Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Burning Man in Nevada


Το Burning Man είναι μια ετήσια εκδήλωση – φεστιβάλ,  που διαρκεί μία εβδομάδα και πραγματοποιείται κάθε χρόνο  στο Black Rock Desert στη βόρεια Νεβάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εκδήλωση ξεκινάει την τελευταία Δευτέρα του Αυγούστου και τελειώνει την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου και συμπίπτει με τις διακοπές του American Labor Day.  Πήρε το όνομά του από το τελετουργικό κάψιμο ενός ανθρωποειδούς μεγάλου ξύλινου ομοιώματος, το οποίο καίγεται το βράδυ του Σαββάτου.


Η εκδήλωση περιγράφεται ως ένα πέρασμα στην κοινότητα, την τέχνη, την ριζοσπαστική αυτοέκφραση και την ριζική αυτοδυναμία. Το Burning Man διοργανώνεται από το Black Rock City, LLC και λειτουργεί από 1986 Η περίπτωση είναι παρόμοια με μια άλλη περίπτωση, την καύση των zozobra, ή «Old Man Gloom» το οποίο συνέβει στο Labor Day το τελευταίο Σαββατοκύριακο στη Σάντα Φε από το 1926.

Το 2010, 51,515 συμμετέχοντες  παρακολούθησαν τον Burning Man. Το 2011 η συμμετοχή καλύφθηκε με 50.000 συμμετέχοντες μαζί με την τελευταία  εκδήλωση sold out στις 24 Ιουλίου. Τον Απρίλιο του 2011, ο Larry Harvey ανακοίνωσε ότι η οργάνωση είχε ξεκινήσει τη διαδικασία της μετάβασης της διαχείρισης του Burning Man πάνω σε μια νέα Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ονομάζεται το «Burning Man Project».

Φέτος όμως τον Αύγουστο 2014, συνέβη κάτι το εξαιρετικά απροσδόκητο, που ανάγκασε τους διοργανωτές να αναβάλλουν την έναρξη του φεστιβάλ, που είναι πάντα την τελευταία Δευτέρα του Αυγούστου: Έντονες βροχοπτώσεις στην έρημο της Νεβάδα, μια περιοχή όπου βρέχει συνήθως ελάχιστα, μετέτρεψαν τον χώρο του φεστιβάλ σε λίμνη.  Περίπου 60.000 hipsters έχουν προς το παρόν κατασκηνώσει σε διάφορα σημεία και περιμένουν να στεγνώσει η έρημος και να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη του φεστιβάλ.


Εκεί όπου βασιλεύει η τάξη της αναρχίας: Στην Έρημο του Μαύρου Βράχου, στη Νεβάδα, το Φεστιβάλ του «Καιόμενου Ανθρώπου» έχει από όλα: πυρομανείς, ομοφυλόφιλους, σαδομαζοχιστές, σατανιστές, παγανιστές, περίεργους, παθιασμένους χριστιανούς, τύπους παθιασμένους με τα όπλα, οπαδούς του Διαδικτύου και φυσικά μπόλικα παραισθησιογόνα, όλα ελεύθερα.

Όλα ξεκίνησαν από τον υπεύθυνο για τη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων Larry Harvey. Εν έτη 1986, ακριβώς μία ημέρα πριν από τον ερχομό του θερινού ηλιοστασίου, ο Harvey διοργανώνει ένα πάρτι στην παραλία του σπιτιού του, κατά τη διάρκεια του οποίου βρίσκει την ευκαιρία να πυρπολήσει το ομοίωμα του καινούργιου εραστή της μέχρι πρότινος δικής του ερωμένης! Οι καλεσμένοι θα εκστασιασθούν στη θέα του καιόμενου σκιάχτρου, ο οικοδεσπότης θα μπορέσει να ανακουφισθεί από το βάρος της ερωτικής προδοσίας και η βραδιά θα εξελιχθεί σε ένα τρελό πανηγύρι με ποικιλία παραισθησιογόνων, μπόλικο αλκοόλ και ξέφρενο χορό. Κανένας όμως δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το τελετουργικό της φωτιάς επρόκειτο να επαναληφθεί.

