Το μέγεθος του Puppy Linux ήταν ανέκαθεν εξωφρενικά μικρό, καταφέρνοντας να ενσωματώνει έναν όγκο λογισμικού που καλύπτει πλήρως έναν καθημερινό χρήστη, χωρίς κάτι περισσότερο. Ίσως να είναι μια από τις ελάχιστες διανομές η οποία έχει μια τέτοια κοινότητα χρηστών η οποία το φροντίζει, το συντηρεί και το εξελίσσει σε μόνιμη βάση.
Ασχέτως των αμέτρητων παραμετροποιήσεων που υπάρχουν, το Puppy έχει “επίσημα”, τρεις εκδόσεις, με αρκετά κοινά, μα και με σημαντικές διάφορες.
Αυτές είναι οι: Wary Puppy, Slacko Puppy και η Precise Puppy, Η διαφορά στην τελευταία έκδοση που θα δούμε σήμερα, είναι πως συμβαδίζει με τις εκδόσεις του Ubuntu, έχοντας και το ανάλογο κωδικό όνομα της κάθε έκδοσης. Ομοίως, κατά κάποιο τρόπο και οι υπόλοιπες, όπως για παράδειγμα το Slacko, τ’ οποίο και φέρει αυτή την ονομασία, καθώς χρησιμοποιεί τα αποθετήρια και τις δυνατότητες της αρχαιότερης Linux διανομής, του Slackware.
Όμως, τόσο για το Slacko, όσο και για το Warry, έχουμε ήδη αναλωθεί σε προηγούμενα αρθρα (δείτε μια τελευταία παρουσίαση του Slacko, καθώς και μια του πιο “κλασσικού” Puppy του Wary).
info: To Warry, χρησιμοποιεί πιο παλιό πυρήνα (kernel), ώστε να μπορεί να τρέχει και σε πιο παλιούς υπολογιστές (δείτε ένα παράδειγμα).
Το Precise Puppy λοιπόν, είναι μια διανομή η οποία έχει την πλήρη λογική και φιλοσοφία του Puppy, με την διάφορα πως σε αυτό μπορείτε να εγκαταστήσετε και οποιαδήποτε εφαρμογή, υπάρχει στο Κέντρο Λογισμικού Ubuntu (και όχι μόνο). Βέβαια στα αποθετήρια λογισμικού του Puppy, υπάρχουν τα άπαντα και αυτό είναι κυριολεκτικό (τι είπαμε πριν για μια ενεργή κοινότητα;). Από προεπιλογή ο διαχειριστής πακέτων χρησιμοποιεί το unique.pet (Puppy’s Extra Treats) file structure για τα αρχεία λογισμικού. Οι χρήστες πρέπει να ακολουθήσουν μια διαδικασία μετατροπής για να μετατρέψουν άλλα συστήματα αρχείων στο .pet format. Αυτή η διαδικασία όμως, δεν είναι πάντα επιτυχής. Και εδώ ακριβώς έχει επέμβει η ομάδα ανάπτυξης του και η κοινότητα, προσφέροντας την ευκολία εγκατάστασης DEB πακέτων (αυτών που χρησιμοποιεί το Ubuntu), απευθείας από τον Puppy Package Manager. Αν και σε προηγούμενες εκδόσεις, υπήρχαν κάποια προβλήματα με ορισμένες εφαρμογές, εν’ τούτοις στην παρούσα,Precise Puppy, η εγκατάσταση των DEB πακέτων, είναι απροβλημάτιστη.
Η πρόσβαση σε αρχεία Deb από το αποθετήριο Ubuntu είναι καλή αλλά δεν είναι κρίσιμη, καθώς το Puppy, διαθέτει όλο το κορυφαίο Linux λογισμικό, τ’ οποίο και μπορείτε να εγκαταστήσετε με δυο κλικ από τα αποθετήρια του (πχ: LibreOffice, GIMP, Geany Text Editor, Leafpad, κλπ).
Μια ακόμα διαφορά του Puppy από άλλες διανομές, είναι πως αυτό που λέμε ως “live cd”, δεν ισχύει έτσι ακριβώς και σε αυτή την περίπτωση, μα τα πράγματα είναι ακόμα πιο καλά. Αφού το κατεβάσετε και το “κάψετε” σε καποιο cd η usb stck και εκκινήσετε τον υπολογιστή σας από αυτό, μόλις φορτώσει το γραφικό του περιβάλλον, μπορείτε να αφαιρέσετε το cd η usb, καθώς το Puppy, θα φορτώσει στη μνήμη RAM του υπολογιστή σας και θα τρέχει πλέον από εκεί, ως μια ‘live” συνεδρία. Ανεξάρτητα από την μέθοδο εκκίνησης σας, μπορείτε να τοποθετήσετε ή να αποπροσαρτήσετε εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης και τη μονάδα σκληρού δίσκου για να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας, όπως σε αρχεία μουσικής και βίντεο που έχετε στο κανονικά εγκατεστημένο σας λειτουργικό σύστημα (η συστήματα).
