Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Κολλάει η κατάθλιψη;


 Μία νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πως η κατάθλιψη μπορεί να είναι μεταδοτική.
Ειδικότερα, η έρευνα διεξήχθη σε πρωτοετείς φοιτητές από τους ψυχολόγους Gerald Haeffel και Jennifer Hames του Πανεπιστημίου «Notre Dame» των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο ψυχολογικό έντυπο Clinical Psychological Science.
Οι ειδικοί εξέτασαν και παρακολούθησαν 103 πρωτοετείς φοιτητές που μοιράζονταν τους φοιτητικούς κοιτώνες με συγκατοίκους. Οι φοιτητές αξιολογήθηκαν μόλις μπήκαν στο Πανεπιστήμιο, μετά από τρεις μήνες, καθώς και μετά από έξι μήνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι φοιτητές που συγκατοικούσαν με άτομα που ήταν επιρρεπείς στην εκδήλωση κατάθλιψης, είχαν αυξημένες πιθανότητες να «κολλήσουν» την συναισθηματική κατάστασή τους και να αποκτήσουν οι ίδιοι υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής ανισορροπίας, με επακόλουθο να αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσουν καταθλιπτική συμπεριφορά.

Αντίστοιχα, όσοι συγκατοικούσαν με φοιτητές που είχαν λιγότερο ευάλωτο συναισθηματικό κόσμο , διέτρεχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα της έρευνάς τους ανέδειξαν τον σημαντικό ρόλο που παίζει  το περιβάλλον όσον αφορά την συναισθητική κατάσταση και εξέλιξη των ανθρώπων με κατάθλιψη.