Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ομάδα της Επίκουρης Καθηγήτριας κ. Νίκης Ευελπίδου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ολοκλήρωσε παράκτια γεωλογική έρευνα στα νησιά Κάρπαθος και Κάσος, κατά την περίοδο 18/06/13-22/06/13.
Στόχος της ερευνητικής ομάδας ήταν η μελέτη των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας που σχετίζονται τόσο με την παγκόσμια μεταβολή της λόγω κλιματικών αλλαγών (ευστατικές κινήσεις), όσο και με την τεκτονική που έχει επηρεάσει την περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Την πρώτη ημέρα μελετήθηκε η περιοχή της νήσου Σαρίας και η δυτική πλευρά του νησιού της Καρπάθου.
Τη δεύτερη ημέρα μελετήθηκε τμήμα της νήσου Σαρίας, καθώς οι καιρικές συνθήκες της προηγούμενης δεν επέτρεψαν μετρήσεις σε ένα μικρό τμήμα της και το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Καρπάθου έως την περιοχή της Κυρά Παναγιάς.
Την τρίτη ημέρα μελετήθηκε η περιοχή Βαθύς Ποταμός και κατόπιν η ερευνητική ομάδα μετέβη στην Κάσο με το ταχύπλοο του Φορέα Διαχείρισης υποστηριζόμενη από τους κ.κ. Πρωτόπαπα Ντίνο και Πρεάρη Γιώργο.
Επίσης, ένα μέρος της Κάσου μελετήθηκε κατά τη διάρκεια της τρίτης μέρας. Την τέταρτη μέρα ολοκληρώθηκε η μελέτη των απόκρημνων ακτών της Κάσου και η ερευνητική ομάδα ολοκλήρωσε τις εργασίες της.
Το έργο της ερευνητικής ομάδας υποστηρίχθηκε άμεσα και έμπρακτα τόσο από τον Δήμο Καρπάθου, όσο και από τον Φορέα Διαχείρισης Β. Καρπάθου –Σαρίας – Αστακιδονησίων αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος.
Εξάλλου, η άριστη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης φανερώνει την υπευθυνότητα των Καρπαθίων απέναντι στη θάλασσα και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Χανιώτης Μιχάλης, στήριξε την ομάδα σε ό,τι χρειάστηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην περιοχή, ο Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Διακονής Βασίλειος ανέλαβε την πρωτοβουλία και τον συντονισμό όλων των προσπαθειών από την πλευρά του Δήμου, όντας παράλληλα και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καρπάθου, εξασφαλίζοντας τη φιλοξενία των ερευνητών και τη μετακίνησή τους με ταχύπλοο σκάφος, προκειμένου να προσεγγίσουν τα απόκρημνα τμήματα της ακτογραμμής του νησιού.
Το εγχείρημα έφεραν εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι κύριοι Πρωτόπαπας Ντίνος και Πρεάρης Γιώργος οι οποίοι ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, στο πλευρό της ερευνητικής ομάδας.
Ο κος Μιχάλης Διακονής παρείχε πραγματική φιλοξενία στην ομάδα με τους ξενώνες του, στην περιοχή των Πηγαδιών Καρπάθου.
Η έρευνα υποστηρίχθηκε επίσης από τους Πρωτόπαππα Μηνά, Πυλαρά Αδαμαντία, Φωτάκη Μαριγώ και Πακαδάκη Βικτωρία.
Η έρευνα στα νησιά Κάρπαθος και Κάσος διεξήχθη με επιτυχία και τα αποτελέσματά της αναμένεται να δημοσιευθούν στην διεθνή κοινότητα τον προσεχή χειμώνα.
econews.gr
ntokoumentagr.blogspot.gr