Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ζώντας στα άκρα…

  

Τα πιο ακραία σημεία του πλανήτη.

Οι εκπλήξεις δε σταματούν ποτέ στον πλανήτη Γη! Ας ρίξουμε μία ματιά στα πιο ακραία σημεία του κόσμου μας…

Πιο ζέστη, πεθαίνεις…
Έρημος Λουτ, Ιράν.
Μέγιστη θερμοκρασία: 71 βαθμούς Κελσίου
 
Νομίζατε ότι το πιο θερμό μέρος του πλανήτη είναι η έρημος Σαχάρα; Καιρός να αναθεωρήσετε… Η έρημος Λουτ «σπάει» τα θερμόμετρα με 71 βαθμούς Κελσίου!


Πως λέμε «ταξίδι στο κέντρο της Γης»; Ακριβώς, το αντίθετο!
Βουνό Τσιμποράσο, Ισημερινός.
Ύψος: 6.310 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
 
Μπορεί το Έβερεστ να έχει την πιο ψηλή κορυφή του κόσμου (8.948 μέτρα)… στα χαρτιά, αλλά το πιο ψηλό βουνό του κόσμου είναι το Τσιμποράσο, αν πάρουμε ως αφετηρία το κέντρο της Γης. Αυτό συμβαίνει, επειδή η Γη μοιάζει περισσότερο με αυγό, παρά με σφαίρα, με αποτέλεσμα το Έβερεστ να «κλέβει» λόγω γεωγραφικής θέσης. 
 

Κρύο και παγωνιά…
 
Οϊμιάκον, Ρωσία.
Χαμηλότερη θερμοκρασία: -71,2 βαθμούς Κελσίου
 

Ο χειμώνας ήρθε για τα καλά στο χωριό Οϊμιάκον της Ρωσίας, όταν στις 26 Ιανουαρίου το 1926 το θερμόμετρο άγγιξε τους 71,2 βαθμούς Κελσίου υπό του μηδενός. Πρόκειται για τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε κατοικήσιμο μέρος του πλανήτη, με εμάς να απορούμε πως το χωριό συνέχισε να είναι κατοικήσιμο μετά από εκείνη τη μέρα… Πάντως στα «χαρτιά», η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία που «χτύπησε» ποτέ τη Γη ήταν το 1983 στην Ανταρκτική, όταν το θερμόμετρο… πάγωσε στους -89,4 βαθμούς Κελσίου!
 

Νερό, ούτε για δείγμα…
Ξηρές Κοιλάδες Μακ Μάρντο, Ανταρκτική.
Μηδενικές βροχοπτώσεις εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια!

Την επόμενη φορά που θα παραπονεθείτε για τη μεγάλη ξηρασία του καλοκαιριού, σκεφτείτε πως στις Ξηρές Κοιλάδες Μακ Μάρντο ψάχνουν το νερό με… το κιάλι! Σε μία περιοχή που καλύπτει 4.800τχλμ. της Ανταρκτικής, η βροχή δε λέει να ‘ρθει εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια. Με εξαίρεση λοιπόν μία μικρή περιοχή, όπου υπάρχει ένας ποταμός και μερικές μικρές λίμνες, η περιοχή θυμίζει κρανίου τόπο.
 


Όχι άλλη υγρασία!
Τζόρο, Κολομβία.
Μέσος όρος βροχής: 12 μέτρα!

Άλλοι περιμένουν τη βροχή με το σταγονόμετρο κι άλλοι νομίζουν που ζουν σε υδάτινο βασίλειο με τις «καρέκλες» που ρίχνει καθημερινά… Στο Τζόρο της Κολομβίας ξέρουν πάντα τι καιρό θα κάνει την επόμενη μέρα. Απλά παίρνουν τις ομπρέλες τους και περιμένουν! 

Νησί για Ροβινσώνες
 
Τρίσταν ντα Κούνια, Μεγάλη Βρετανία.
3.218χλμ από την πιο κοντινή ήπειρο!

Θέλετε να ζήσετε μακριά από τον κόσμο, σε ένα μέρος όπου θα είστε εσείς κι ο εαυτός σας; Το νησί Τρίσταν ντα Κούνια είναι ιδανικό για εσάς! Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού και είναι τόσο μικρό (98τχλμ) που δε χωρά καν αεροδιάδρομο. Προς το παρόν, βέβαια, θα έχετε παρέα και τους περίπου 300 μόνιμους κατοίκους του νησιού, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται στο μέλλον…






youropia.gr

ntokoumentagr.blogspot.gr