Τετάρτη 22 Μαΐου 2013
Η Οκλαχόμα μετρά τις πληγές της
Ολοκληρώνονται σιγά σιγά οι έρευνες στα συντρίμμια του Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι, με τον επίσημο απολογισμό να παραμένει στους 24 νεκρούς
(σ.σ.: αναθεωρημένος από τους 51 που είχαν επιβεβαιωθεί αρχικά) και τις Αρχές να δηλώνουν «κατά 98% σίγουρες» πως δεν θα εντοπιστούν νέες σοροί.
Στον ισχυρότερο τύπο ανεμοστρόβιλου αναθεωρήθηκε ο «γίγαντας» που σάρωσε την πόλη, ενώ τα συνεργεία επικεντρώθηκαν στην ανεύρεση επιζώντων, παραβλέποντας προς το παρόν την έκταση των ζημιών - το ύψος των οποίων, ωστόσο, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει συνολικά τα τρία δισ. δολάρια. Τα περισσότερα από τα πτώματα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και οι οικογένειες των θυμάτων έχουν ειδοποιηθεί.
To μεγαλύτερο μέρος της προσοχής έχει στραφεί στο δημοτικό σχολείο του Plaza Towers, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά από τα συνολικά εννέα παιδιά που βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα.
Δεκάδες πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο, καθώς η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου κατέρρευσαν. Οι μαρτυρίες από το σχολείο περιγράφουν χαοτικές σκηνές την ώρα που πλησίαζε ο ανεμοστρόβιλος, με τους δασκάλους μετά βίας να κρατούν την ψυχραιμία τους όταν χρειάστηκε να μεταφέρουν τα παιδιά ακόμη και στις τουαλέτες για ασφάλεια. Στο σχολείο, η διεύθυνση είχε δώσει την εντολή να συγκεντρωθούν τα παιδιά στον χώρο εστίασης, μέχρι να τα πάρουν οι γονείς τους. Ο ανεμοστρόβιλος, όμως, έφθασε νωρίτερα και οι δάσκαλοι χρειάστηκε γρήγορα να μεταφέρουν τα παιδιά σε προφυλαγμένους χώρους μέσα στο σχολείο.
Εκτός από τα επτά παιδιά που έχασαν τη ζωή τους, αρκετά άλλα βγήκαν τραυματισμένα και έντρομα από τα ερείπια. Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στο δεύτερο σχολείο που βρέθηκε στο πέρασμα του ανεμοστρόβιλου, στο δημοτικό του Briarwood, όπου ευτυχώς φαίνεται ότι κανένα παιδί δεν σκοτώθηκε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση «μεγίστης καταστροφής. Στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να διαθέσει όλους τους απαραίτητους κυβερνητικούς πόρους για την επιχείρηση διάσωσης και την ανάκαμψη της περιοχής. «Οι κάτοικοι του Μουρ πρέπει να ξέρουν ότι η χώρα τους θα παραμείνει δίπλα τους, για όσο καιρό χρειάζεται». Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διατάξει την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας για τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η βοήθεια αυτή μπορεί να περιλαμβάνει χρηματική ενίσχυση για προσωρινή στέγαση και επισκευές στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή βοήθεια για τα ανασφάλιστα ακίνητα.
Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων. Έρευνες πραγματοποιούνται σε κελάρια, στα συντρίμμια και σε καταφύγια. Ανυψωτικά μηχανήματα χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και συνέχισαν το έργο τους και μετά το ξημέρωμα. Περίπου 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Οκλαχόμα λαμβάνουν μέρος στις έρευνες. Περισσότερα από 240 άτομα τραυματίστηκαν, τα 60 από τα οποία παιδιά.
Ο ανεμοστρόβιλος είχε πλάτος 800 μέτρων και άφησε ερειπωμένο τοπίο στο πέρασμά του. Στην κλίμακα Fujita κατατάσσεται ως ισχύος EF-4, ο δεύτερος δηλαδή ισχυρότερος τύπος ανεμοστρόβιλου. Οι άνεμοι έφθασαν τα 320 χλμ./ώρα.
«Ολόκληρη η πόλη μοιάζει σαν ένα λιβάδι με συντρίμμια» είπε ο δήμαρχος του Μουρ, Γκλεν Λούις, στο NBC. «Φαίνεται ότι χάσαμε το νοσοκομείο μας. Πέρασα από εκεί πριν από λίγο και έχει σχεδόν καταστραφεί» πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για τον ανεμοστρόβιλο 16 λεπτά πριν πλήξει την περιοχή, αρκετά νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Προσωρινή απαγόρευση πτήσεων έχει κηρυχθεί στην περιοχή και μόνο τα αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια επιτρέπεται να πραγματοποιούν πτήσεις στο σημείο. Οι Αρχές έχουν ζητήσει ησυχία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις έρευνες.
Πάνω από 3 δισ. δολάρια οι υλικές ζημιές
Καθώς ο τρόμος και η θλίψη καταρράκωσαν τους κατοίκους της Οκλαχόμα που επλήγησαν από τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο, πολλοί Αμερικανοί νομοθέτες εξέφρασαν την ανακούφισή τους για το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί τον Ιανουάριο σχετικά με το ταμείο αρωγής για καταστροφές, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Ωστόσο, ειρωνεία στην όλη υπόθεση αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο γερουσιαστές της Οκλαχόμα, Ρεπουμπλικάνοι, έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα περίεργη θέση, καθώς ήταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν καταψηφίσει το συμπληρωματικό νομοσχέδιο πιστώσεων ύψους 60 δις δολαρίων, το οποίο κατά κύριο λόγο προοριζόταν για την παροχή οικονομικής βοήθειας στα θύματα του τυφώνα Sandy, που το περασμένο φθινόπωρο είχε πλήξει με πρωτοφανή σφοδρότητα τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.
Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Φορέα Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), το ταμείο διαθέτει 11,6 δις δολάρια, τα οποία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του φορέα, είναι αρκετά για την άμεση ενίσχυση της περιοχής.
Τον Ιανουάριο, ο γερουσιαστής της Οκλαχόμα Τζέιμς Ίνχοφ είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ως «ταμείο λάσπη», επειδή περιλαμβάνονταν μακροπρόθεσμες δαπάνες για τις υποδομές και τη χρηματοδότηση έργων που αφορούσαν στις καταστροφές οι οποίες είχαν συμβεί εξαιτίας του καταστροφικού τυφώνα. «Σε τέτοιες στιγμές πρέπει να υπάρχει γειτονική αλληλεγγύη. Δεν είναι στιγμή για να δίνουμε μάχες σχετικά με τη χρηματοδότηση. Πρέπει να δείξουμε συμπόνια και κατανόηση» δήλωσε η γερουσιαστής του Μέριλαντ, Μπάρμπαρα Μικούλσκι.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν από το πέρασμα του καταστροφικού ανεμοστρόβιλου είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα 3 δις δολάρια, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επίτροπος Ασφαλίσεων της Οκλαχόμα, Τζον Ντόουκ.
Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής
http://www.zougla.gr
http://ntokoumentagr.blogspot.gr