Τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας περί διαγραφής αναμνήσεων, που μέχρι
τώρα βλέπαμε μόνο στις ταινίες, πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα.
Σύμφωνα με νέες έρευνες, επιστήμονες έχουν καταφέρει να σβήσουν και στη
συνέχεια να αποκαταστήσουν τη χαμένη μνήμη σε γενετικά τροποποιημένα
ποντίκια.
Επιμέλεια: Μικαέλα ΚόλλιαΗ μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, είναι η πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα που αποδεικνύει τη δυνατότητα ενίσχυσης ή αποδυνάμωσης κάποιων του εγκεφάλου, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις αναμνήσεις.
Όπως αναφέρει στο πανεπιστημιακό δελτίο τύπου ο καθηγητής νευροχειρουργικής, Δρ Ρομπέρτο Μάλινoου, «μπορούμε να σχηματίσουμε, να διαγράψουμε και να ενεργοποιήσουμε ξανά μια μνήμη, εφαρμόζοντας ένα ερέθισμα που ενισχύει ή αποδυναμώνει επιλεκτικά συνδέσεις του εγκεφάλου»
Τα συγκεκριμένα ευρήματα των νευροεπιστημόνων μπορούν να συμβάλλουν στη θεραπεία ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ και διαταραχή μετά-τραυματικού στρες (PTSD).
Για να αποδείξουν τη θεωρία τους, ο Μάλινοου και οι συνεργάτες του, κατέφυγαν σε μια προηγμένη τεχνική γενετικών πειραμάτων. Χρησιμοποιώντας οπτικά λέιζερ, κατάφεραν να διεγείρουν μια ομάδα νεύρων στους εγκεφάλους των αρουραίων που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να καταστούν ευαίσθητα στο φως. Ταυτόχρονα, έκαναν ηλεκτρικό σοκ στο πόδι του ζώου.
Σύντομα, οι αρουραίοι συνέδεσαν την οπτική διέγερση με τον πόνο και κάθε φορά που διεγείρονταν τα εγκεφαλικά τους νεύρα εμφάνιζαν το συναίσθημα του φόβου. Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι οι χημικές μεταβολές, που σημειώθηκαν από τα οπτικά ερεθίσματα ενεργοποίησαν συγκεκριμένα νεύρα που ενδυνάμωναν τη μνήμη των αρουραίων.
Στο επόμενο στάδιο, οι επιστήμονες διέγειραν τα ίδια τα νεύρα με διαφορετικό τρόπο - με διαγραφή μνήμης, με την αλληλουχία χαμηλής συχνότητας οπτικών παλμών. Τελικά τα ποντίκια δεν ανταποκρίθηκαν στη διέγερση με φόβο, που έδειξε ότι η μνήμη που είχε συνδεθεί με τον πόνο είχε σβηστεί.
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα του έργου είναι ότι οι χαμένες μνήμες θα μπορούσαν να αποκατασταθούν με την εκ νέου διέγερση των ίδιων νεύρων μέσω του ερεθισμού τους με παλμούς υψηλής συχνότητας. Όταν τα τρωκτικά δέχθηκαν υψηλούς οπτικούς παλμούς ανταποκρίθηκαν για άλλη μια φορά στη διέγερση με φόβο, παρόλο που δεν ασκήθηκε ηλεκτρικό σοκ στο πόδι τους.
«Με τη τόνωση συγκεκριμένων συνδέσμων εγκεφαλικών νεύρων, μπορούμε να προκαλέσουμε σε ένα ζώο το φόβο, στη συνέχεια να τον ξεχάσουν και μετά να τον επαναφέρουμε», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Ναμπάβι.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε σχετικά με τη χρήση της ίδιας τεχνολογίας στον άνθρωπο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να έχει δυνητικά οφέλη και κλινικές εφαρμογές.
Είναι σημαντικό ότι ένα στοιχείο που συσσωρεύεται στους εγκεφάλους των ανθρώπων που υποφέρουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, το Β-αμυλοειδές πεπτίδιο αποδυναμώνει νευρικές συνδέσεις με τον ίδιο τρόπο που τις αποδυνάμωσαν οι επιστήμονες με τη διέγερση των νεύρων με χαμηλές οπτικές συχνότητες, διαγράφοντας τις μνήμες των αρουραίων.
Όπως, μάλιστα, δήλωσε η Ναμπάβι, «δεδομένου ότι το έργο μας δείχνει ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τις διαδικασίες που αποδυναμώνουν νευρικές συνδέσεις, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αντισταθμίσουν ορισμένες από τις επιπτώσεις του Β-αμυλοειδούς σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ».
tvxs.gr
ntokoumentagr.blogspot.gr