Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Σενάριο του National Geographic για μια Ελλάδα που... βουλιάζει

  

Τα νότια προάστια της Αθήνας έχουν βουλιάξει, η Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει πια και οι Κυκλάδες αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση.
Ευτυχώς όλα τα παραπάνω δεν είναι «είδηση», αλλά οι επιπτώσεις που θα έχει η χώρα μας αν κάποτε πραγματωθεί το καταστροφικό σενάριο που θέλει τους πάγους σε όλο τον πλανήτη να λιώνουν!

Το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «National Geographic», σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα, επιχείρησε να αποτυπώσει σε χάρτες την εικόνα που θα έχει η Γη, αν κάποια στιγμή στο μέλλον η άνοδος της θερμοκρασίας μετατρέψει σε νεράκι τα αποθέματα των 21 εκατομμυρίων κυβικών χιλιομέτρων πάγου. Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση η στάθμη της θάλασσας θα ανέλθει κατά 65,8 μέτρα και το νερό θα σκεπάσει τεράστιες εκτάσεις και χιλιάδες πόλεις.

Ο χάρτης του «National Geographic» για την Ευρώπη δείχνει την Ελλάδα αρκετά μικρότερη σε έκταση και κατά πολύ φτωχότερη σε νησιά. Το νερό έχει «καταπιεί» σχεδόν όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας και έχει αλλάξει δραστικά την ακτογραμμή, υπάρχουν όμως και ορισμένες περιοχές όπου η θάλασσα έχει εισχωρήσει βαθιά μέσα στην ξηρά. Για παράδειγμα, στη Μακεδονία το νερό φτάνει μέχρι τα Γιαννιτσά και τις Σέρρες, ενώ η δυτική Πελοπόννησος χάνει την Ηλεία μέχρι το ύψος της Ανδραβίδας.

Ιδια και χειρότερη είναι η εικόνα για τη δυτική Ελλάδα και την Ηπειρο, καθώς το Αγρίνιο γίνεται... παραθαλάσσιο και η Πρέβεζα εξαφανίζεται. Σχεδόν μισές μένουν επίσης η Αττική και η Εύβοια, ενώ στη νότια Κρήτη η ξηρά υποχωρεί σε βάθος μερικών χιλιομέτρων. Σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τα περισσότερα νησιά σβήνουν από τον χάρτη, ενώ στο βόρειο Αιγαίο διασώζονται η Μυτιλήνη και η Θάσος.

Πολύ χειρότερα είναι πάντως τα πράγματα στον υπόλοιπο πλανήτη. Οι Κάτω Χώρες εξαφανίζονται εντελώς, μαζί με την ανατολική Αγγλία, τη δυτική Γαλλία και τη βόρεια Ιταλία. Από τις πόλεις των ανατολικών ΗΠΑ διασώζεται μόνο η Βοστόνη, ενώ στην Κίνα πλημμυρίζουν τεράστιες εκτάσεις, όπου σήμερα ζουν 600 εκατομμύρια άνθρωποι.

Φυσικά το «National Geographic» δεν ισχυρίζεται ότι το παραπάνω σενάριο θα υλοποιηθεί. Στόχος του περιοδικού είναι να καταδείξει τι θα μπορούσε να συμβεί αν η ανθρωπότητα κάψει όλα τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων και οξύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου ανεβάζοντας τη μέση θερμοκρασία από 14,5 σε 26,7 βαθμούς Κελσίου.








espressonews.gr
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ntokoumentagr.blogspot.gr