Τόσο την επόμενη όσο και τη μεθεπόμενη χρονιά η συμβολική πράξη του Harvey θα πάρει πάλι «σάρκα και οστά» αναγκάζοντας την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία να δράσει εγκαίρως. Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν και παρά τον φόβο της παραδειγματικής τιμωρίας, οι πυρομανείς διοργανωτές δεν φάνηκαν να πτοούνται. Για να έχουν όμως το κεφάλι τους ήσυχο, αποφάσισαν να απομακρυνθούν από το μέρος εκείνο και να αρχίσουν εκ νέου τη δράση τους στις «φιλελευθερότερες» πολιτείες της Βόρειας Αμερικής.

Μάλιστα η επιλογή του χώρου αποδείχθηκε αρκετά επιτυχής διότι οι παλαιοί διοργανωτές πλαισιώθηκαν από αρκετά νέα μέλη και όλοι μαζί ­ 89 εν συνόλω ­ επιδίδονταν σε εντυπωσιακότερες καύσεις: το ομοίωμα του εραστή καιγόταν πρώτο, ακολουθούσε πληθώρα άλλων αντικειμένων και στη συνέχεια παραδίδονταν στην πυρά τηλεοράσεις και ενισχυτές που ήταν σε θέση να κάνουν εντυπωσιακότερο θόρυβο. Και εκεί όπου όλα άρχιζαν να γίνονται στάχτη και τα πυροτεχνήματα φώτιζαν τον ουρανό, γεννιόταν ένας «θεσμός» που φαινόταν να αντέχει στον χρόνο.

Το ετήσιο πλέον φεστιβάλ ονομάστηκε «Ο Καιόμενος Άνθρωπος» και οι διοργανωτές του μπορούσαν να υπερηφανεύονται για τη μεγάλη απήχηση που είχε. Ως καταλληλότερα μέρη για τη «Μεγάλη Φωτιά» επελέγησαν οι ακτές του Τέξας και της Φλοριδας ενώ όσοι συμμετείχαν σε αυτήν φρόντιζαν να κατασκευάζουν πήλινα αντικείμενα ή να φέρουν μαζί τους οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να «χορτάσει» την εντυπωσιακή πυρκαγιά. Ο πρώτος διδάξας Larry Harvey θα εμφανισθεί ικανοποιημένος από τη «ριζοσπαστική έκφραση των συμμετεχόντων» και παράλληλα θα δηλώσει: «Δεν πρόκειται για ένα σόου αλλά για ένα μικρόκοσμο εντός του συνηθισμένου κόσμου. Σημασία έχει να μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και την εσωτερικότητά σου. Αυτό ονομάζεται «συλλογική πραγματικότητα»».

Το 1998 «Ο Καιόμενος Ανθρωπος» αποφασίστηκε να εκδηλώνεται στην έρημο της Νεβάδα. Το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση αυτή ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες ενώ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του 2014 περισσότεροι από 50.000 εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη Φωτιά». Για άλλη μία φορά το τελετουργικό περιελάμβανε τις αρχέγονες ψαλμωδίες των παρευρισκομένων ενώ σχηματίστηκε μια πομπή από ανθρώπους ντυμένους με λευκά σαλβάρια και με λάμπες θυέλλης κρεμασμένες από ένα ξύλο στο ύψος των ώμων η οποία κατευθυνόταν προς το σημείο της φωτιάς.

Περνώντας μέσα από ένα δρόμο με καρφωμένους κατά μήκος τους πασσάλους οι συμμετέχοντες σιγόψελναν παγανιστικούς ψαλμούς που θα εξευμένιζαν την πυρκαγιά ενώ ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι προετοίμαζαν το σημείο όπου θα ξεσπούσαν οι πρώτες φλόγες. Τα τύμπανα ξεκινούσαν ένα ρυθμό μονότονο και από ενισχυτές τοποθετημένους στο ένα από τα καταλύματα που είχε το όνομα «Διατάραξη» ακούγονταν βαθείς ήχοι. Στα άλλα καταλύματα της ερήμου, το «Αχανές Χωριό» και το «Διαστημικό Ρήγμα», οι χορευτές με τα φωσφορίζοντα παπούτσια συναγωνίζονταν σε αντοχή τους υπόλοιπους χορευτές με τις λευκές και μαύρες ρόμπες.