Το Puppy Linux desktop διαθέτει ένα φιλικό γραφικό περιβάλλον που ίσως θυμίζει Windows XP, αλλά έχει τη βασική λειτουργικότητα του Xfce ή του LXDE. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ οπουδήποτε στην επιφάνεια εργασίας για να έχετε και από εκεί άμεση πρόσβαση στο πλήρες μενού του (το οποίο βέβαια, υπάρχει και στο σύνηθες σημείο αριστερά στην κάτω μπάρα). Αυτή η γραμμή εργασιών, ωστόσο, δεν είναι ένα αληθινή Linux πάνελ, όπως στο στο GNOME 2/Mate και σε άλλα περιβάλλοντα.
Μια ακόμα ιδιαιτερότητα που έχει, είναι πως φορτώνει απ’ ευθείας με δικαιώματα root (διαχειριστή), έχοντας όμως εύκολες επιλογές για ρύθμιση firewall και επιλογές κρυπτογράφησης. Βέβαια, το Puppy Linux αποθηκεύει τα προσωπικά σας αρχεία σε ένα encrypted OS environment. Αυτό είναι κάτι σαν μια εικονική μηχανή ή το περιβάλλον sandbox και ονομάζεται: pup_save.3fs file. Αυτό περιέχει όλο το περιεχόμενο RAM, όπως αλλαγές του συστήματος και του αρχείου δεδομένων και περιοδικά αποθηκεύεται κατά τη χρήση και κατά τον τερματισμό λειτουργίας. Πέρα από το μέτρο αυτό, μπορείτε να επιλέξετε να κρυπτογραφήσετε με χρήση κωδικού πρόσβασης.
Η επόμενη ιδιαιτερότητα που έχει, είναι πως έχει σχεδιαστεί ως ένα single-user λειτουργικό σύστημα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όσο αφορά την ασφάλεια, καθώς μπορείτε να ασφαλίσετε τα δεδομένα σας ακόμα και σε κάποια εξωτερική πηγή (πχ usb stick) η ακόμα και σε κάποια Cloud υπηρεσία και να έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτά. Φυσικά, αν τρέχετε το Puppy από κάποιο usb-stick, μπορείτε άνετα να αποθηκεύσετε απ’ ευθείας τα αρχεία σε αυτό.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του, είναι πως το Puppy Linux δεν απαιτεί ρουτίνα με patching και updating. Για να κάνετε αναβάθμιση σε μια νέα έκδοση, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα φρέσκο αρχείο ISO. Όλα τα αποθηκευμένα αρχεία και οι ρυθμίσεις σας μεταφέρονται αυτόματα από το Puppy_save file στο μέσο αποθήκευσης.
Η επιτυχία του Puppy Linux distro οφείλεται στον ελαφρύ σχεδιασμό του που προσφέρει μια powerhouse performance. Αυτός ο συνδυασμός κάνει το Puppy Linux ένα ιδανικό λειτουργικό σύστημα για netbooks και παλαιότερους υπολογιστές με περιορισμένη μνήμη και αποθήκευση. Προφανώς αν το τρέξετε σε ένα σύγχρονο μηχάνημα με αυξημένες επιδόσεις και hardware η απόδοση του θα είναι κυριολεκτικά απίστευτη.Το Puppy Linux έχει την δυνατότητα να το εκκινήσετε από μια flash card ή οποιαδήποτε συσκευή USB, CD-ROM, δισκέτα Zip ή LS/120/240 Superdisk, δισκέτες ή εσωτερικό σκληρό δίσκο.
Η Precise Puppy version είναι γρήγορη και ευέλικτη, καθώς και εύκολη στη χρήση. Προσφέρει ένα πολύ καλό τρόπο για να μάθουν για το λειτουργικό σύστημα Linux πιο αρχάριοι χρήστες.
Δεν θα πούμε περισσότερα, καθώς όσα χρειαζόσαστε, τόσο από πρώτες ρυθμίσεις, διαδικασία εγκατάστασης και όλα τα υπόλοιπα, τα έχουμε ήδη αναλύσει σε προηγούμενα αρθρα μας (δείτε τα).
Μπορείτε να κατεβάσετε, τόσο την έκδοση Precise, όσο και κάποια από τις υπόλοιπες (Slacko. Warry), από την ιστοσελίδα του: