Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να προσδιόρισουν την αρχή του Αιγυπτιακού πολιτισμού


Την αρχή του Αιγυπτιακού πολιτισμού και την χρονολογία της πρώτης δυναστείας των Φαραώ κατάφεραν να προσδιορίσουν Βρετανοί επιστήμονες, χρονολογώντας τα ευρήματα των ανασκαφών μέχρι σήμερα.

Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας το Βήμα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον φυσικό Μάικλ Ντι του Εργαστηρίου Ερευνών Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρησιμοποίησαν ραδιενεργό άνθρακα για τη χρονολόγηση τριχών, οστών και φυτών και κατέληξαν, έτσι, στο συμπέρασμα ότι ο πρώτος ηγεμόνας της χώρας, ο βασιλιάς Αχά, ανήλθε στην εξουσία μεταξύ του 3111 και του 3045 πΧ, εγκαινιάζοντας την πρώτη δυναστεία.

Μέχρι σήμερα, η αρχή του Αιγυπτιακού πολιτισμού βασιζόταν σε γενικές εκτιμήσεις και παρατηρήσεις των αλλαγών στην τεχνοτροπία των σχεδίων και των κεραμικών που είχαν βρεθεί στις ανασκαφές.

Παρόλο που οι προηγούμενες έρευνες υποστήριζαν ότι οι πρώτες ομάδες αγροτών εγκαταστάθηκαν γύρω από τον ποταμό Νείλο το 4000 π.Χ, η νέα ανάλυση δείχνει ότι ήδη το 3100 πΧ, η Αίγυπτος ήταν ΄ενα ενοποιημένο κράτος υπό την ηγεμονία του πρώτου Φαραώ Αχά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Αχά ανέβηκε στον βασιλικό θρόνο αμέσως μετά από μια άλλη ηγετική προσωπικότητα, τον Νάρμερ, ο οποίος κατάφερε να ενοποίησει τις αγροτικές μειονότητες της χώρας, βάζοντας τα θεμέλια του Αιγυπτιακού κράτους.

Ο Αχά πέθανε κάπου ανάμεσα στο 3073 και το 3036 πΧ και στη συνέχεια ακολούθησαν συνολικά 7 βασιλείς και βασίλισσες, καθένας από τους οποίους κυβέρνησε για περίπου 30 έως 40 χρόνια. Ολοι αυτοί, μαζί με τον Αχά, αποτελούσαν την πρώτη Αιγυπτιακή δυναστεία.








iefimerida.gr

ntokoumentagr.blogspot.gr