Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Mars One: Ταξίδι μιας διαδρομής για τον Άρη


Mars One: Ταξίδι μιας διαδρομής για τον Άρη Στις 31 Αυγούστου έληξε το χρονικό περιθώριο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους εθελοντές αστροναύτες του προγράμματος Mars One.
Ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει ανακοινώσει το 2012 πως σκοπεύει να εγκαταστήσει τους πρώτους ανθρώπους στον Άρη, μέχρι το 2023, μαζεύοντας τα απαραίτητα έσοδα για την αποστολή από δωρεές και από ένα τηλεοπτικό σόου τύπου Big Brother, που θα εξελιχθεί στον κόκκινο πλανήτη.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, πάνω από 200.000 άνθρωποι από 140 διαφορετικές χώρες εξέφρασαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στην αποστολή, δηλώνοντας τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα του εγχειρήματος, αλλά εκείνοι που πλήρωσαν εντέλει το κόστος συμμετοχής, έφτανε έως και τα 73 δολάρια και πληρούσαν τα ηλικιακά κριτήρια ήταν 2.782 άτομα.

Συγκριτικά, η NASA έλαβε 6.000 αιτήσεις  για το πρόγραμμα αστροναυτών της το 2011 ενώ στη ROSKOSMOS εξέφρασαν ενδιαφέρον μόνο 300 επίδοξοι κοσμοναύτες.

Το στοιχείο που διαφοροποιεί την πρωτοβουλία της Mars One από τις μέχρι σήμερα επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, είναι πως πρόκειται για ένα ταξίδι μονάχα μίας διαδρομής. Συγκεκριμένα, το πλάνο του εμπνευστή του εγχειρήματος, του Ολλανδού Bas Lansdorp, είναι να επιλεγούν δύο άντρες και δύο γυναίκες, οι οποίοι το 2023 θα ξεκινήσουν την ανθρώπινη αποικία στον Άρη. 
Έπειτα, και σε διαστήματα δύο χρόνων, θα ακολουθούν και άλλοι τέσσερις άποικοι μαζί με τα απαραίτητα εφόδια, επεκτείνοντας σταδιακά τη βάση. Το όλο εγχείρημα δεν υπόσχεται την επιστροφή των αποίκων, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό με την τρέχουσα τεχνολογία, ωστόσο υπόσχεται την επιβίωσή τους στον Άρη.

Κάθε υποψήφιος από εκείνους που πέρασαν στον επόμενο γύρο, έχει ανεβάσει ένα ολιγόλεπτο βίντεο στο δικτυακό τόπο του Mars One, εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν να συμμετάσχει, και καλώντας το κοινό να τον ψηφίσει θετικά. Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους είναι Αμερικανοί (24%), και ακολουθούν Ινδία (10%) και Κίνα (6%).

Οι ιθύνοντες της αποστολής έχουν υπολογίσει το συνολικό κόστος του εγχειρήματος στα έξι δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο περιλαμβάνει την οκταετή εκπαίδευση 40 τελικών υποψήφιων, και την αποστολή δύο ζευγαριών από αυτούς στον Άρη με εκτόξευση μέσα στο 2022 (το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 μήνες).
Το εγχείρημα έχει προκαλέσει ανάμεικτα σχόλια από ειδικούς στον τομέα του διαστήματος αλλά και απλούς πολίτες. Υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές που θεωρούν πως είναι ο μόνος τρόπος για να κινητοποιηθεί η ανθρωπότητα στην εξερεύνηση και την αποίκηση του διαστήματος. Άλλοι εκθειάζουν το γεγονός πως μια ιδιωτική πρωτοβουλία ίσως μπορέσει να επιτύχει σε έναν τομέα που οι κρατικές υπηρεσίες μονοπωλούσαν.

Το διαδίκτυο βρίθει όμως και από αναλύσεις ψυχολόγων που θεωρούν πως η απομόνωση και οι περιορισμοί, μαζί με τις δυσκολίες της αποστολής αλλά και τη συνεχή παρακολούθηση από κάμερες είναι ικανοί παράγοντες για την εμφάνιση ψυχολογικών παθήσεων στους αστροναύτες, με καταστρεπτικά αποτελέσματα. 
Κάποιοι μελετάνε την ηθική πλευρά του ζητήματος, πως πέρα από το πώς θα είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα πατήσουν σε έναν άλλο πλανήτη, θα είναι και οι πρώτοι άνθρωποι που θα πεθάνουν σε άλλο πλανήτη, και μάλιστα σε τηλεοπτική θέα. Σαρκαστικά, κάποιοι εικάζουν πως τα σχέδια της NASA για επανδρωμένη αποστολή στον Άρη (με επιστροφή) τη δεκαετία του 2030, ίσως ονομαστούν Mars Rescue.













edwhellas.com
ntokoumentagr.blogspot.gr