Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Γιατί βλέπουμε "πρόσωπα" στα σύννεφα;

  

Ίσως δεν είναι τελικά «τρελοί» όσοι ισχυρίζονται πως βλέπουν πρόσωπα στα σύννεφα, τοίχους, ακόμη και σε φέτες ψωμί.
Το άλλοθι δίνει μία νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cortex», και πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης & Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται παρειδωλία προσώπου, κατά το οποίο τα άτομα αναγνωρίζουν αναπαραστάσεις οικείων προσώπων -συχνά του Ιησού ή της Παναγίας - σε ετερόκλιτα αντικείμενα.

«Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι κάποιος πρέπει να έχει πρόβλημα για να βλέπει αυτού του είδους τις εικόνες», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κανγκ Λη.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένος, ώστε να αναγνωρίζει αμέσως ένα πρόσωπο, ακόμα και όταν βλέπει μια αμυδρή εικόνα των χαρακτηριστικών του.

Ωστόσο, αν και η παρειδωλία είναι γνωστή εδώ και αιώνες, λίγα είναι γνωστά για τους υποκείμενους μηχανισμούς που την προκαλούν.

Το συγκεκριμένο επιστημονικό κενό θέλησε να καλύψει η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Λη. Στο πλαίσιο της μελέτης, εξετάστηκαν τομογραφίες εγκεφάλου και οι συμπεριφορικές αντιδράσεις μίας ομάδας εθελοντών, οι οποίοι κοιτούσαν πρόσωπα και γράμματα διαφόρων σχημάτων.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η παρειδωλία προσώπων δεν οφείλεται σε κάποια δυσμορφία του εγκεφάλου ή τη φαντασία, αλλά προκαλείται από τη συνδυασμένη λειτουργία του μετωπιαίου εγκεφαλικού φλοιού (παίζει ρόλο στη δημιουργία των προσδοκιών και του οπίσθιου οπτικού φλοιού), ο οποίος αυξάνει την ερμηνεία των οπτικών ερεθισμάτων από το περιβάλλον.

Μάλιστα, φαίνεται πως ο κόσμος μπορεί να «δει» διάφορες εικόνες και όχι μόνο πρόσωπα, ανάλογα με αυτά που προσδοκά κατά περίσταση, ενεργοποιώντας συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, τα οποία επεξεργάζονται τις διαφορετικές εικόνες.

Συμπερασματικά, το να βλέπει κάποιος την μορφή του Ιησού σε μία πέτρα δεν είναι «αλλοφροσύνη», αλλά αντανακλά την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.




















onmed.gr
thecuriosityofcat

ntokoumentagr.blogspot.gr