Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Πόσο στοιχίζει το εισιτήριο χωρίς επιστροφή στον Άρη;

марс планета космос 




Η ιδιωτική μη εμπορική εταιρεία Mars One άρχισε να δέχεται αιτήσεις από εκείνους που θέλουν να γίνουν οι πρώτοι άποικοι του Άρη.


 Σύμφωνα με τα σχέδια του Μπας Λάνσντορπ (Bas Lansdorp), επιχειρηματία από την Ολλανδία και εμπνευστή του σχεδίου, οι πρώτοι τέσσερις άποικοι θα φθάσουν στον Κόκκινο πλανήτη ύστερα από 10 χρόνια - στις 24 Απριλίου του 2023. Θα μείνουν εκεί για πάντα, επειδή δεν προβλέπονται οι δυνατότητες, ούτε και ο τεχνικός εξοπλισμός για την επιστροφή τους στη Γη.
  Το γεγονός αυτό, εξάλλου, κάνει δέκα φορές φθηνότερο όλο αυτό το σχέδιο.

Ο κάθε αιτών του εισιτηρίου χωρίς επιστροφή στον Άρη θα πρέπει να στείλει βίντεο μήνυμα διαρκείας ενός λεπτού, στο οποίο θα εξηγεί γιατί θα πρέπει να επιλεχθεί ακριβώς αυτός ή αυτή για την αρειανή αποστολή. Η λήψη τέτοιων βίντεο μηνυμάτων απ’ όλο τον κόσμο θα συνεχίζεται για δύο χρόνια. Για να αποκλείσουν τους ανθρώπους με μη σοβαρές προθέσεις, οι διοργανωτές αυτής της αποστολής αποφάσισαν να πάρουν σε μορφή εισφοράς ένα μικρό χρηματικό ποσό - περίπου 25 δολάρια.

Αναμένεται ότι ο αριθμός των βίντεο αιτήσεων θα πλησιάσει το ένα εκατομμύριο. Απ’ αυτές τις αιτήσεις θα επιλέξουν τους υποψήφιους. Θα τους χωρίσουν σε τετράδες και θα αρχίσουν την προετοιμασία τους. Οι μελλοντικοί «αρειανοί» θα μάθουν να βρήσκουν διέξοδο από διάφορες έκτακτες καταστάσεις. Πρόβλεπεται επίσης και ο εγκλωβισμός τους σε μακέτα αρειανής βάσης με περιπτώσεις καθυστέρησης της επίκοινωνίας με τη «μεγάλη γη», όπως έγινε στο πλαίσιο του ρωσικού πειράματος Mars-500.


Μέχρι το 2022 - ημερομηνία αποστολής των πρώτων αποίκων από τη Γη – θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες βάσεις για την ίδρυση της προβλεπόμενης αποικίας στον Άρη. Με μερικά διαστημόπλοια Dragon θα μεταφερθούν εκεί αποθέματα τροφίμων, οικιστικές μονάδες, συστήματα εξασφάλισης της ζωής και οχήματα παντός εδάφους.

Το Mars One είναι αρκετά επικίνδυνο σχέδιο, - είπε ο ψυχολόγος Γιούρι Μπουμπέγιεφ.

 - Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι άνθρωποι που λένε ότι είναι πρόθυμοι να παραμείνουν στον ΄Αρη και να μην επιστρέψουν στη Γη, κάποια στιγμή θα αλλάξουν τη γνώμη τους, αλλά τότε δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτε πια. Η επαναξιολόγηση θα ακολουθήσει ήδη τους πρώτους μήνες. Αν θα έχουν εισιτήριο άνευ επιστροφής, τότε η Γη θα ακούσει πολλές μάταιες εκκλήσεις για βοήθεια.

Ο Μπουμπέγιεφ αναθυμάται πως στο πλαίσιο των προηγούμενων πειραμάτων μακρόχρονης απομόνωσης στους συμμετέχοντες πρότειναν να επιλέξουν φαγητά για 2χρονο μενού τους. Ύστερα από έναν μηνα αποδείχτηκε ότι βαρέθηκαν τα αγαπητά τους φαγητά και ότι τους χρειαζόταν κάτι άλλο. Στις συνθήκες απομόνωσης δεν αλλάζουν μόνο οι προτιμήσεις και τα γούστα, αλλά και η εκτίμηση των παρμένων αποφάσεων. Κάτι περισσότερο. Αλλάζουν και οι ίδιες οι ιδιότητες του ατόμου,- τόνισε ο εμπειρογνώμονας.

- Μόνο η συνειδητοποίηση του ότι έχουν το εισιτήριο χωρίς επιστροφή αλλάζει πολλά. Θα είναι ήδη άλλοι άνθρωποι που θα διαφέρουν από εκείνους που πέταξαν από τη Γη. Σε περίπτωση αρνητικής ανάπτυξης των γεγονότων, το αδύνατο της διόρθωσης της κατάστασης στο διστημόπλοιο από τη Γη, θα οδηγήσει στο ότι η εκπλήρωση του επίτιμου καθήκοντος θα πάψει να αποτελεί προτεραιότητα.

 H εταιρεία Mars One πήρε ήδη 10.000 ηλεκτρονικά μηνύματα από εκείνους που επιθυμούν να πετάξουν στον ΄Αρη, από 100 χώρες του κόσμου. Θα τους σταματήσει, απ’ ότι φαίνεται, μόνο κάποια ανωτέρα βία - όταν η εταιρεία δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 6 δισεκατομμύρια δολάρια και το σχέδιο θα ματαιωθεί. Τα περισσότερα χρηματικά ποσά θα πρέπει να προέλθουν από τα τηλεοπτικά ριάλιτι σόου που αναμένεται να συνεχιστούν και με τη μορφή των απευθείας μετάδοσης προγραμμάτων από τον Άρη.



πηγη