Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ HSBC;Η παγκόσμια οικονομία καταρρέει, οι αγορές κοιμούνται;


Για επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία δεν έχει προεξοφληθεί επαρκώς από τις αγορές, προειδοποιεί η HSBC με την τελευταία έκθεση της σειράς της “The Allocator”.


Στο πλαίσιο αυτό, ο βρετανικός επενδυτικός οίκος συστήνει στους πελάτες του να περιορίσουν το ρίσκο των χαρτοφυλακίων τους, πουλώντας εταιρικά ομόλογα, ομόλογα αναδυόμενων χωρών και αμερικανικά που είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό, χρυσό καθώς και μετοχές εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της HSBC βλέπουν αυξανόμενες ενδείξεις μιας επερχόμενης κυκλικής επιδείνωσης των οικονομιών. Και διαπιστώνουν μια ανησυχητική αποσύνδεση ανάμεσα στην πορεία των αγορών και αυτές τις νέες, λιγότερο αισιόδοξες, προοπτικές των οικονομιών. Είναι λανθασμένη η εστίαση των επενδυτών στο ενδεχόμενο επιβράδυνσης του προγράμματος τυπώματος χρήματος της Federal Reserve, προειδοποιεί ο οίκος και εκτιμά ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι ενεργοί επενδυτές θα οδηγηθούν στη μείωση του ρίσκου και θα περιμένουν για ένα καλύτερο σημείο εισόδου στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, η HSBC προχωρά σε αλλαγές στο προτεινόμενο χαρτοφυλάκιό της, οι οποίες 
υποκινούνται από 4 βασικές τάσεις:
1. Την επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων.
2. Τις προοπτικές του πληθωρισμού.
3. Τα περιορισμένα περιθώρια ανόδου των αγορών εταιρικών ομολόγων.
4. Την εκτίμηση ότι η Fed δεν θα μειώσει τους ρυθμούς τυπώματος χρήματος σύντομα.

Έτσι, οι αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο που προτείνει ο οίκος είναι οι εξής:
* Μείωση των θέσεων στα εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, καθώς οι αποτιμήσεις τους φαντάζουν ολοένα και πιο ακριβές.
* Μείωση των θέσεων στα αμερικανικά ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό (TIPS) και στο χρυσό, καθώς οι πληθωριστικοί κίνδυνοι μετριάζονται.
* Αύξηση των τοποθετήσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, αφού οι τιμές τους φαίνονται ελκυστικές και οι αποδόσεις τους αναμένεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, όταν οι προσδοκίες για επιβράδυνση του τυπώματος χρήματος θα αρχίσουν να μεταθέτονται προς το μέλλον.
* Μείωση των θέσεων στα ομόλογα αναδυόμενων χωρών σε τοπικό νόμισμα, με δεδομένο ότι το δολάριο αναμένεται να ενισχυθεί έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων


staparaskinia