Στην έρευνα συμμετείχαν 33 εθελοντές που κλήθηκαν να κοιμηθούν σε εργαστηριακές συνθήκες.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι όταν είχε πανσέληνο οι εθελοντές χρειάστηκαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αποκοιμηθούν, ενώ και η ποιότητα του ύπνου ήταν χαμηλή.
Η ερευνητές του ελβετικού πανεπιστημίου συνέδεσαν την κακή ποιότητα του ύπνου με τη μείωση της μελατονίνης, της ορμόνης δηλαδή που παράγει επί το πλείστον ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο κύκλος της μελατονίνης διαταράσσεται όταν ο οργανισμός εκτίθεται στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας και στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Καθένας από τους 33 εθελοντές πέρασε δύο ξεχωριστές νύχτες στο εργαστήριο όπου παρατηρήθηκε ότι στην πανσέληνο η εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη φάση του βαθέως ύπνου μειώθηκε κατά ένα τρίτο, όπως επίσης και τα επίπεδα της μελατονίνης.
Επίσης, κατά την πανσέληνο, οι εθελοντές αποκοιμήθηκαν πέντε λεπτά αργότερα από το κανονικό και κοιμήθηκαν 20 λεπτά λιγότερο.
Οι συγκεκριμένες παρατηρήσεις έγιναν παρότι οι εθελοντές ούτε στο σεληνιακό φως εκτίθεντο ούτε το σκοπό της έρευνας γνώριζαν και αποδεικνύουν ότι ορισμένοι άνθρωποι επηρεάζονται ιδιαιτέρως από τη Σελήνη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.
econews.gr
elladanea.gr
ntokoumentagr.blogspot.gr