Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Τα ρομπότ θα αποτελέσουν το επόμενο boom market υποστηρίζει Ρώσος δισεκατομμυριούχος

  

Ο Dmitry Grishin πιστεύει στη δύναμη της μηχανής και ακόμα περισσότερο των ρομπότ.

Είναι ο συνιδρυτής του mail.ru και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου fund στον κόσμο που ασχολείται αποκλειστικά με τα ρομπότ, το Grishin Robotics. Ο τομέας δράσης του, τού επέτρεψε να βγάλει δισεκατομμύρια και ο ίδιος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη αγορά θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1 τρισ. δολάρια σε λίγα μόλις χρόνια!

Ο 36χρονος Grishin κατάγεται από τη Ρωσία και το 2001 αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Όντας φοιτητής ακόμα δούλευε στην αμερικανική εταιρεία λογισμικού Axiom από την οποία αποχώρησε το 1998. Το Μάρτιο του 2000 άρχισε να δουλεύει στην εταιρεία netBridge (αργότερα μετονομάστηκε σε Mail.Ru), τον Μάιο του 2001 έγινε επικεφαλής στου κέντρου service και τον Δεκέμβριο τεχνικός διευθυντής της Mail.Ru. Στη συνέχεια αναρριχήθηκε στην καρέκλα του διευθύνοντος συμβούλου.

Τον Ιούνιο του 2012 ίδρυσε το επενδυτικό fund, Grishin Robotics, βάζοντας 25 εκατ. δολάρια από προσωπικά κεφάλαια. Η εταιρεία στοχέυει να επενδύσει σε projects που αφορούν τον τομέα των ρομπότ σε όλον τον κόσμο. Κατά τα λοιπά ο Grishin μιλά κινέζικα και παίζει τέννις.

O Christopher Mims του qz.com που μίλησε με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο παραθέτει τα επιχειρήματα του Grishin ότι έρχεται η επανάσταση στη βιομηχανία κατασκευής οικιακών ρομπότ, αλλά και τους λόγους γιατί μπορεί ο επιχειρηματίας να κάνει λάθος. Μεταξύ άλλων:

1) Η κατασκευή των ρομπότ έχει γίνει πολύ φθηνή: ζούμε σε μια εποχή από αυτοκίνητα που οδηγούνται από αυτόματο πιλότο, ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους πιο αυτόνομους από ποτέ. Κι αυτό γιατί η καινοτομία κάνει άλματα. “Πριν από 20 χρόνια το να φτιάξεις ένα ρομπότ θα απαιτούσε πολλά εκατομμύρια και μπορεί να σου έπαιρνε τρία χρόνια, λέει ο Grishin, κάτι που δεν ισχύει πια λόγω της προόδου της τεχνολογίας.

2) Η δημιουργία των smartphones έχει κάνει τα ανταλλακτικά για τα ρομπότ πιο φθηνά και πιο αποτελεσματικά από ποτέ. Κι αυτό γιατί χρησιμοποιούνται τα ίδια εξαρτήματα: κάμερες, αισθητήρες, μπαταρίες, επεξεργαστές.

3) Πλέον η βασική υποδομή για ένα application ή μια υπηρεσία web είναι διαθέσιμη δωρεάν ή σε χαμηλό κόστος. Έτσι το να ξεκινλησει κανείς μια νέα επιχείρηση έχει να κάνει πιο πολύ με τις ιδέες παρά με την τεχνολογία. Το ίδιο έχει συμβεί και στον χώρο του hardware, λέει ο Grishin, καθώς τα βασικά συστατικά (όπως οι μικροεπεξεργαστές ανοιχτού πηγαίου κώδικα Arduino και Raspberry Pi) άρχισαν να προσελκύουν εκατομμύρια χομπίστες και επαγγελματίες.Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον Grishin μπορείς να συνδυάσεις πολλά έτοιμα υλικά εύκολα και όχι να ξεκινήσεις εκ του μηδενός.

4) Το να φτιάχνεις πρωτότυπα νέου hardware είναι πια πολύ εύκολο, χάρη στους εκτυπωτές 3D printers και στο 3D λογισμικό.

5) Οι εταιρείες που φτιάχνουν hardware μπορούν να είναι εξίσου μικρές με τις εταιρείες λογισμικού. Η Instagram για παράδειγμα είχε γύρω στους 16 υπαλλήλους μόνο, όταν πουλήθηκε στη Facebook έναντι 1 δισ. δολαρίων. Το ίδιο γίνεται και στις εταιρείες hardware χάρη στην ευκολότερη κατασκευή πρωτοτύπων.

6) Είναι πλέον δυνατή η κατασκευή μικρής σειράς προϊόντων στην Κίνα που έχει χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερες ταχύτητες στην παραγωγή. 10-20 χρόνια πριν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

7) Η τεχνολογία cloud επιτρέπει στα ρομπότ να μαθαίνουν το ένα από το άλλο. “Αμν ένα ρομπότ μπορεί να μάθει από ένα άλλο, τότε έχεις να κάνεις με επίδραση δικτύου. Όσο πιο πολά ρομπότ έχεις τόσο πιο πολλά μαθαίνουν”, λέει ο Grishin.

8) Σήμερα τα ρομπότ δεν χρειάζονται το δικό τους τηλεκοντρόλ, αφού έχουμε τα smartphones μέσω των οποίων μπορούμε να τα ελέγξουμε – Αυτό προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση κόστους.

Ενάμιση χρόνο μετά τη δημιουργία του fubd του ο Grishin λέει ότι έχει δεχθεί πάνω από 5600 αιτήσεις από επιχειρήσεις startups.

Τέλος τα ρομπότ έχουν γίνει τόσο προσιτά από άποψη τιμής που σχεδόν ο καθένας μπορεί να τα αγοράσει. Για παράδειγμα, η εταιρεία Double Robotics πουλά ένα ρομπότ “τηλεπαρουσίας” που επιτρέπουν στους υπαλλήλους να “είναι” στο γραφείο ακόμα κι όταν... λείπουν. Το κόστος του είναι 2.5000 δολάρια, την ώρα που παρόμοια μοντέλα ανταγωνιστών τα πωλούν για 70.000 δολάρια. Σύμφωνα με τον Grishin, αν τα ρομπότ βγουν στη μαζική κατανάλωση, η τιμή τους δεν θα ξεπερνά αυτή ενός Macbook.

Αυτή η αγορά θα γίνει η αγορά του 1 τρισ. δολαρίων υποστηρίζει ο Grishin, αλλά όπως λέει δεν γνωρίζει το πότε. “Ο πρωτοπόρος της ρομποτικής ανοιχτού κώδικα, Willow Garage, έκανε λάθος υπολογισμούς και αναγκάστηκε να κλείσει τον Ιανουάριο”, θυμάται.

Τα αποτελέσματα και τα οφέλη για τους επενδυτές μπορεί να έρθουν πού αργότερα απ'ό,τι υπολογίζεται κι αυτό γιατί το hardware, το οποίο πρέπει να είναι συνδεδεμένο με το απρόβλεπτο και ευμετάβλητο φυσικό περιβάλλον αποτελεί πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από το σχετικά απλό λογισμικό που λειτουργεί στο λίγο πολύ γνωστό περιβάλλον ενός υπολογιστή.

Υπάρχουν τα προβλήματα της ενέργειας και της αποθήκευσης για παράδειγμα. Το ανθρώπινο 'σώμα είναι αποτελεσματικό στη χρήση της ενέργειας. Τα ρομπότ όχι, καθώς δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά στη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε κίνηση. Για να μην αναφέρουμε και το πόσες δουλειές θα μείνουν ελεύθερες για να τις κάνει ο άνθρωπος και όχι τα ρομπότ.






















thecuriosityofcat
logiosermis.net

ntokoumentagr.blogspot.gr