Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη

Σημαντικά τα κέρδη για την Ελλάδα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων αναφέρει ο ερευνητής Νίκος Λυγερός
Σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία αλλά και την περιφέρεια αναμένεται να προκύψουν από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο και ερευνητή Νίκο Λυγερό που μίλησε στο παγκόσμιο συνέδριο Κρητών που διεξάγεται στα Χανιά με θέμα, «Η σημασία της Κρήτης στην ελληνική ΑΟΖ».
«Αυτό που μπορούμε να πούμε σε γενικές γραμμές είναι ότι στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης συνολικά, η αξία των κοιτασμάτων κυμαίνεται σε μια τάξη μεγέθους 1,7 τρισ.» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Λυγερό από το ποσό αυτό ένα ποσοστό 60-85% θα καρπωθεί το ελληνικό δημόσιο ενώ ωφελημένες θα είναι οι περιφέρειες που από αυτό το ποσοστό θα λάβουν το 5%. Παράλληλα όμως θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.
«Από όλο αυτό το πλαίσιο ειδικά στην Κρήτη το μέλλον έχει ήδη αρχίσει. Ακόμα και αν δεν είναι μόνο για την Κρήτη σκεφτείτε ότι ένας σταθμός υγροποίησης χρησιμοποιώντας έναν αγωγό και έναν σταθμό εξόρυξης, η κατασκευή του χρειάζεται 4.500 άτομα, και 100.000 άτομα για τη φάση της λειτουργίας του.

Στο επίπεδο το ερευνητικό οι εταιρείες διαχειρίζονται το θέμα, αλλά όταν είναι σε φάση λειτουργίας έχουμε τον τοπικό πληθυσμό που χρησιμοποιείται ανάλογα με τις ικανότητες που έχει και τα πτυχία » τόνισε ο κ. Λυγερός.
Ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική πολιτεία ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες καθώς και στην σημασία των ΑΟΖ.
Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αυτής της προετοιμασίας, έχουμε ξεπεράσει μερικές δυσκολίες που είχαμε σε επίπεδο Ε.Ε. και τώρα πάνε καλά τα πράγματα με την ψηφοφορία που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στον ελληνικό χώρο υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία που καταλαβαίνει ότι η ΑΟΖ είναι πάρα πολύ σημαντική και τώρα περνάμε και στο στάδιο ενημέρωσης των τοπικών κοινωνικών για να ξέρουν ότι το 5% που προβλέπεται από τις απολαβές του ελληνικού δημοσίου θα είναι για τις περιφέρειες.
Άρα είναι κάτι πολύ σημαντικό για να αναπτύξουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης μέσω της ανάκαμψης που προσφέρει η ΑΟΖ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
4news.gr



ntokoumentagr.blogspot.gr