Σε κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν λίγο από την Πινγκ Γιάνγκ ξεκαθαρίζεται ότι ο πρώτος στόχος σε περίπτωση πολέμου με τη Νότιο Κορέα θα είvαι το Τόκιο....
το οποίο βέβαια έχουν την δυνατότητα να πλήξουν με τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (MRBM) ακτίνας 3000 μέχρι 4.000 χχλμ (ανάλογα με το βέρος της κεφαλής που φάερουν).
Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η Πιόνγιανγκ απειλεί ευθέως την Ιαπωνία με πυρηνική επίθεση.
Το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά εκφράζεται η εκτίμηση από τις δυτικές υπηρεσίες ότι οι Βορειοκορεάτες έχουν καταφέρει να προσαρμόσουν πυρηνική κεφαλή σε βαλλιστικό βλήμα!
Συγκεκριμένα η αμερικανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε προσαρμογή πυρηνικής κεφαλής στην γόμωση βαλλιστικών πυραύλων σε ανακοίνωση τη νύχτα (ώρα Ελλάδος) στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων σχετικά με πυρηνικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας είναι ότι η Πιονγιάνγκ, η οποία έχει πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές, δεν βρίσκόταν προς το παρόν σε ένα στάδιο σμίκρυνσης αυτών των πυρηνικών όπλων που θα επέτρεπε την τοποθέτηση τους σε έναν πύραυλο.
Όμως, χθες, κατά τη διάρκεια ακρόασης του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Μάρτιν Ντέμσεϊ, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Κολοράντο Ντάγκ Λάμπορν, παρουσίασε μια έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών ( DIA), στην οποία αναφέρεται το αντίθετο.
«Η DIA εκτιμά με μια μετριοπαθή βεβαιότητα ότι η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνικά όπλα που μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο, η αξιοπιστία τους θα είναι χαμηλή», είπε ο βουλευτής, επικαλούμενος την έκθεση αυτή που «ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα». Βέβαια, το να ριξεις έναν βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή στο κέντρο του Τόκιο και να κτυπησει τα προάστεια σε απόσταση 30 χλμ., π.χ., δε νομίζουμε ότι έχει και τόσο μεγάλη διαφορά αφού σε οποιαδήποτε περίπτωση αλλάζει ο ρους της Ιστορίας...
Η μελέτη αυτή έχει διαβαθμιστεί, όχι όμως και τα συμπεράσματά της αν και δεν έχουν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, υποστήριξε.
«Δεν την έχω δει και όπως λέτε, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, οπότε δεν θέλω να την σχολιάσω», δήλωσε ο στρατηγός Ντέμσεϊ, ο οποίος ερωτήθηκε από ένα βουλευτή σχετικά με την έκθεση αυτή.
Όταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, η DIA και το Πεντάγωνο, δεν θέλησαν να απαντήσουν αμέσως
Μια ή δύο πλατφόρμες εκτόξευσης πυραύλων Musudan μεσαίου βεληνεκούς έχουν στραφεί προς τον ουρανό από την Πέμπτη στην Βόρεια Κορέα, γεγονός που μπορεί να σημαίνει μια επικείμενη εκτόξευση, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της χώρας.
Η Βόρεια Κορέα έχει μεταφέρει σιδηροδρομικώς στην αρχή της εβδομάδας δύο εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων Musudan και τους έχει εγκαταστήσει σε κινητές πλατφόρμες εκτόξευσης. Οι πύραυλοι αυτοί έχουν θεωρητικά βεληνεκές 3.000 χιλιόμετρα και μπορούν να πλήξουν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Επίσης αν έχουν μικρό φορτίο είναι πιθανόν να φτάσουν και τα 4.000 χιλιόμετρα και να πλήξουν το Γκουάμ, ένα νησί στον Ειρηνικό όπου βρίσκονται αμερικανικές βάσεις με 6.000 στρατιώτες.
Ερωτηθείς για τις βαλλιστικές ικανότητες της Βόρειας Κορέας ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τσάκ Χέιγκελ υποστήριξε από την πλευρά του ότι η Πιονγιάνγκ δεν έχει την ικανότητα να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, λίγη ώρα αργότερα το Πεντάγωνο σε επίσημη ανακοίνωσή του υποστήριξε πως ο υπαινιγμός ότι η Βόρεια Κορέα έχει αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο αποτελεί ανακρίβεια.
Η εκτόξευση βαλλιστικού βορειοκορεατικού πυραύλου είναι πιθανή μέχρι τις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ο οποίος πέθανε το 1994.
Χθες, 11 Απριλίου ήταν επίσης μια σημαντική ημερομηνία, διότι είναι η πρώτη επέτειος της ανάληψης της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, εγγονό του Κιμ Ιλ-Σουνγκ.
Η εκτόξευση όμως μπορεί να συμπέσει και με την επίσκεψη σήμερα, Παρασκευή στην Σεούλ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Καθώς η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο έχει φθάσει στο "κόκκινο", όλο και περισσότεροι Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι και διευθυντές εργοστασίων επιστρέφουν από τη βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ.
Όπως μετέδωσε το Associated Press, το πρωί της Πέμπτης, πάνω από 15
αυτοκίνητα φορτωμένα με αποσκευές και γεμάτα επιβάτες πέρασαν τα σύνορα,
επιστρέφοντας από μια περιοχή, η οποία αποτελούσε για χρόνια σύμβολο
της προσπάθειας για συμφιλιωση των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις
της Σεούλ, περίπου 250 Νοτιοκορεάτες παραμένουν μέσα στις εγκαταστάσεις,
οι οποίες έχουν τεθεί από την Τρίτη εκτός λειτουργίας, καθώς 53.000
Βορειοκορεάτες δεν εμφανίστηκαν στον χώρο εργασίας τους για πρώτη φορά
από το 2004.
Σημειώνεται ότι το 2009 το συγκρότημα του Καεσόνγκ, το οποίο
βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από τα σύνορα με τη Ν. Κορέα, είχε
παραμείνει κλειστό για μια ημέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη
διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων της Σεούλ με την Ουάσινγκτον.Χθες, συμπληρώθηκε μια εβδομάδα από την απόφαση της Β. Κορέας να εμποδίσει την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις σε Νοτιοκορεάτες εργαζομένους, καλώντας τους ύστερα από δύο ημέρες να εγκαταλείψουν τον χώρο για τη δική τους ασφάλεια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
πηγη