Η ανθρώπινη εξέλιξη, ή ανθρωπογένεση, ονομάζεται "η διαδικασία
της εξέλιξης κατά την οποία οι άνθρωποι (Homo s. sapiens)
εμφανίζονται/εξετάζονται ως ξεχωριστό είδος σε σχέση με τις άλλες
ανθρωπίδες, τους μεγάλους πιθήκους και τα πλακουντοφόρα θηλαστικά.
Είναι το αντικείμενο της γενικότερης συστηματικής επιστημονικής αναζήτησης που προσπαθεί να κατανοήσει και να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο συνέβησαν αυτές οι αλλαγές.
Η κυρίαρχη άποψη στον επιστημονικό χώρο σχετικά με την καταγωγή των ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων ονομάζεται "Πέρα από την Αφρική" και υποστηρίζει πως ο Homo sapiens εξελίχτηκε στην Αφρική και μετακινήθηκε στις γύρω ηπείρους περίπου 50.000 με 100.000 χρόνια πριν, αντικαθιστώντας τους πληθυσμούς του Homo erectus στην Ασία και του Homo neanderthalensis στην Ευρώπη", αναφέρει η Wikipedia.
Έχει, όμως, η εξέλιξη του ανθρώπου φτάσει στο τέλος της; Ή μήπως όχι;
Οι άνθρωποι εξελίσσονται με αυξητικό ρυθμό, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής και στο μεγαλύτερο πληθυσμό τους, υποστηρίζει η ανθρωπολόγος Briana Pobiner από το μουσείο φυσικής ιστορίας Smithsonian National Museum of Natural History. Όμως, όπως ακριβώς συνεχίζουν να εξελίσσονται οι άνθρωποι, το ίδιο συμβαίνει και με τα ανθρώπινα παράσιτα.
"Αναλογιστείτε τους αρχαίους συγγενείς μας. Γιατί οι περισσότεροι πρόγονοι του ανθρώπου εξαφανίστηκαν και ο homo sapiens επέζησε; Η απάντηση έχει να κάνει με τον ανθρώπινο εγκέφαλο", ανέφερε η ίδια.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του συνολικού βάρους του σώματος, όμως καταναλώνει το 20% της ενέργειάς του. Οι μεγαλύτερες εξελικτικές αλλαγές έχουν συντελεστεί στο νεοφλοιό, το εξωτερικό τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται την αφηρημένη σκέψη, το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, την ενσυναίσθηση και τη γλώσσα.
Καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να εξελίσσεται, μήπως τελικά οι άνθρωποι εμφανίσουν τεράστια κεφάλια και λιπόσαρκα σώματα, όπως αποτυπώνονται και στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;
Ιστορικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Live Science, η διαδικασία του τοκετού μείωσε το μέγεθος του εγκεφάλου, καθώς τα κεφάλια των μωρών έπρεπε να χωρούν από το κανάλι της γέννας.
Στις μέρες μας, ωστόσο, οι καισαρικές τομές παρακάμπτουν αυτή τη διαδικασία. Το 46% των μωρών που γεννιούνται σήμερα στην Κίνα, έρχονται στον κόσμο με τη βοήθεια καισαρικής τομής, πρόσθεσε η ανθρωπολόγος.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και ένας μεγαλύτερος πληθυσμός εξελίσσεται ακόμη πιο γρήγορα, υποστηρίζει η ίδια.
Όμως, με την αύξηση του επιπέδου της στάθμης της θάλασσας και τη μείωση της διαθέσιμης επιφάνειας γης, οι ασθένειες που μεταφέρονται μέσω των υδάτων και του αέρα θα μπορούν να διαδίδονται και πιο εύκολα, συνέχισε.
Μήπως, λοιπόν η ανθρώπινη εξέλιξη έχει φτάσει στο τέλος της;
"Σίγουρα όχι. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχει και η ανθρώπινη εξέλιξη", κατέληξε η Pobiner.
news.gr
thecuriosityofcat
ntokoumentagr.blogspot.gr