Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Πώς θα αποικηθεί ο Άρης;

  


Η Ινδία προετοιμάζεται να γίνει η πέμπτη χώρα, η οποία θα στείλει στον Άρη μη επανδρωμένο σκάφος. Προφανώς, στη Γη έχει ξεκινήσει ο ανταγωνισμός των διαστημικών προγραμμάτων για την αποίκησή του.

Η εκκίνηση της αποστολής έχει προγραμματιστεί για την 28η Οκτωβρίου. Μετά από δύο χρόνια προγραμματίζεται η εκκίνηση του ρωσο-ευρωπαϊκού προγράμματος με σκάφος για τη μελέτη του Άρη. Το 2018 στον Κόκκινο πλανήτη θα πρέπει να σταλεί διαστημικό σκάφος, το οποίο και θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του.

Ήδη βρίσκονται υπό επεξεργασία προγράμματα αποίκησης του Άρη. Αρχιτέκτονες – μελλοντολόγοι από τη ρωσο-γερμανική εταιρεία σχεδιασμού ΖΑ Architects προτείνουν να σταλεί στον Άρη μια ομάδα ρομπότ – οικοδόμων, η ζωή και η δραστηριότητα των οποίων θα υποστηρίζεται από ηλιακές μπαταρίες. Τα ρομπότ αυτά θα πρέπει να προετοιμάσουν τις κατοικίες για τους ανθρώπους: να σκάψουν στο έδαφος του Άρη τεράστιες σπηλιές και να τις χτίσουν. Στη συνέχεια θα ταξιδέψουν οι άνθρωποι. Ότι δεν κάνουν τα ρομπότ, οι εκ της Γης προερχόμενοι θα το προετοιμάσουν μόνοι τους – θα τα τυπώσουν σε εκτυπωτές τριών διαστάσεων. Το υλικό για την εκτυπώσεις θα είναι τα πετρώματα του Άρη. Όλα αυτά μοιάζουν με μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας.

Δεν υπάρχει τίποτα άλλο από το να ονειρευόμαστε τον Άρη, σημειώνει το μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής «Τσιοκλόβσκι» Αλεξάντρ Ζελεζνιακόφ:

Κάποτε η ανθρωπότητα έτσι κι αλλιώς θα υποχρεωθεί να αναζητήσει κάποιον άλλο πλανήτη για να διευρύνει το ζωτικό της χώρο. Στην συγκεκριμένη φάση ο Άρης δείχνει να είναι ο μοναδικός δυνατός πλανήτης, όπου μπορούν να ζήσουν οι κάτοικοι της Γης. Αν και, φυσικά, με συγκεκριμένες δυσκολίες.

Η Σελήνη μπορεί να βοηθήσει στο ξεπέρασμα των δυσκολιών. Για τον άνθρωπο είναι πολύ πιο εύκολο να εγκατασταθεί εκεί, απ’ οπουδήποτε αλλού στο διάστημα, θεωρεί ο ακαδημαϊκός Αλεξάντρ Ζελεζνιακόφ:

Το φεγγάρι, πρώτον, είναι ένα μοναδικό πεδίο δοκιμών για την πυραυλική – διαστημική τεχνολογία. Δεύτερον, είναι η ιδανική επιστημονική βάση για να ερευνηθεί το ανοιχτό διάστημα. Ένα τηλεσκόπιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης θα είναι υπερπολύτιμο! Θα ήταν καλύτερο να κατακτήσουμε πιο δραστήρια τη Σελήνη και να μελετήσουμε με την ησυχία μας τον Άρη.

Πολύ πρόσφατα στη Ρωσία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα για τη διαβίωση ανθρώπων στη μακέτα του διαστημικού διαπλανητικού σκάφους «Άρης- 500». 

Σήμερα, επιλέγεται η ομάδα για την πραγματική πτήση. Στη Ρωσία εικάζουν πως η πρώτη άφιξη του ανθρώπου στον Άρη θα πρέπει να διαρκέσει μερικές ημέρες όλο κι όλο. Οι αμερικανοί ανακοίνωσαν την προετοιμασία επανδρωμένης αποστολής διάρκειας 501 ημερών.

Τίθεται το ερώτημα για το πώς θα λυθεί το επισιτιστικό πρόβλημα. Τα πειράματα έδειξαν ότι στο έδαφος της Σελήνης δεν μπορεί να φυτρώσει τίποτα. Στο έδαφος του Άρη φύτρωσαν αγγούρια και ντομάτες, και αποδείχτηκε πως δεν είναι κατάλληλα προς βρώση λόγω της περιεκτικότητας επικίνδυνων ουσιών. Υπάρχει η εκδοχή να τυπωθούν τα τρόφιμα σε εκτυπωτές τριών διαστάσεων. Μόνο αυτή η προοπτική μπορεί να τρομάξει τους εθελοντές, οι οποίοι συμφώνησαν να λάβουν μέρος στην αποστολή στον Άρη.

 Δεν φτάνει που θα αποχωριστούν τους συγγενείς τους για το υπόλοιπο της ζωής, να ακούνε το κελάρυσμα των πουλιών από μαγνητικές εγγραφές, θα πρέπει να καταδικάσουν τον εαυτό τους να τρώει συνθετικά γεύματα για πάντα.









greek.ruvr.ru

ntokoumentagr.blogspot.gr