Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Γιατί πάνω από 1.000 άνθρωποι συναγωνίζονται να πάνε στον Άρη – και να μην ξαναγυρίσουν

  

Η Mars One, η ολλανδική μη κερδοσκοπική εταιρεία, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ανθρώπινη αποικία στον Άρη το 2025 και έχει δεχθεί ήδη πάνω από 1.000 αιτήσεις ανθρώπων που ελπίζουν να εγκαταλείψουν τη ζωή τους στη Γη, μια για πάντα.

Οι 1.058 άνθρωποι που ευελπιστούν να εγκατασταθούν στον Άρη, που επιλέχθηκαν από περίπου 200.000 αρχικούς αιτούντες, θα περάσουν και από άλλες δοκιμασίες προτού η Mars One επιλέξει μόνο 24 άτομα, για αυτό που θεωρούν ως απόλυτο βραβείο. Για άλλους αυτό είναι ένας εφιάλτης κοσμικών αναλογιών: η ευκαιρία να ζήσουν στον Άρη, χωρίς καμία πιθανότητα να γυρίσουν πίσω.

«Για τους ανθρώπους που δεν θέλουν να πάνε στον Άρη, είναι σχεδόν αδιανόητο το γιατί κάποιος να θέλει να πάει στον Άρη», λέει ο Bas Lansdorp, συν -ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Mars One. «Όσοι θέλουν να πάνε στον Άρη, δεν μπορούν να φανταστούν γιατί κάποιος να μην θέλει να πάει.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα καταλάβουν ποτέ ο ένας τον άλλο», λέει. Ο Lansdorp πάντως θεωρεί ότι όσοι δεν θέλουν να πάνε τουλάχιστον θα θέλουν να παρακολουθήσουν τους έποικους του Κόκκινου Πλανήτη.

Η μεγάλη αποστολή της Mars One, που αναμένεται να κοστίσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την πώληση των δικαιωμάτων μετάδοσης της διαδικασίας του Ιδρύματος: τους μελλοντικούς γύρους επιλογής, την αναμενόμενη θριαμβευτική πτήση στον Άρη και το μάλλον δραματικό έπος της δημιουργίας κατοικιών στον Κόκκινο Πλανήτη. Η ιδέα είναι ότι το εγχείρημα της Mars One, που θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο, θα είναι «Η αποστολή του καθενός στον Άρη», λέει ο Lansdorp. Αυτή τη στιγμή, η Mars One έχει προσφορές από «δύο μεγάλα τηλεοπτικά στούντιο» για να αγοράσει τα δικαιώματα αυτά, λέει, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες των επόμενων γύρων επιλογής θα δημοσιοποιηθούν μετά από την υπογραφή της σύμβασης. Δεδομένου ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από μερικά τηλεοπτικά δολάρια για να δημιουργηθεί η εξωγήινη αποικία, η Mars One συζητά επίσης με «μεγάλη εταιρεία επενδύσεων» και αρκετές εταιρείες, σημειώνει ο Lansdorp.

Καθώς το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Mars One σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το κοινό και την τηλεθέαση, το επιχειρηματικό μοντέλο της συχνά αποκαλείται στυλ ριάλιτι. Στον πρώτο γύρο των αιτήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που συμμετείχαν 202.586 επίδοξοι Αρειανοί, ορισμένοι υποψήφιοι παρομοίαζαν τους εαυτούς τους ως μια σύγχρονη εκδοχή του Αδάμ και της Εύας, που είναι έτοιμοι να εγκαινιάσουν ένα νέο ανθρώπινο πολιτισμό, παρότι σε έναν κόσμο που δεν μοιάζει και πολύ με τον Παράδεισο. Άλλοι, ίσως πιο σκωπτικοί ή σε μια προσπάθεια να μπουν στο πνεύμα του ριάλιτι, έκαναν γυμνά βίντεο.

Αλλά η Mars One ενδιαφέρεται λιγότερο για διαγωνιζόμενους ριάλιτι και περισσότερο για αστροναύτες που θα είναι τηλεοπτικοί σαν αθλητές, λέει ο Lansdorp, ο οποίος επισημαίνει τα έσοδα των ραδιοτηλεοπτικών φορέων από την τηλεοπτική μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων ως αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα  του επιχειρηματικού σχεδίου του. «Στους Ολυμπιακούς αγώνες, βλέπουμε εξαιρετικούς ανθρώπους να κάνουν εξαιρετικά δύσκολα πράγματα», λέει ο Lansdorp. «Ψάχνουμε για τον ίδιο τύπο ανθρώπων. Ψάχνουμε για σοβαρούς αιτούντες, οι οποίοι δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από το να πάνε στον Άρη». Και οι αιτούντες στη Mars One είναι σοβαροί.

«Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το να πας στον Άρη θα είναι ένας εφιάλτης προφανώς δεν είναι εθελοντές» λέει ο 25χρονος David King, ένας τεχνίτης από το Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, ο οποίος προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο. «Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πάνε και είμαι ένας από αυτούς. Υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να βγουν εκεί έξω για κάποιον απώτερο σκοπό».

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτούντων στον δεύτερο γύρο της Mars One είναι Αμερικανοί , με κάποιους να προέρχονται επίσης από τον Καναδά, την Ινδία, τη Ρωσία και την Κίνα. Οι διαγωνιζόμενοι είναι νέοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, με περισσότερο από το 70 τοις εκατό κάτω των 35 ετών (το όριο ηλικίας είναι τα 18). Σχεδόν όλοι εργάζονται ή πηγαίνουν σχολείο.

Πάνω απ ‘όλα, η Mars One έψαχνε για υποψήφιους που φαίνεται να είναι σε θέση να χειριστούν πιθανά ψυχικά τραύματα, περνώντας ολόκληρη τη ζωή τους σε κλειστούς χώρους, μαζί με μια μικρή ομάδα ανθρώπων από τους οποίους θα είναι αδύνατο να ξεφύγουν, λέει. «Είναι σημαντικό να είναι με ανθρώπους που πραγματικά θα μπορούν να μιλούν και οι οποίοι γενικά δεν θέλουν να σκοτώσουν», λέει η Lauren Reeves, μία 30χρονη κωμικός από τη Νέα Υόρκη, που προκρίθηκε. Η Reeves λέει ότι αν και θα ήταν «λυπηρό να φύγουμε» από τη Γη, είναι πλήρως δεσμευμένη στο να πάει στον Άρη: «Θα μισούσα τον εαυτό μου αν έλεγα όχι σε κάτι τέτοιο, επειδή δεν θα είχα το θάρρος να το κάνω.

Ο Lansdorp, ο οποίος έχει μια γυναίκα και έναν γιο τριών μηνών, δεν έκανε αίτηση. «Σίγουρα δεν έχω τα προσόντα», λέει. «Δεν είμαι σε θέση να ανήκω σε μια μικρή ομάδα σε ένα μικρό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να δημιουργώ εντάσεις». Επιπλέον,  «η γυναίκα μου λατρεύει τη Γη», λέει. Η Mars One σχεδιάζει να ανακοινώσει τις επιλεγμένες έξι ομάδες των τεσσάρων αστροναυτών το 2015, δύο χρόνια αργότερα από ό,τι  είχε ανακοινώσει αρχικά. Οι αστροναύτες θα περάσουν 10 χρόνια στην εκπαίδευση προτού η πρώτη ομάδα αφήσει τη Γη – για τα καλά – το 2024. Η επόμενη ομάδα θα ακολουθήσει δύο χρόνια αργότερα και ούτω καθεξής. Αν όλα πάνε καλά, η Mars One θα ξεκινήσει τη διαδικασία για περισσότερες αιτήσεις. Οι πρώτοι άνθρωποι στον Άρη θα ζουν σε φουσκωτούς θόλους που ονομάζονται «ενδιαιτήματα». Για να προστατεύουν τους κατοίκους από την ακτινοβολία, οι θόλοι θα απέχουν αρκετά μέτρα από το έδαφος.

Ενώ το κοινό στη Γη περιμένει, το ίδρυμα προσφέρει μια άλλη αποστολή για να παρακολουθήσουν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία υπέγραψε συμβάσεις με τις εταιρείες αεροδιαστημικής Lockheed Martin Corp και Surrey Satellites Technology για να αναλάβουν μελέτες για μια αποστολή το 2018, να στείλουν ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα προσεδάφισης και ένα Διαστημικό Λεωφορείο στον Άρη .

Το ίδρυμα έχει αναλάβει την αποστολή το 2018, για την οποία συγκεντρώνει χρήματα στο Indiegogo, ως επίδειξη των δυνατοτήτων του για να εκπληρώσει τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες του. «Είναι πολύ φυσιολογικό να είναι επιφυλακτικοί με μια ολλανδική μη κερδοσκοπική εταιρεία που θέλει να πάρει τους ανθρώπους στον Άρη σε 10 χρόνια», λέει ο Lansdorp. «Αλλά δεν βλέπουμε κάποια εμπόδια που πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να ξεπεραστούν».









http://www.csmonitor.com/Science/2013/1231/Why-over-1-000-people-are-competing-to-go-to-Mars-and-not-come-back
antinews.gr  

ntokoumentagr.blogspot.gr