Χρησιμοποιώντας υπέρυθρη ακτινοβολία, οι ερευνητές, κατάφεραν να εντοπίσουν τον εξωπλανήτη GJ 504b, ο οποίος έχει μάζα τετραπλάσια από αυτή του Δία και κινείται γύρω από ένα μητρικό άστρο σε απόσταση περίπου 300 ετών φωτός από τη Γη. Μάλιστα η απόσταση του από το μητρικό του άστρο είναι εννιαπλάσια από την απόσταση μεταξύ Δία και Ηλιου.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, που ονομάζεται μοντέλο προσαύξησης πυρήνα, πλανήτες παρόμοιοι με το Δία ξεκινούν τη ζωή τους στα πλούσια σε φυσικό αέριο, συντρίμμια που περιβάλλουν ένα νεαρό άστρο. Ένας πυρήνας που παράγονται από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αστεροειδείς και κομήτες παρέχει τον σπόρο, και όταν αυτός ο πυρήνας φθάνει σε επαρκή μάζα, η βαρυτική έλξη του προσελκύει γρήγορα αέριο και σκόνη για το σχηματισμό του πλανήτη.
Ενώ το μοντέλο αυτό δουλεύει μια χαρά για πλανήτες με απόσταση από τον Ηλιο τους περίπου30 αστρονομικές μονάδες, ή AU, το ίδιο μοντέλο αποδεικνύεται πιο προβληματικό για τα σώματα που βρίσκονται μακρύτερα από τα αστέρια τους.
Ο GJ 504B βρίσκεται σε μια προβλεπόμενη απόσταση 43,5 AU από το αστέρι του Η πραγματική απόσταση εξαρτάται από το πώς το πλανητικό του σύστημα είναι ορατό σε εμάς, γεγονός το οποίο δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε.
«Ο νέος εξωπλανήτης είναι σχεδόν αδύνατον να εξηγηθεί με βάση την κλασσική θεωρία σχηματισμού πλανητών» εξήγησε ο ερευνητής Μάρκους Τζάκσον, μεταδιδακτορικός στο Πανεπιστήμιο του Πρινστον στο Νιου Τζέρσει. «Η ανακάλυψή του σημαίνει ότι θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τις εναλλακτικές θεωρίες σχηματισμού, ή ίσως να επανεξετάσουμε ορισμένες από τις βασικές παραδοχές της θεωρίας προσαύξησης του πυρήνα.»
Δείτε στις εικόνες που ακολουθουν τον εντυπωσιακό ροζ πλανήτη και την ακριβή του θέση στο διάστημα
ntokoumentagr.blogspot.gr