Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

To WikiLeaks αποκαλύπτει το μυστικό σχέδιο απελευθέρωσης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών


Την απόρρητη συμφωνία TISA αποκαλύπτει το WikiLeaks
Το απόρρητο σχέδιο της νέας Συμφωνίας για το Εμπόριο των Υπηρεσιών (TISA) διέρρευσε την Πέμπτη το WikiLeaks, το οποίο προβλέπει σημαντικές αλλαγές στην χρηματοπιστωτικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η μυστική συμφωνία καλύπτει 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ε.Ε., και το 68,2% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών.

Παρά την τεράστια διεθνή επίπτωση της συμφωνίας, που εκτιμάται ότι στοχεύει στον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας, οι διαπραγματεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, ενώ και ο Τύπος δεν έχει δώσει την αρμόζουσα προσοχή. Το σχέδιο έχει χαρακτηριστεί «απόρρητο», προκειμένου να μείνει μυστικό όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά και για πέντε χρόνια από την έναρξη της συμφωνίας.

«Οι υποστηρικτές της TISA αποσκοπούν στην περαιτέρω απελευθέρωση των παγκόσμιων αγορών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών» και έχουν συμμετάσχει σε «ένα σημαντικό ελιγμό αντι-διαφάνειας», δουλεύοντας κρυφά σε μια συμφωνία που καλύπτει περισσότερο από το 68% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών, τονίζεται σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από το Wikileaks και συνόδευε το έγγραφο που διέρρευσε.

Το προσχέδιο Παράρτημα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών θεσπίζει κανόνες, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην επέκταση των χρηματοπιστωτικών πολυεθνικών -οι οποίες εδρεύουν κυρίως στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη- σε άλλα κράτη, εμποδίζοντας τα ρυθμιστικά εμπόδια, αναφέρεται ακόμη στη δήλωση.

Το WikiLeaks υποστηρίζει ακόμη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέροντα ιδιαιτέρως για την ενίσχυση της διασυνοριακής ροής δεδομένων, η οποία θα περιλαμβάνει και την ανεμπόδιστη ανταλλαγή προσωπικών και οικονομικών δεδομένων.

Το WikiLeaks προειδοποιεί ότι αυτή η μεγάλης σημασίας εμπορική συμφωνία έχει συζητηθεί ελάχιστα δημοσίως, παρά το γεγονός ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής που συμμετέχουν σε αυτήν επιδιώκουν τη θέσπιση κανόνων που θα αφορούν υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Ταϊβάν, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λιχτενστάιν, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Νότια Κορέα, Ελβετία, Τουρκία, ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με 28 κράτη-μέλη της: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Μ.Βρετανία είναι οι χώρες που διαπραγματεύονται μέχρι στιγμής την TISA.

Κίνα και Ουρουγουάη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν συμπεριληφθεί.

Σημειώνεται πως από την TISA απουσιάζουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα. Όπως αναφέρει το WikiLeaks, «αποκλειστικός χαρακτήρας του TISA είναι να αποδυναμώσει τη θέση τους στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τις υπηρεσίες».


















newsbeast
thecuriosityofcat
ntokoumentagr.blogspot.gr