Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ερχονται τα βιονικά φυτά με νανοσωματίδια: Θα γιατρεύονται μόνα τους και θα έχουν φωτοσύνθεση τούρμπο


Τα πρώτα βήματα στην «νανοβιονική των φυτών» έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι δημιούργησαν βιονικά φυτά τα οποία θα μπορούν να εκτελούν κατά πολύ βελτιωμένη φωτοσύνθεση.


Τα φυτά .... σάιμποργκ έχουν ενσωματωμένα στα κύτταρά τους νανοσωματίδια και νανοσωλήνες με τα οποία μπορούν να αυξήσουν κατά πολύ την ενεργειακή αποδοτικότητα των φυτών κατά την μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι για τις πρακτικές εφαρμογές θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια, το νέο αυτό επίτευγμα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια νέα κατηγορία υβριδικών βιονικών υλικών (χρήση σε κινητά τηλέφωνα, κτίρια κ.α.) που θα αναπτύσσονται και θα αποκαθιστούν μόνα τους τις όποιες βλάβες τους.

Επιπλέον, κάποτε μπορεί τα ίδια τα δέντρα να λειτουργούν ως κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Τη σχετική δημοσίευση, όπως αναφέρει το ΣΚΑΪ, έκαναν χημικοί μηχανικοί και βιολόγοι με επικεφαλής τον καθηγητή χημικής μηχανικής Μάικλ Στράνο του Πανεπιστημίου ΜΙΤ.

Στο κείμενό τους υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να αυξήσουν κατά τουλάχιστον 30% την ικανότητα των φυτών να απορροφούν ηλιακή ενέργεια, εισάγοντας νανοσωλήνες άνθρακα στους χλωροπλάστες, δηλαδή, τα μικρά όργανα μέσα στα φυτικά κύτταρα όπου λαμβάνει χώρα η φωτοσύνθεση.

Επιπλέον, ενσωματώνοντας στα φυτά ένα διαφορετικό είδος νανοσωλήνων άνθρακα, τα τροποποίησαν έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύουν αέριους ρύπους, όπως το οξείδιο του αζώτου, που εκλύεται από τις εξατμίσεις.

Τα βιονικά φυτά με πιο αποδοτική φωτοσύνθεση θα είναι πολύ πιο χρήσιμα για την παραγωγή τροφίμων και βιοκαυσίμων, θα απελευθερώνουν περισσότερο οξυγόνο στον περιβάλλοντα ανοικτό ή κλειστό χώρο, ενώ θα έχουν νέες ιδιότητες, αφού θα μπορούν να δρουν σε πραγματικό χρόνο ως περιβαλλοντικά «ραντάρ» στον αέρα και στο έδαφος, ως βιοχημικοί ανιχνευτές επικίνδυνων χημικών αερίων (όπως το σαρίν) ή εκρηκτικών ουσιών όπως η τρινιτροτολουόλη (ΤΝΤ), καθώς και βιολογικών τοξινών (βακτηρίων, μυκήτων κ.α.).

Οι ερευνητές, ήδη εργάζονται για να ενσωματώσουν στα φυτά όχι μόνο νανοσωματίδια, αλλά ολόκληρες μικροσκοπικές ηλεκτρονικές συσκευές και νανο-υλικά όπως το γραφένιο. «Οι δυνατότητες είναι πραγματικά ατελείωτες», δήλωσε ο Μάικλ Στράνο και τόνισε ότι «το απώτερο όραμα είναι η χρήση των φυτών ως μια ευρεία τεχνολογική πλατφόρμα».













iefimerida

ntokoumentagr.blogspot.gr