Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Αυτοί είναι οι διασημότεροι φυσικοί δορυφόροι του Ηλιακού μας συστήματος


Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης, η γέννηση του οποίου συχνά διχάζει την επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο εκτός από το φεγγάρι μας, οι υπόλοιποι πλανήτες έχουν έναν ή και περισσότερους φυσικούς δορυφόρους, μερικοί από τους οποίους έχουν απασχολήσει αρκετά συχνά τη NASA.

Εκτός από τη Γη μας που έχει έναν μόνο φυσικό δορυφόρο, ορισμένοι πλανήτες έχουν πολλοί περισσότερους, όπως ο γιγάντιος Διας που έχει 67 επιβεβαιωμένους φυσικούς δορυφόρους γύρω του, ωστόσο δεν είναι όλοι το ίδιο σημαντικοί.

Ακολουθούν οι πιο γνωστοί φυσικοί δορυφόροι του Ηλιακού μας συστήματος, όπως τους κατέγραψε η NASA.

Ευρώπη – Δίας
Η Ευρώπη ή Δίας II είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Δία. Το παγωμένο έδαφος της δεν έχει κρατήρες, γεγονός που καθιστά την Ευρώπη ίσως το ομαλότερη στερεό σώμα σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα.


Ιώ – Δίας
Η Ιώ ή Δίας I, είναι ο τρίτος κατά σειρά μεγέθους δορυφόρος του πλανήτη Δία, που ανακαλύφθηκε από τον Γαλιλαίο τον Ιανουάριο του 1610. Εχει θερμοκρασία -120 βαθμών Κελσίου και 400 ενεργά ηφαίστεια, που την καθιστούν το σημαντικότερο γεωλογικό φαινόμενο του Ηλιακού μας συστήματος.


Μίμας – Κρόνος
Ο Μίμας, ή Κρόνος 1 πήρε το όνομά του από τον γίγαντα Μίμα της ελληνικής μυθολογίας. Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του Μίμα καλύπτεται από κρατήρες πρόσκρουσης, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος, ο Χέρσελ, έχει διάμετρο 130 χλμ.


Εγκέλαδος – Κρόνος
Ο έκτος δορυφόρος του Κρόνου είναι ένα από τα μόλις τρία σώματα στο εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα (μαζί με την Ιώ του Δία και τον Τρίτωνα του Ποσειδώνα) στα οποία έχουν παρατηρηθεί ηφαιστειακού τύπου εκρήξεις. Η διαφορά είναι ότι οι «εκρήξεις» του Εγκέλαδου είναι ουσιαστικά πήδακες που προέρχονται από δεξαμενή υπόγειου νερού σε υγρή κατάσταση, κάτι που σε συνδυασμό με ίχνη άλλων χημικών ενώσεων που ανιχνεύθηκαν έχει τροφοδοτήσει συζητήσεις για την ύπαρξη απλών μορφών ζωής.


Tρίτωνας – ΠοσειδώναςΟ μοναδικός δορυφόρος που περιστρέφεται τόσο κοντά στον πατρικό του πλανήτη και μάλιστα σε τροχιά ανάποδη από αυτόν.
 


Ιαπετός – Κρόνος
Ο Ιαπετός ή αλλιώς Κρόνος VIII είναι ο τρίτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου και ο μόνος από τον οποίο φαίνονται τα δαχτυλίδια του. Εχει πλάγια τροχιά, δυσκολεύοντας το έργο του Cassini που έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να τον φωτογραφήσει ενώ η θερμοκρασία στην επιφάνεια του φτάνει μέχρι και τους -173 βαθμούς Κελσίου.


Φόβος -Αρης
Ο διάσημος δορυφόρος του Αρη, μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Ηλιακού συστήματος και μπορεί να μην έχει την πιο ενδιαφέρουσα γεωλογία, ή την πιο περίεργη τροχιά, ωστόσο αποτελεί τον επόμενο στόχο των επιστημόνων για αποστολή επανδρωμένου πληρώματος. Η αποστολή αστροναυτών στον Αρη είναι στα άμεσα σχέδια της NASA, ωστόσο η αποστολή τους πρώτα στον Φόβο και μετά στον Αρη θα κάνει τη διαδικασία ευκολότερη.


Τιτάνας – Κρόνος
Είναι ο μεγαλύτερος από τους δορυφόρους του πλανήτη Κρόνου και o δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα, μετά τον δορυφόρο Γανυμήδη του πλανήτη Δία. Στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα κυριαρχεί το άζωτο καθώς και υδρογονάνθρακες, που του δίνουν μια θολή πορτοκαλί απόχρωση και αποτελούν τη βάση για τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για να δημιουργηθεί ζωή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ατμόσφαιρα του Τιτάνα, είναι όπως ήταν της Γης στην αρχή της δημιουργίας της.


Υπερίωνας – Κρόνος
Όπως και οι περισσότεροι από τους δορυφόρους του Κρόνου, η χαμηλή πυκνότητά του δείχνει ότι αποτελείται κυρίως από παγωμένο νερό, με μόνο μια μικρή ποσότητα βράχου. Ο Υπερίωνας είναι μοναδικός ανάμεσα σε όλα τα μεγάλα φεγγάρια στο ότι έχει πολύ ακανόνιστο σχήμα, έχει μεγάλη εκκεντρότητα και βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα πολύ μεγάλο δορυφόρο, τον Τιτάνα. Αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται για να αποκλείσουν το σύνολο το συνθηκών υπό τις οποίες μια σταθερή τροχιά είναι εφικτή.













iefimerida.gr

ntokoumentagr.blogspot.gr