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να επωμισθεί την ευθύνη έστω και για μια σταγόνα αίμα».







bbc
antinews.gr

ntokoumentagr.blogspot.gr