Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Εντυπωσιακή έκλειψη εξωπλανητών κατέγραψε η NASA χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ

  

Για πρώτη φορά στα χρονικά η NASA κατάφερε να καταγράψει έκλειψη εξωπλανήτη, ο οποίος μπήκε μπροστά στο μητρικό άστρο του.
Χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, ο δορυφόρος Chandra X-ray Observatory απαθανάτισε το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Η έκλειψη έγινε στο σύστημα του HD 189733, που βρίσκεται 63 έτη φωτός από τη Γη,. Οπως αναφέρει ο Κατζα Ποπενχεγκερ από το Κέντρο Αστροφυσικής Χαρβαρντ-Σμιθσονιαν στο Κεμπριτζ της Μασαχουσέτης, «Χιλιάδες πλανήτες έχουν παρατηρηθεί στο οπτικό φως, ωστόσο το γεγονός ότι για πρώτη φορά μπορούμε να μελετήσουμε μία τέτοια έκλειψη με ακτίνες X είναι σημαντικό, διότι αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τις ιδιότητες ενός εξωπλανήτη»

Ο εξωπλανήτης HD 189733b, είναι ένα καυτός Δίας, που σημαίνει ότι είναι παρόμοιος σε μέγεθος με τον Δία στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά σε πολύ πιο κοντινή τροχιά γύρω από το άστρο του. Συγκκριμένα, ο HD 189733b βρίσκεται πάνω από 30 φορές πιο κοντά στο αστέρι του απ' ότι η Γη στον ήλιο, ενώ πραγματοποιεί μία περιστροφή γύρω από το άστρο του κάθε 2,2 ημέρες.

Ο HD 189733b είναι ο πιο κοντινός στη Γη καυτός Δίας, γεγονός που τον καθιστά ένα πρωταρχικό στόχο για τους αστρονόμους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτό το είδος εξωπλανήτη και την ατμόσφαιρα γύρω από αυτόν. Μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί το τηλεσκόπιο Kepler της NASA για να τον μελετήσει στα οπτικά μήκη κύματος, και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA για να επιβεβαιώσει ότι είναι μπλε στο χρώμα.

Η μελέτη με το Chandra αποκάλυψε επίσης νέα στοιχεία για το μέγεθος της ατμόσφαιρας του πλανήτη: «Τα δεδομένα ακτίνων Χ δείχνουν ότι υπάρχουν εκτεταμένα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη που είναι διαφανή στο ορατό φως αλλά αδιαφανή στις ακτίνες Χ» εξηγεί ο Τεργκεν Σμιτ από το στο Αμβούργο της Γερμανίας. «Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε αυτήν την ιδέα.»















ntokoumentagr.blogspot.gr