Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Η αντικαπνιστική Αλήθεια


Η αλήθεια πίσω από τα νέα μέτρα της ΕΕ κατά του καπνίσματος: Όπως είναι γνωστό (ή μάλλον όχι και τόσο) την εβδομάδα αυτή επρόκειτο να συζητηθούν στην ολομέλεια του Στρασβούργου τα νέα μέτρα κατά του καπνίσματος.
Η κινητοποίηση των απανταχού Ευρωπαίων καπνοπαραγωγών ήταν άμεση, με αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζήσει την πιο ισχυρή καμπάνια lobbying από τη δημιουργία του. Υπολογίζεται ότι προσελήφθησαν γύρω στους 800 λομπίστες (άνω του ενός για κάθε ευρωβουλευτή), προκειμένου να ‘πείσουν’ τους ευρωαντιπροσώπους κάθε χώρας ότι ‘έλα μωρέ ντάξει’… (ελλείψει καλύτερου επιχειρήματος για τις ευεργετικές συνέπειες του τσιγάρου).

Στις συζητήσεις που πραγματοποίησαν οι πολιτικές ομάδες στις Βρυξέλλες πριν φύγουν για Στρασβούργο, ακούστηκαν διάφορες γνώμες, άλλες πιο συντηρητικές, άλλες πιο ‘οικολογικές’. Προφανώς το κάπνισμα βλάπτει την υγεία. Όμως βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης (και ακόμα σημαντικότερο-ευρωεκλογών-) και υπάρχουν πολλά εθνικά συμφέροντα στον τομέα της καπνοπαραγωγής, κυρίως στις νότιες και ανατολικές χώρες της Ευρώπης (για μας λένε). Εν πάσει περιπτώσει προβλήθηκαν πολλά και διάφορα επιχειρήματα από πολλούς και διάφορους.

Δεν αναφέρθηκε πάντως και ένας – πιο κρυφός- λόγος για τον οποίον ‘παίζουν’ τόσο τα νέα -συγκεκριμένα- μέτρα κατά του καπνίσματος, τα οποία αφορούν στην απαγόρευση πώλησης των τσιγάρων slim και των τσιγάρων με γεύσεις (κυρίως μέντα  και των καπνών ανατολικού τύπου, που αναμειγνύονται με ζάχαρη), ανάμεσα σε άλλα ‘συνοδευτικά’ μέτρα.

Η νομική βάση για την αρμοδιότητα της Ε.Ε. σε τέτοιου τύπου αποφάσεις βρίσκεται ανάμεσα στην προληπτική αρμοδιότητα που έχει η Κομισιόν σε θέματα υγείας, αλλά και τον έλεγχο της εσωτερικής  αγοράς, καθώς υποτίθεται πως τα slim και τα  menthol είναι ‘παραπλανητικά’ προϊόντα, που ωθούν τους νέους σε πιο εύκολο κάπνισμα. Το επιχείρημα της ‘εύκολης-και επομένως πιο βλαπτικής- κατανάλωσης’ των τσιγάρων με γεύση μέντας, έχει λογική βάση. Αυτό όμως που δεν είναι λογικό, είναι το ‘τσουβάλιασμα’ της μέντας με όλα τα ‘αρωματικά’ καπνά. Προφανώς ο στόχος δεν είναι η μέντα, αλλά είναι απλά το ‘ξεκάρφωμα’ που δίνει πάτημα στον αποκλεισμό των καπνών ανατολικού τύπου (αλλιώς γνωστών και ως ‘τούρκικων’).