Καθώς ο πληθυσμός της μεγάλωνε, θεσπίστηκαν κανόνες σε σχέση με την επιβίωση του, άρα η απόλυτη Ελευθερία πάει περίπατο. Ορισμένοι επικριτές της εκδήλωσης αναφέρουν την προσθήκη των κανόνων αυτών ως απόρροια των αρχικών ελευθεριών, αλλάζοντας την εμπειρία απαράδεκτα.
Μια δομή πλέγματος πέριξ του δρόμου.

Το όριο ταχύτητας να είναι 5 mph (8 χλμ/ώρα)
Η απαγόρευση της οδήγησης, εκτός εγκεκριμένων «μεταλλαγμένων οχημάτων» και τα οχήματα των υπηρεσιών.


Τα πρότυπα ασφαλείας για τα μεταλλαγμένο οχήματα.

Καίγοντας τη δική σας τέχνη αυτό πρέπει να γίνει σε εγκεκριμένη πλατφόρμα.
Η απαγόρευση για τα πυροτεχνήματα.

Η απαγόρευση των σκύλων.

Για το εν λόγω φεστιβάλ έχουν γίνει πολλές αναφορές στο παρελθόν. Οι διοργανωτές του άλλοτε καταφέρνουν με έξυπνο τρόπο να υπεκφεύγουν και να μην ακριβολογούν ενώ άλλες φορές απαντούν με γενικότητες: «Πρόκειται για μια προσωρινή κοινότητα που συναθροίζεται στην έρημο του Μαύρου Βράχου. Συγκεντρώνονται άνθρωποι από όλον τον κόσμο που έχουν ως στόχο τους τη δημιουργία ενός μοναδικού περιβάλλοντος.

Αυτό το περιβάλλον προωθεί τη δημιουργικότητα και την ελευθερία της έκφρασης». Δεν λείπουν όμως και οι επικρίσεις: «Πρόκειται για το πιο επικίνδυνο από όλα τα φεστιβάλ της υφηλίου» σχολίασε παλαιότερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ενώ αρνητικά σχόλια φθάνουν από παντού: «Υπάρχει τόση γύμνια και τόσο σεξ, ακούγεται μια μουσική «αρρωστημένη» και μονότονη αλλά βρίσκεις και τόσο πολλά ναρκωτικά που κάνουν την εκδήλωση αυτή κατά πολύ χειρότερη του Γούντστοκ ή του Γκλάστονμπερι».

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο φεστιβάλ του «Καιόμενου Ανθρώπου» δεν υπάρχουν εμπορεύσιμα προϊόντα. Όποιος θέλει να πιει έναν καφέ θα πρέπει να βρει εκείνον που διαθέτει αρκετούς κόκκους καφέ και προσφέροντάς του κάτι δικό του, να αποκτήσει μερικούς. Το ίδιο ισχύει και για ένα κομμάτι χαρτί τουαλέτας, για τα τρόφιμα, για τις ζωγραφιές και για τις χειροτεχνίες-προϊόντα του φεστιβάλ. (Με τα ναρκωτικά, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά). Εκείνοι που συμμετέχουν στο φεστιβάλ φαίνεται ότι το διασκεδάζουν γι’ αυτό και επιστρέφουν την επόμενη χρονιά.

Τώρα μην περιμένετε να καθίσω και να αναλύσω το απολύτως μεταφυσικό και ΤΙ  ή ΠΟΙΟΥΣ ταϊζουν αυτά τα «ανθρώπινα» … πως να τα πω … όντα. Δεν χρειάζεται καν φαντασία αρκεί να δει κανέις τα σύμβολα ή τα πρόσωπα … και βλέπει τον Μέγα  Nyarlathotep να ευχαριστεί τον Κύριο Άρχοντα  Yaldabaoth για το πλουσιοπάροχο με εκλεκτά εδέσματα δείπνο.














terrapapers
ntokoumentagr.blogspot.gr