Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ιχνη αρσενικού σε 360 είδη μπίρας εντόπισαν Γερμανοί επιστήμονες

Ίχνη αρσενικού σε 360 είδη μπίρας εντόπισαν Γερμανοί επιστήμονες 

Μία είδηση που θα ανησυχήσει τους λάτρεις της μπίρας έρχεται από τη Γερμανία αφού οι επιστήμονες εντόπισαν μικρές ποσότητες αρσενικού σε περίπου 360 διαφορετικά είδη μπίρας.


 Ωστόσο σε ορισμένες τα επίπεδα αρσενικού ήταν διπλάσια από το «ασφαλές» όριο και αυτό ανησύχησε τους ειδικούς.
«Το γνωρίζαμε ήδη» λέει ο Μπούλτον, ένας καθηγητής οινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Τα επίπεδα ωστόσο δεν θα έπρεπε να είναι ανησυχητικά».
Ενας λόγος για τον οποίο οι χημικοί ανακαλύπτουν τώρα το αρσενικό στην μπίρα είναι ότι οι μέθοδοι δοκιμών είναι πολύ πιο ακριβείς από ό,τι στο παρελθόν. Εδώ και δεκαετίες, διευκρινίζει ο Μπούλτον, ανιχνεύονται σε χαμηλά επίπεδα φυσικά στοιχεία στα προϊόντα διατροφής.
Παρ' όλα αυτά, η προοπτική ύπαρξης αρσενικού σε μία παγωμένη lager ή ένα πλούσιο Chardonnay απαιτεί περαιτέρω έρευνα.
Το θέμα έγινε γνωστό όταν ο Μεχμέτ Κοελάν, ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου ανέφερε σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας ότι πολλά από τα σχεδόν 360 είδη μπίρας που είχαν ερευνηθεί στη Γερμανία είχαν ίχνη αρσενικού.
Οπως αναφέρει και το thesalt μερικές από τις μπίρες βρέθηκαν να έχουν περισσότερα από 25 μέρη ανά δισεκατομμύριο του αρσενικού. Αυτό είναι παραπάνω από το διπλάσιο από τα 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο για το πόσιμο νερό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν πως υπάρχουν ποσότητες από κάδμιο αλλά και από μόλυβδο, που είναι επίσης δηλητηριώδη στοιχεία.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο μία λύση που προτείνουν για να μειωθούν οι τιμές του αρσενικού είναι να αλλάξει ο τρόπος φιλτραρίσματος της μπίρας.

πηγη