Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Σεισμοί συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη από την απελευθέρωση μεθανίου από τον βυθό της θάλασσας


Οι σεισμοί μπορούν να συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη από την απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου από το βυθό της θάλασσας, είναι τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης.

Η μελέτη από Ελβετούς και Γερμανούς επιστήμονες έχει ανακαλύψει ως μία φυσική πηγή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - το μεθάνιο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι επιστήμονες του κλίματος πρέπει να εξετάσουν την ποσότητα του μεθανίου που απελευθερώνεται από τους σεισμούς στα δάπεδα των ωκεανών, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις διάφορες πηγές αερίων του θερμοκηπίου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης ανακάλυψαν έναν υποθαλάσσιο σεισμό που σημειώθηκε στο Πακιστάν το 1945, που άνοιξε το βυθό της θάλασσας και κυκλοφόρησε το ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου το «μεθάνιο», στην ατμόσφαιρα.

Ο David Fischer, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:
«Προτείνουμε ότι η απελευθέρωση του μεθάνιου είναι μία νέα πηγή που ίσως θα μπορούσε να εξετάσει στο μέλλον.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ιζημάτων τα οποία συλλέχθηκαν το 2007 σε δύο περιοχές στη βόρειο Αραβική Θάλασσα, γνωστή και ως η ζώνη καταβύθισης Makran, το όριο της πλάκας που έχει προκαλέσει τους πιο τρομερούς και θανατηφόρους σεισμούς, όπως συνέβη το 1945 στο Πακιστάν. Ένας σεισμός μεγέθους 8,0 ρίχτερ είχε προκαλέσει ένα τσουνάμι που στοιχησε τη ζωή σε περίπου 4.000 ανθρώπους.
Φωτογραφία: 28η Νοέμβρη του 1945, ένας μεγάλος σεισμός μεγέθους 8,0 έπληξε την ακτή Makran του Πακιστάν (Μπαλουχιστάν) στις 21:56 UTC.

Δημιουργείται ένα καταστροφικό τσουνάμι στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό. Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά μήκος της ακτής.

Είναι γνωστό ότι ο πυθμένας του ωκεανού είναι ένα ιδανικό μέρος για το σχηματισμό μεθανίου, διότι τα βαθιά νερά των ωκεανών είναι κρύα στον βυθό και το μεθάνιο είναι σταθερά κάτω από υπερβολική πίεση και χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι τεράστιες ποσότητες μεθανίου που είναι κλειδωμένες σε δομές ονομάζονται υδρίτες. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο απελευθερώνονται μεταξύ 1.000 και 5.000 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα παγιδευμένοι σε υδρίτες μεθανίου - περισσότερο από το συνολικό ποσό που απελευθερώνονται από την καύση ορυκτών καυσίμων κάθε χρόνο.

Η πίεση κάτω από 350 μέτρα βάθος νερού είναι ακριβώς η σωστή για τους υδατάνθρακες για να σταθεροποιηθούν.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν ιζήματα που λαμβάνονται από περιοχές όπου οι πυρήνες έδειξαν την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων μεθανίου. Κατά τον υπολογισμό του ποσοστού μεθανίου στους πυρήνες υπολογίστηκε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση στο επίπεδο του αερίου από το σεισμό του 1945.


Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κατά την τελευταία δεκαετία περίπου 7,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μεθανίου έχουν διαφύγει στην επιφάνεια.
Όταν φθάνει στην επιφάνεια, το αέριο μεθάνιο διαφεύγει από την ενυδάτωση και μπορεί να καεί, όπως φαίνεται σε αυτή την εικόνα.

Το ένυδρο μεθάνιο, το οποίο περιγράφεται ως στερεά δομή κρυστάλλου πάγου αποτελείται από μεθάνιο και νερό, και είναι ένα από τα βασικά συστατικά κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Είναι άχρωμο, άοσμο, εύφλεκτο, το οποίο είναι ο απλούστερος υδρογονάνθρακας, του αερίου μεθάνιου και το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου.

Ο David Fischer, δήλωσε:
"Με βάση διάφορους δείκτες, κάνουμε την παραδοχή ότι ο σεισμός προκάλεσε κάταγμα των ιζημάτων, απελευθερώνοντας το αέριο που είχε παγιδευτεί κάτω από τον ωκεανό"
Σε σύγκριση με το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου πιο ισχυρό.
Φωτογραφία: Αυτό το τμήμα πηγαίνει από τη Γη σε βαθιά νερά στις λεκάνες των ωκεανών, ενυδατώνει τα αερία που συμβαίνουν στα ηπειρωτικά, και κάτω από αυτό το έδαφος, και πλημμυρίζουν την υφαλοκρηπίδα κατά τα τελευταία 15.000 χρόνια λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

Οι υδρίτες μεθανίου έχουν προταθεί ως μια πολλά υποσχόμενη πηγή ενέργειας, αλλά η εξόρυξη είναι πολύ δαπανηρή και επικίνδυνη.

Οι υδατάνθρακες συμβάλουν στη σταθεροποίηση του πυθμένα του ωκεανού, και υπάρχει μια πιθανότητα ότι μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση, κατολισθήσεις, και τσουνάμι.

Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge και το Πανεπιστήμιο Erasmus στις πολιτείες της Ολλανδίας, δήλωσε ότι η απελευθέρωση του μεθανίου στην Αρκτική θα μπορούσε να αυξήσει το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων και την προκύπτουσα μεταβολή του καιρού ενώ θα κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία μέχρι 60$ δισεκατομμύρια δολλάρια τις επόμενες δεκαετίες.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, δείχνει ότι οι σεισμοί θα μπορούσαν να συμβάλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες έχουν υποψιαστεί μια ισχυρή σχέση μεταξύ των σεισμών και των εκρήξεων του μεθανίου κάτω από το νερό, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη για να επιβεβαιωθεί αυτή η ένωση και έχει τεκμηριωθεί στο περιοδικό Nature Geoscience.












apocalypsejohn.com
ntokoumentagr.blogspot.gr