Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Καρκίνος 3200 ετών ρίχνει φως στην εξέλιξη της νόσου

  

 Ο αρχαιότερος μεταστατικός καρκίνος που έχει βρεθεί ποτέ εντοπίστηκε σε σκελετό ηλικίας άνω των 3200 ετών, στο σημερινό Σουδάν, αναφέρει νέα μελέτη. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στη διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών εμφάνισης της νόσου στην αρχαιότητα και της εξέλιξής της.

Ο καρκίνος, η μάστιγα της εποχής μας, δεν είναι και τόσο νέα ασθένεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως μελέτη που δημοσιεύθηκε, στις 17 Μαρτίου, στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE. Για την ακρίβεια, οι ρίζες του μπορεί να φτάνουν μέχρι και το 1200 π.Χ..

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, ένας σκελετός ηλικίας 3200 ετών, που ανακαλύφθηκε, πέρυσι, στον αρχαιολογικό χώρο Amara West, 750 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ, βρέθηκε να έχει στοιχεία μεταστατικού καρκινώματος – μία μορφή καρκίνου που εξαπλώνεται σε όλο το σώμα.

“Από αποτυπώματα σε λάσπη μέχρι επουλωμένα κατάγματα αρχαίων κατοίκων, η Amara West μάς δίνει μία μοναδική εικόνα του πώς ήταν η ζωή και ο θάνατος στην υπό αιγυπτιακή διοίκηση Άνω Νουβία, πριν 3200 χρόνια”, σχολίασε σε δελτίο τύπου ο Neal Spencer του Βρετανικού Μουσείου, εκ των συγγραφέων της μελέτης, για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Πλούσιος και μεταξύ 25 και 35 ετών ο ασθενής

Ο σκελετός πιστεύεται ότι είναι ενός πλούσιου άνδρα, ηλικίας μεταξύ 25 και 35 ετών, και βρέθηκε σε τάφο, κοντά στον ποταμό Νείλο. Κατά τα γραφόμενα των ερευνητών, αντιπροσωπεύει το αρχαιότερο ολοκληρωμένο δείγμα ανθρώπου που υπέφερε από μεταστατικό καρκίνο, που έχει βρεθεί ποτέ.
Παρόλο που, σήμερα, είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου, ο καρκίνος είναι εξαιρετικά σπάνιο να απαντηθεί σε αρχαιολογικά ευρήματα, σε σχέση με άλλες ανιχνεύσιμες νόσους. Ο εντοπισμός του στα λείψανα του άτυχου άνδρα αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στη διερεύνηση του τρόπου εξέλιξης της ασθένειας.

“Το εύρημα μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε την, σχεδόν, άγνωστη ιστορία της νόσου, για να κατανοήσουμε και πώς εξελίχθηκε. Έχουμε πολύ λίγα παραδείγματα (σ.σ. ανθρώπων με καρκίνο), πριν την πρώτη χιλιετία μ.Χ.”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Michaela Binder, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Όσον αφορά στον ίδιο τον καρκίνο, η Binder, η οποία κάνει το δικτατορικό της στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Durham και ήταν εκείνη που ανακάλυψε τον σκελετό πρόσθεσε ότι “το σχήμα των βλαβών στα οστά μπορεί να έχει προκληθεί μόνο από καρκίνο σε μαλακό ιστό, αν και η ακριβής προέλευσή του είναι αδύνατον να προσδιοριστεί”.

Από εκεί, ο καρκίνος εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη του σώματος, αφού οι σχετικές εξετάσεις με τη μέθοδο της ραδιογραφίας και ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, έδειξαν σαφείς και καθαρές απεικονίσεις καρκινικών μεταστάσεων στα οστά της ωμοπλάτης, των μπράτσων, των σπονδύλων, των πλευρών, της λεκάνης και των μηρών, σημειώνουν οι συγγραφείς.

Από που ξεκίνησε ο αρχαίος καρκίνος;

Οι ερευνητές μπορούν να κάνουν μόνο υποθέσεις σχετικά με τα αίτια του αρχαίου καρκίνου, με τις θεωρίες τους να συμπεριλαμβάνουν τις καρκινογόνες ουσίες (π.χ. ο καπνός από την καύση ξύλου), τους γενετικούς παράγοντες, αλλά και κάποια μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να προκάλεσαν παράσιτα.

Σημειώνεται ότι, μέχρι τις μέρες μας, η παρασιτική λοίμωξη "σχιστοσωμίαση" είναι μία από τις αιτίες του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του καρκίνου του μαστού, στους άνδρες της περιοχής. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι χτυπούσε τους κατοίκους της αρχαίας Αιγύπτου και της Νουβίας από το 1500 π.Χ..

Οι έρευνες, πάντως, δεν σταματούν. Όπως υπογραμμίζει και η Binder, "προσεγγίζοντας τον καρκίνο εξελικτικά, οι πληροφορίες από αρχαία ανθρώπινα λείψανα μπορεί να αποδειχθούν ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων να αντιμετωπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κόσμο".

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι όσο περισσότερα δείγματα αρχαίου καρκίνου βρεθούν, τόσο μεγαλύτερη θα γίνει η γνώση μας γύρω από τη νόσο και την εξελικτική της πορεία. Και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, για να νικήσεις τον εχθρό σου πρέπει πρώτα να τον γνωρίσεις. Ας ελπίσουμε, μετά τη "γνωριμία", η νίκη να μην είναι πολύ μακριά. Θα είναι μία νίκη για όλη την ανθρωπότητα.


















pathfinder.gr

ntokoumentagr.blogspot.gr