Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Εσύ ποιον λύκο ταΐζεις?


 Ένα βράδυ ένας γέρος (ινδιάνος) της φυλής Τσερόκι, μίλησε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων. Είπε: "Υιέ μου, η μάχη γίνεται μεταξύ δυο 'λύκων' που υπάρχουν μέσα σε όλους μας.
Ο ένας είναι το Κακό. Είναι ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η αλαζονεία, η αυτολύπηση, η ενοχή, η προσβολή, η κατωτερότητα, τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία, και το εγώ. Ο άλλος είναι το Καλό.

- Είναι η χαρά, η ειρήνη, η  αγάπη, η ελπίδα, η ηρεμία, η ταπεινοφροσύνη, η ευγένεια, η φιλανθρωπία, η συμπόνια, η γενναιοδωρία, η αλήθεια, η ευσπλαχνία και η πίστη στο Θεό.'

Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό και μετά ρώτησε τον παππού του:
"Ποιος λύκος νικάει;»…...

Ο γέρος Ινδιάνος Τσερόκι απάντησε απλά ...............
"Αυτός που ταΐζεις."

Αυτή η όμορφη παραβολή είναι ένας πολύ καλός τρόπος  να μας υπενθυμίζει την σημασία που έχει ο έλεγχος στην σκέψη και στα συναισθήματα μας.

 Θετική σκέψη θα κάνεις, θετικό αποτέλεσμα θα έχεις. Αρνητική σκέψη θα κάνεις, αρνητικό αποτέλεσμα θα έχεις. Οι σκέψεις κυβερνούν τον κόσμο μας, τον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο μας. Στο κεφάλι μας υπάρχουν διάφορες φωνές, διάφορες σκέψεις καθημερινά. Σημασία έχει με ποιες από αυτές θα συμμαχήσουμε και ποιες από αυτές θα αποφασίσουμε να τις μετουσιώσουμε σε πράξεις.

Ο εγκέφαλος μας-με τις απεριόριστες δυνάμεις που αποδεικνύουν οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες ότι έχει-, εμποδίζεται να εξελιχθεί από τον λανθασμένο τρόπο σκέψης. Μια σωστή σκέψη για ένα εσωτερικό ή εξωτερικό ερέθισμα, θα προκαλέσει μια αλυσίδα χημικών ενώσεων μέσα μας που αυτές είτε θα μας οδηγήσουν στην ευτυχία και την μακροημέρευση είτε στην ασθένεια και στο γήρας. Η σωστή σκέψη πυροδοτεί τα κέντρα του εγκεφάλου που θα υπηρετήσουν σωστά το σώμα και το πνεύμα. Ο τρόπος που θα διαχειριστούμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, μπορεί να γίνει είτε ο πιο επιστήθιος φίλος μας είτε ο πιο θανάσιμος εχθρός μας.

Ακούγονται πολλά για την θετική σκέψη και τα ωφελήματα της στην υγεία. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, η θετική σκέψη είναι εξίσου ισχυρή με το πιο ισχυρό αναλγητικό στην ανακούφιση του πόνου και αναλογεί με μείωση του πόνου κατά 28% καθώς και έχει σαν αποτέλεσμα την έκκριση στον εγκέφαλο των ενδορφινών, φυσικών αναλγητικών του οργανισμού. 'Eχει επίσης μελετηθεί πως η θετική σκέψη θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σοβαρών νοσημάτων όπως ο καρκίνος καθώς μειώνει το στρες το οποίο θεωρείται πλέον από τους ερευνητές βασικός παράγοντας που προκαλεί σχεδόν όλες τις ασθένειες.

Εξαιρετικό είναι αυτό που έδειξε μια  μελέτη που έγινε, σε 400 περιπτώσεις "αυτόματης" ίασης καρκίνου. Παρατηρήθηκε ότι το μόνο κοινό που είχαν οι ασθενείς μεταξύ τους ήταν ότι όλοι είχαν αλλάξει την συμπεριφορά τους προτού συμβεί η υποχώρηση, βρίσκοντας τον τρόπο να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους με μεγαλύτερη αισιοδοξία, θετικότητα και θάρρος.

Από την άλλη πλευρά, η αρνητική σκέψη προέρχεται κυρίως από φόβο και οδηγεί συνήθως σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές δηλ στην τάση του ανθρώπου να ελέγχει τα πράγματα. Προέρχεται συνήθως από  κακές εμπειρίες που ζήσαμε στο παρελθόν και τον φόβο της επανάληψης τους. Ο άνθρωπος που λειτουργεί υπό την επήρεια των αρνητικών του σκέψεων φτάνει σε τέτοιο σημείο που ξεφεύγει κατά πολύ το επίπεδο του ρεαλισμού για την έκβαση της υπόθεσης. Μερικές φορές σε τέτοιο βαθμό, που γίνεται «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» : δηλ. γίνεται πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο των σκέψεών του.

Ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η αλαζονεία, η αυτολύπηση, η ενοχή, η προσβολή, η κατωτερότητα, τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία, και ο εγωισμός είναι αποτελέσματα αρνητικών σκέψεων, που είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν αποτελούν την φυσική κατάσταση του ανθρώπου. Μάλιστα είναι εμπόδιο για να λειτουργεί ο άνθρωπος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του δηλαδή να ζει, να είναι ευτυχισμένος και να μακροημερεύσει μαζί με τους συνανθρώπους του σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Οι αρνητικές σκέψεις προκαλούνται  από  διάφορους παράγοντες (άγνοια, ελλειπή πληροφόρηση, υλισμός κτλ)  και δημιούργούν ένα ισχυρό πλέγμα συμπεριφορών που τις εντείνουν και τις επιβεβαιώνουν. Αυτό που συμβαίνει αυτήν την χρονική περίοδο  στην κοινωνία μας- και δεν μας αρέσει καθόλου- είναι αποτέλεσμα σκέψεων και κατ’ επέκτασην πράξεων που σίγουρα δεν έγιναν από καλή πρόθεση. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, η δημιουργία ορθής συνείδησης που συνεπάγεται επανεκπαίδευση της σκέψης μας με θετικά μηνύματα, ιδανικά και στόχους τέτοιους που θα δημιουργήσουν μια υγιή σχέση με τον εαυτό μας, με το κοινωνικό  περίγυρο και το φυσικό μας περιβάλλον.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θετική σκέψη δεν είναι η σκέψη που προκαθορίζει ότι όλα θα πάνε "καλά" βάσει αυτού που εμείς θέλουμε αλλά η βαθιά βεβαιότητα πως ό,τι και να γίνει μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε θετικά. Αυτό σημαίνει ότι διευρύνουμε τις εμπειρίες της ζωής μας είτε εύκολες είτε δύσκολες, είμαστε δραστήριοι και πάνω από όλα δημιουργούμε βαθιά βεβαιότητα ότι θα αξιοποιήσουμε θετικά κάθε γεγονός της ζωής μας όποιο και αν είναι. Η θετική σκέψη τροφοδοτεί την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τροφοδοτείται από την πίστη και εμπιστοσύνη στον Θεό μας. Πράγμα που ανοίγει μπροστά μας ένα απεριόριστο πεδίο δυνατοτήτων και πιθανοτήτων για την επίλυση του όποιου προβλήματος αλλά και την δημιουργική εξέλιξη και αναβάθμιση μας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Τέλος θα λέγαμε ότι θετική σκέψη είναι η ελεύθερη σκέψη. Ελεύθερη από προκαταλήψεις, γνώμες, φόβους, στεγανά, καθωσπρεπισμούς και άλλα που συνήθως δημιουργούν μυωπική αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Είναι η σκέψη που ατενίζει το παρόν και το μέλλον με αισιοδοξία και καλή προαίρεση.

Ο εγκέφαλος μας δημιουργεί εκατομμύρια σκέψεις μέσα στο 24ωρο. Οι γνώσεις, οι σκέψεις είναι ζωντανές και διαμορφώνουν τον κόσμο μας, την πραγματικότητα μας. Οι θετικές σκέψεις και θετικές δηλώσεις στην αρχή κάθε ημέρας προδιαγράφουν το αν είναι η μέρα μας καλή ή κακή. Είναι επιλογή μας να είμαστε ευτυχισμένοι, ευχαριστημένοι και ευγνώμονες για το δώρο της ζωής και τον θησαυρό των εμπειριών μας.

Μετά από όλα αυτά: εσύ ποιον λύκο θα ταΐζεις από εδώ και πέρα?










SociaLMagazinE
aorata-gegonota.blogspot.gr

ntokoumentagr.blogspot.gr