Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Νέο μνημόνιο με ηλεκτροσόκ: Ποιες επιδοτήσεις κόβονται

Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο για τη ΔΕΗ. Κόβονται επιδοτήσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών.
Τι θα γίνει με τις ΑΠΕ
Την εξάλειψη των επιδοτήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για αγρότες και οικιακούς πελάτες με χαμηλή κατανάλωση, προβλέπει το κείμενο του νέου μνημονίου που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται η ανάγκη, οι τιμές να αντανακλούν το κόστος προκειμένου να ενθαρρύνεται η είσοδος νέων παικτών στην αγορά, να καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ και να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, η οποία – κατά το σκεπτικό αυτό – «επιδοτεί» τα χαμηλότερα τιμολόγια που ισχύουν για τις άλλες κατηγορίες πελατών.
Ωστόσο, στο κείμενο σημειώνεται ότι ενώ το σύνολο των τιμολογίων του ηλεκτρικού (όπως προέβλεπε το προηγούμενο μνημόνιο) απελευθερώθηκαν από την 1η Ιουλίου, υπάρχει αντίσταση σε πολιτικό επίπεδο να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, δηλαδή αυτά που ισχύουν για τους οικιακούς πελάτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πλαφόν με νόμο στην ισχύ των μονάδων
Επίσης, το μνημόνιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην ισχύ μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να διαθέτει ή να λειτουργεί οποιοσδήποτε ηλεκτροπαραγωγός, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, με στόχο, προφανώς, η πώληση του 30% των μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο αποκρατικοποίησης, να μην οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου παίκτη με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Το πλαφόν θα επιβληθεί με νόμο τον προσεχή Σεπτέμβριο. Με τον ίδιο νόμο θα γίνει ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που εντάσσεται, επίσης, στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, και θα αρθούν τα όποια νομικά εμπόδια υπάρχουν για την αποκρατικοποίηση «με προστασία των συμφερόντων των μικρομετόχων».

Στο μνημόνιο επισημαίνονται τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για το οποίο στόχος παραμένει ο μηδενισμός του χρέους έως το τέλος του 2014.
Έως τον Σεπτέμβριο προβλέπεται η λήψη μέτρων που θα αφορούν τις ήδη λειτουργούσες μονάδες ΑΠΕ και κυρίως τα φωτοβολταϊκά (θα περιλαμβάνουν πιθανότατα μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της πράσινης ενέργειας), με στόχο η απόδοση των επενδύσεων να φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Επίσης, ενώ τονίζεται η ανάγκη να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι καταναλωτές, ωστόσο, αναφέρεται ότι το «τέλος ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ) θα αναθεωρείται σε εξαμηνιαία βάση, δηλαδή μετά την αύξηση του Ιουλίου θα επανεξεταστεί τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2014.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)



ntokoumentagr.blogspot.gr