Οι ‘μεγάλες’ χώρες του δυτικού ημισφαιρίου (Καναδάς-ΗΠΑ-Βραζιλία) παράγουν μεγάλες ποσότητες καπνού. Κυρίως καπνού τύπου Virginia (και των συγγενικών του ειδών), όχι όμως και καπνού ανατολικού τύπου. Ο καπνός ανατολικού τύπου είναι πιο βαρύς, πιο μερακλίδικος, ανακατεύεται με ζάχαρη και άλλα αρωματικά και αποκτάει όλο και μεγαλύτερο κοινό στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Κάτι που προφανώς οι δυτικές καπνοβιομηχανίες δε βλέπουν με πολύ καλό μάτι. Όπως λοιπόν υπάρχει lobbying από τις ανατολικο-ευρωπαϊκές εταιρίες καπνού, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι υπήρξε lobbying  και από τα μεγάλα κεφάλια στις Αμερικές, για νέα αυστηρότερα και στοχευμένα μέτρα που συνάδουν με τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Με το εύκολο πρόσημο του θανατηφόρου καρκίνου που προκαλεί το κάπνισμα -αναμφισβήτητο- και τις ‘ανθρωπιστικές βλέψεις’ της Ε.Ε., θα περάσουν -κατά πάσα πιθανότητα- τα νέα μέτρα, τα οποία βλάπτουν την Ελλάδα πιο πολύ από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, καθώς έχει τη μεγαλύτερη βιομηχανία καπνών Ανατολικού τύπου στην Ευρώπη, αλλά και πάμπολλα εργοστάσια μεταποίησης σε slim και menthol.

Πέρα από στενά εθνικά συμφέροντα όμως και λοιπές αρλούμπες, το νόημα εδώ είναι το εξής: δεν είναι πάντα τόσο απλοί και διαφανείς οι λόγοι πίσω από τις αντικαπνιστικές-και πάσης φύσεως ‘ανθρωπιστικές’ εκστρατείες. Προφανώς -και πάλι- το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, όμως τα οικονομικά συμφέροντα υπερισχύουν παντού και πάντα, ακόμα και στην ‘καθαρή’ Ε.Ε.  Σίγουρα υπάρχουν και πολλές αγνές προθέσεις πίσω από τις εκάστοτε αποφάσεις κατά του καπνίσματος- αλίμονο.

Σίγουρα επίσης οι σκληροί καπνιστές δε θα σταματήσουν να καπνίζουν, ακόμα και αν αυτό τους σκοτώσει (…) οπότε οι αυξημένες φορολογίες, οικονομικά τουλάχιστον, δεν βλάπτουν. Στην περίπτωση των τωρινών συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων κατά του καπνίσματος  πάντως, φαίνεται να κερδίζουν ορισμένα οικονομικά συμφέροντα του -Ευρωπαϊκού και Αμερικάνικου- Δυτικού κόσμου που για λόγους ανταγωνισμού αποφάσισαν ότι τα καπνά ανατολικού τύπου δε μπορούν να συνεχίσουν να τους κλέβουν πελατεία.

Εν τέλει, η συζήτηση μεταφέρθηκε για τον Οκτώβριο, καθώς οι πολιτικές ομάδες χρειάζονται ‘περισσότερο χρόνο’ για να φτάσουν σε απόφαση. Προφανώς αποτέλεσμα του ανελέητου lobbying. Αν υπάρχει υποκρισία σχετικά με την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και τους ‘ανθρωπιστικούς’ λόγους που θα οδηγούσαν σε μια τέτοια επέμβαση, τότε γιατί να μην υπάρχει υποκρισία στο πολύ πιο θανατηφόρο και πολύ πιο επικερδές θέμα του καπνίσματος;

Αν ενδιαφέρεσαι για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, το κόβεις ‘μαχαίρι’, σαν καλός δικτάτορας. Αν είσαι δε ακόμα πιο μάγκας κάνεις όλα τα ναρκωτικά νόμιμα και όχι μόνο αυτά που παράγεις εσύ και επωφελείσαι από τη συνολική τους φορολόγηση, ελέγχοντας την ποιότητα και διανομή τους και προστατεύεις -ουσιαστικά- τους πολίτες σου.

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό δεν είναι -προφανώς- σε καμία περίπτωση προπαγάνδα υπέρ του καπνίσματος, είναι προπαγάνδα κατά της υποκρισίας.

Μανώλης Γκιοζέπης









terrapapers.com

ntokoumentagr.blogspot.gr